Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Dincolo de valoarea nutritivă,alimentele funcționale oferă beneficii pentru sănătate!


Monica Badea

Recommended Posts

Alimentele funcționale oferă beneficii pentru sănătate dincolo de valoarea lor nutritivă. Pe lângă ingredientele bogate în nutrimente precum fructele și legumele, categoria include și alimente îmbogățite cu vitamine, minerale, probiotice și fibre.
Alimentele funcționale convenționale sunt ingrediente naturale, integrale, bogate în nutrimente importante precum vitamine, minerale, antioxidanți și grăsimi sănătoase pentru inimă. Alimentelele funcționale modificate sunt cele care au fost consolidate cu ingrediente suplimentare, cum ar fi vitamine, minerale, probiotice sau fibre, pentru a le spori beneficiile pentru sănătate.

Iată câteva exemple de alimente funcționale convenționale:

Fructe: fructe de pădure, kiwi, pere, piersici, mere, portocale, banane
Legume: broccoli, conopidă, kale, spanac, dovlecel
Nuci: migdale, caju, fistic, nuci de macadamia, nuci braziliene
Semințe: semințe de chia, de in, de cânepă, de dovleac
Leguminoase: fasole neagră, năut, linte
Cereale integrale: ovăz, orz, hrișcă, orez brun, cușcuș
Pești: somon, sardine, hamsii, macrou, cod
Alimente fermentate: varză murată, chefir, tempeh, kombucha
Ierburi și mirodenii: turmeric, scorțișoară, ghimbir, piper cayenne
Băuturi: cafea, ceai verde, ceai negru.
Iată câteva exemple de alimente funcționale modificate:

sucuri fortificate
produse lactate fortificate, cum ar fi laptele și iaurtul
alternative de lapte fortificat, cum ar fi lapte de migdale, orez, caju sau nucă de cocos
grâne fortificate, cum ar fi pâinea și pastele
cereale fortificate și granola
ouă fortificate.
Ce beneficii au alimentele funcționale

Alimentele funcționale sunt asociate cu mai multe beneficii potențiale pentru sănătate.

Pot preveni carențele nutriționale

Alimentele funcționale sunt de obicei bogate în nutrimente importante, inclusiv vitamine, minerale, grăsimi sănătoase și fibre. Completarea dietei zilnice cu o varietate de alimente funcționale - inclusiv convenționale și fortificate - poate fi un pas important pentru asigurarea obținerii nutrimentelor de care avem cu toții nevoie și pentru protecția împotriva carențelor nutriționale.

De fapt, de la introducerea pe piață a alimentelor fortificate, prevalența carențelor a scăzut semnificativ pe tot globul. De exemplu, după ce a fost introdusă făina de grâu fortificată cu fier în Iordania, ratele de anemie cauzată de un deficit de fier în rândul copiilor au fost reduse la jumătate. Fortificarea a fost de asemenea folosită pentru a preveni alte afecțiuni cauzate de lipsa de vitamine și minerale, inclusiv rahitismul și defectele congenitale.

Pot proteja împotriva anumitor boli

Alimentele funcționale oferă substanțe nutritive importante care pot ajuta la protejarea împotriva bolilor. Multe dintre acestea sunt deosebit de bogate în antioxidanți, molecule care ajută la neutralizarea compușilor nocivi cunoscuți sub numele de radicali liberi și care contribuie la prevenirea deteriorării celulare și a anumitor afecțiuni cronice, cum ar fi bolilor de inimă, cancerul și diabetul.

Unele alimente funcționale sunt, de asemenea, bogate în acizi grași omega-3, un tip sănătos de grăsime, util pentru reducerea inflamației, stimularea funcției cerebrale și promovarea sănătății inimii.
Alte astfel de alimente sunt bogate în fibre care pot promova un control mai bun al zahărului din sânge și protejează împotriva afecțiunilor precum diabetul, obezitatea, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Fibrele pot ajuta, de asemenea, la prevenirea tulburărilor digestive, inclusiv diverticulită, ulcere la stomac, hemoroizi și boală de reflux gastroesofagian.

Pot promova creșterea și dezvoltarea corespunzătoare

Anumite nutrimente sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea corespunzătoare a sugarilor și copiilor. O gamă largă de alimente funcționale bogate în nutrimente, ca parte a unei diete sănătoase, poate contribui la asigurarea satisfacerii nevoilor nutriționale. În plus, pentru copii poate fi benefic să includă în alimentație ingrediente îmbogățite cu substanțe nutritive specifice care sunt importante pentru creștere și dezvoltare.

De exemplu, cerealele și făinurile sunt adesea îmbogățite cu vitamine din complexul B, cum ar fi acidul folic, care este esențial pentru sănătatea fătului. Nivelurile scăzute de acid folic pot crește riscul de defecte ale tubului neural, care pot afecta creierul, măduva spinării sau coloana vertebrală. Se estimează că creșterea consumului de acid folic ar putea scădea prevalența defectelor tubului neural cu 50–70%.

Alte nutrimente care se găsesc în mod obișnuit în alimentele funcționale joacă, de asemenea, roluri-cheie în creștere și dezvoltare, inclusiv acizii grași omega-3, fierul, zincul, calciul și vitamina B12.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.3a9049d7595dd3535eee1021ebcfcbc7.jpg
sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...