Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Avantajele și dezavantajele postului intermitent!


Monica Badea

Recommended Posts

Dietele de tip fasting (post intermitent) au o serie de beneficii pentru sănătate. Totuşi, trebuie să ţii cont de anumite aspecte particulare care ţin de organismul tău, dacă te decizi să recurgi la o asemenea dietă. Iată o serie de aspecte de luat în considerare.

Tastează pe Google „beneficiile fastingului” și vei obține peste 6.3 milioane de accesări, de la medici care îl recomandă pentru tratarea mai multor boli, la spa-uri îți oferă programe de detox în vacanțe, până la bloggeri care spun că postul îi face să se simtă mai bine fizic și psihic. Dar cercetările medicale susțin de fapt aceste afirmații?

În fiecare zi, organe precum ficatul, rinichii și splina lucrează pentru îndepărtarea și neutralizarea toxinelor din corp, pentru a ne menține celulele sănătoase,
Potențial” este cuvântul cheie. În timp ce un număr tot mai mare de cercetări sugerează că postul intermitent poate avea beneficii pentru sănătate, multe dintre dovezi sunt departe de a fi concludente și există încă multe necunoscute cu privire la modul în care o dietă de post sau o dietă de tip post intermitent ne-ar putea afecta corpul, în special pe termen lung

Cum funcționează dietele de tip post intermitent?

Postul sau dietele de post intermitent nu pun atât de mult accent pe ceea ce mănânci, ci pe când mănânci. Nu este vorba de restricționarea caloriilor pentru zile la rând, ci mai degrabă de consumul lor într-un interval de timp din zi sau doar în anumite zile pe săptămână, și apoi abstinența alimentară sau limitarea consumului de alimente pentru o altă perioadă de timp.

De exemplu, dieta rapidă, cunoscută și sub numele de dieta 5:2, pledează pentru consumul a ceea ce vrei timp de cinci zile pe săptămână (fără prea multă atenție la aportul de calorii) și restricționarea aportului de calorii la 500 de calorii pentru femei și 600 pentru bărbați pentru celelalte două zile ale săptămânii.

De fiecare dată când restricționezi caloriile, corpul tău reacționează. Când mănânci, sistemul tău digestiv descompune carbohidrații în glucoza din zahăr, principala sursă de energie a organismului. Glucoza este absorbită din tractul digestiv în sânge, care apoi se deplasează către celulele corpului pentru a le furniza combustibil.

Ce se întâmplă când nu mănânci?

Aprovizionarea cu glucoză din sânge începe să scadă, iar organismul se transformă în cele din urmă în glucoză stocată, numită glicogen, pentru energie. Odată ce glicogenul este consumat, corpul tău începe să ardă grăsimi și depozitele musculare.

După câteva zile fără să mănânci, corpul tău intră în cetoză, ceea ce înseamnă că arzi grăsimile ca sursă principală de combustibil, pentru a conserva mușchii. În cetoza, vei pierde în greutate pe măsură ce arzi grăsimea corporală. Reține că, de asemenea, cetoza îți face sângele mai acid și poate provoca respirație urât mirositoare, oboseală și poate provoca alte simptome neplăcute. Posturile mai lungi pot duce la afectarea rinichilor și a ficatului.

Ce ar trebui să știe începătorii înainte de a încerca postul intermitent?

Experții sugerează că oricine vrea să încerce o dietă de post ar trebui să se adreseze medicului înainte de a o face. Ia în considerare toate condițiile de sănătate înainte să începi să ții intermittent fasting
Când discuți cu medicul, asigură-te că îi spui fiecare medicament pe care îl iei, inclusiv medicamente fără prescripție medicală și suplimentele alimentare. Un medicament aparent inofensiv, cum ar fi Tylenol (acetaminofen), poate fi dăunător pe stomacul gol.
Este posibil să trebuiască să îți ajustezi nivelul de activitate și volumul de muncă în zilele în care restricționezi sever caloriile, deoarece te poți simți obosit și poți avea un risc mai mare de leșin.

Este recomandat postul intermitent pentru slăbit?

„Kilogramele care se pierd într-un post pe termen scurt sunt în principal provenite din apă și carbohidrați înmagazinați, care vor reveni de îndată ce vei începe să mănânci din nou”, spune Cynthia Sass, autorul bestsellerului S.A.S.S. Yourself Slim. Postul intermitent - cicluri repetate de post pe termen scurt și mâncare regulată - poate fi mai eficient dacă este urmat corect. Dar chiar și perioadele scurte de post pot duce la supraalimentare în perioada de „revenire”.

Pentru a obține beneficiile pentru sănătate ale oricărei diete, dr. Sass sugerează să te asiguri că alimentele pe care le consumi sunt în mare parte alimente întregi, bogate în nutrienți - și alegerile  alimentare sunt echilibrate. Chiar dacă reduci mâncarea la o fereastră de opt ore, este posibil să observi prea multe beneficii dacă alegi alimente procesate, cu un conținut scăzut de nutrienți.

Beneficiile postului intermitent pentru sănătate

Hai să vedem ce spun studiile despre beneficiile pe care le au dietele de tip post intermitent pentru sănătatea ta:

Ajută inima

Postirea o zi pe lună poate preveni bolile de inimă și  diabetul, potrivit celor două studii ale echipei de cercetători de la Centrul Medical Intermountain. Un studiu publicat în iunie 2012 în The American Journal of Cardiology a analizat obiceiurile a 200 de bărbați și femei și a constatat că cei care posteau o dată pe lună aveau cu 58% mai puține șanse de a suferi de boli de inimă decât cei care nu posteau. Au fost luați în considerare factori precum vârsta, nivelul de fumat și hipertensiunea arterială.

Ameliorează diabetul

Într-un studiu publicat în noiembrie 2013 în revista Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, oamenii de știință au măsurat diferite niveluri sanguine la 30 de adulți sănătoși după o zi când au postit și o zi când au mâncat normal. După ce au postit, participanții au avut creșteri ale hormonului uman de creștere HGH de 4.7 ori la femei și de 13.6 ori la bărbați, printre alte modificări. HGH protejează masa musculară și încurajează organismul să ardă excesul de grăsime. În timpul postului, grăsimea stocată în celulele adipoase este metabolizată și utilizată drept combustibil.

Luptă împotriva cancerului

Într-un studiu pe rozătoare publicat în iulie 2016 în revista Cancer Cell, echipa de cercetători a constatat că o dietă care mimează postul, combinată cu chimioterapia, a ajutat sistemul imunitar să recunoască și să atace celulele canceroase. Șoarecii aflați la dietă au avut tumori mai mici decât șoarecii care au făcut doar chimioterapie.

De asemenea, s-a demonstrat că perioadele de post încetinesc rata diviziunii celulare la șoareci, potrivit unei cercetări publicate în Journal of Applied Physiology. Dar cercetătorii nu sunt siguri de ce se întâmplă exact asta. Poate rezulta dintr-o scădere a anumitor factori de creștere, în special factorul de creștere asemănător insulinei (IGF-1), asociat cu cancerul.

Protejează creierul

Cercetătorii au analizat, de asemenea, legăturile dintre restricția calorică și funcția creierului. Mark Mattson, dr., șef al Laboratorului de Neuroștiințe de la Institutul Național de Îmbătrânire din Baltimore, co-autor al unui studiu publicat în februarie 2014 în revista Cell Metabolism, a concluzionat că există dovezi convingătoare în studiile pe animale că postul intermitent a fost corelat cu mai puține disfuncții neuronale și degenerare, precum și cu mai puține simptome clinice ale bolilor Alzheimer, Parkinson și  Huntington.

Din nou, aceleași concluzii nu au fost încă dovedite la oameni, dar echipa de oameni de știință concluzionează că este o oportunitate importantă pentru mai multe cercetări în domeniu.

O explicație este că în perioadele de post și exerciții fizice crește o anumită activitate a creierului, la fel și fluxul de sânge în anumite zone, contribuind la protejarea creierului de toate aceste probleme. Această teorie este susținută de mai multe studii de imagistică cerebrală la oameni.
 
Rețineți!

•    Chiar dacă cercetările sugerează că postul intermitent poate avea  multe avantaje pentru sănătate, rezultatele sunt încă preliminare  și mai ales neconcludente la oameni.
•    Un lucru știu cu siguranță experții din sănătate: a mânca bine în fiecare zi joacă un rol major în prevenirea bolilor de inimă, a diabetului și a anumitor tipuri de cancer. Concentrându-ne pe consumul constant de alimente întregi bogate în nutrienți, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale, vei observa beneficii majore în timp.
•    Un alt lucru important de care trebuie să ții cont: la fel cum postul oferă corpului o pauză de la toxine, acesta îți privează corpul de substanțe nutritive vitale, cum ar fi vitamina D, calciu și acizi grași Omega-3. Pe măsură ce creezi deficit de nutrienți în zilele de repaos alimentar, poate fi dificil să compensezi în zilele în care mănânci.
•    Mergi la medic și stabiliți împreună dacă ți se potrivește acest tip de post, în funcție de starea ta de sănătate și de obiectivele pe care le ai pe termen lung! Nu uita, mănâncă sănătos și echilibrat și ia suplimente alimentare potrivite nevoilor tale!

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.257ad6c4f6e4113f9d597815d7542e53.jpg
sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Buna draga mea😊Vreau si eu sa vă  intreb ceva...eu vreau sa incerc iar postul intermitent pur si simplu nu mă inteleg bine cu micul dejun asa ca as putea sari peste micul dejun si as avea prânz pe la 12-13 iar pe la 16-17inca o masă.Dvs ce părere aveți? Programul acesta mi se potrivește cel mai bine🤷‍♀️ma simt bine ,ușoară, plină de viață.Va multumesc frumos pentru timpul acordat și mă scuzati de deranj 😊🌸🤗

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
La 04.09.2022 la 15:04, Nica Iuliana a spus:

Buna draga mea😊Vreau si eu sa vă  intreb ceva...eu vreau sa incerc iar postul intermitent pur si simplu nu mă inteleg bine cu micul dejun asa ca as putea sari peste micul dejun si as avea prânz pe la 12-13 iar pe la 16-17inca o masă.Dvs ce părere aveți? Programul acesta mi se potrivește cel mai bine🤷‍♀️ma simt bine ,ușoară, plină de viață.Va multumesc frumos pentru timpul acordat și mă scuzati de deranj 😊🌸🤗

Nu încurajez postul intermitent ca fiind un stil de viața sănătos ,însă pe perioade scurte poate ajuta in pierderea unor kg ..dar odată cu întoarcerea la 5 mese,s-ar putea ca ele sa se întoarcă ..in perioada postului ,totuși organismul o vede ca pe o înfometare și la anumite persoane poate sa nu fie benefic ..încercați și vedeți ce efecte are asupra dvs.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Acum 16 ore, Monica Badea a spus:

Nu încurajez postul intermitent ca fiind un stil de viața sănătos ,însă pe perioade scurte poate ajuta in pierderea unor kg ..dar odată cu întoarcerea la 5 mese,s-ar putea ca ele sa se întoarcă ..in perioada postului ,totuși organismul o vede ca pe o înfometare și la anumite persoane poate sa nu fie benefic ..încercați și vedeți ce efecte are asupra dvs.

Multumesc frumos 😘am incercat..singura problema este ca imi scade glicemia rau 😐

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...