Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Mămăliga-sursa de sănătate!


Monica Badea

Recommended Posts

Mamaliga este un inlocuitor popular pentru paine in randul romanilor, insa mereu a existat intrebarea “mamaliga ingrasa?”.
Raspunsul la intrebarea pe care toata lumea si-o pune atunci cand vine vorba despre mamaliga este: “Nu, mamaliga nu ingrasa.” Mamaliga este facuta din malai, ingredient sanatos, dar totodata slab caloric, ceea ce inseamna ca mamaliga nu iti afecteaza silueta, atata timp cat face parte dintr-o dieta echilibrata si este consumata alaturi de legume(tocănițe ,varza ..),rar lângă lactate ,deloc lângă carne prajita și rar (si nu mai mult de 200 gr la o masa )lângă peste sau carne slaba gatita sanatos …Important de mentionat este ca mălaiul din care este facuta mamaliga trebuie sa fie de provenienta organica.

Un avantaj major al mamaligii este ca, fiind facuta din malai, nu contine gluten, ceea ce inseamna ca poate fi consumata si de catre cei care sufera de intoleranta la gluten.

Informatii nutritionale mamaliga

Mamaliga facuta acasa, cu apa si sare, in niciun caz cu unt sau ulei, are 73 de calorii/ portie, in conditiile in care o portie are ½ cana de mamaliga. Aceasta portie contine si 16 grame de corbohidrati, dar si 1,5 grame de fibre. La capitolul grasimi, mamaliga se mandreste cu 1 gram de grasimi/ portie.

Mamaliga are un continut bogat de vitamine si minerale precum vitamina B, vitamina A, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu si zinc.

Malaiul este, de asemenea, si o sursa excelenta de carotenoizi naturali, antioxidanti de pret pentru sanatate. Specialistii sustin chiar ca acest tip de carotenoizi, proveniti din malai, sunt mult mai usor de digerat in comparatie cu cei ce provin din morcovi sau spanac. Acesti antioxidanti sunt solubili in grasimi, ceea ce inseamna ca sunt mai usor de digerat atunci cand sunt consumati alaturi de grasimi.

Cu toate ca este o sursa excelenta de nutrienti, mamaliga este saraca in carbohidrati.
Evident,in diete nu vom consuma cantități industriale,sunt suficiente 200-250 gr la o masa,in special la prânz.
Beneficii mamaliga

Mamaliga ajuta digestia - datorita continutului mare de fibre din mamaliga, aceasta faciliteaza digestia, Fibrele sunt macronutrienti esentiali pentru tractul digestiv.

Mamaliga regleaza nivelul de zahar din sange – consumul de mamaliga este asociat cu reglarea nivelului de zahar din sange, mai ales la pacientii care sufera de diabet zaharat de tip 1 si diabet zaharat de tip 2.
Mamaliga este benefica pentru sanatate, in general – numerose studii realizate de catre cercetatotii din SUA au scos la iveala faptul ca mamaliga are un impact pozitiv asupra sanatatii in general. Datorita continutului ridicat de zinc, fier, calciu si proteine, malaiul intareste sistemul imunitar.

Cum alegi malaiul pentru mamaliga

Citeste cu atentie eticheta inainte de a cupara malai, pentru a te asigura ca nu provine din porumb modificat genetic.

Pentru ca malaiul sa iti mentina savoarea si calitatile nutritive, depoziteaza-l intr-un recipient inchis, in frigider.
Cum sa consumi mamaliga – 5 idei inedite

Consuma mamaliga proaspat facuta, asezonata cu ulei de masline extravirgin, sare, piper si ierburi aromatice.
Serveste mamaliga cu legume sotate.
Prepara o salata din cubulete de mamaliga rece cu legume si quinoa.
Foloseste mamaliga pe post de blat de pizza.
Consuma mamaliga rece cu guacamole sau zacusca.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.20eeedc52a80a794ef8007a23ccd2cf6.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...