Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Doua moduri periculoase( pentru organism)de gătire a cărnii,deși nu am crede!


Monica Badea

Recommended Posts

Carnea este alimentul de baza in dieta multora dintre noi, chiar daca majoritatea medicilor ne recomanda un consum moderat de carne. Fiind o sursa excelenta de proteine de calitate si de alti nutrienti importanti, carnea este un aliment la indemana, care ne garanteaza senzatia de satietate pentru o perioada indelungata.

Metoda de gatire a carnii are insa un impact major asupra sanatatii noastre. Oamenii au inceput sa gateasca carnea in urma cu mai bine de 250.000 de ani, potrivit descoperirilor facute de oamenii de stiinta. Gatirea carnii descompune fibre si tesuturi puternice, facand-o mai usor de mestecat, dar si de digerat. Totodata, nutrientii din carnea gatita sunt mult mai usor de absorbit de catre organism, comparativ cu cei din carnea cruda
De asemenea, prin gatire, sunt ucise bacterii periculoase precum Salmonella si E.coli, care pot produce indigestii dar pot avea si consecinte mai grave.

Totusi, gatirea carnii reduce si cantitatea de antioxidanti, asta in functie de timpul si metoda de gatire. Si incalzirea carnii la temperaturi ridicate si pentru perioade indelungate creste riscul aparitiei unor boli.

Pentru a ne bucura de nutrientii din carne fara a ne expune niciunui risc, ideal ar fi sa alegem o metoda de gatire adecvata.
Gatirea carnii pe gratar

Una dintre cele doua metode care cresc riscul aparitiei cancerului este gatirea carnii pe gratar. Fie ca este vorba despre un gratar facut cu lemne si carbuni, fie ca este vorba despre un gratar electric. Temperaturile la care e gatita carnea la gratar sunt foarte ridicate, de regula intre 190 de grade Celsius si 232 de grade Celsius.

Cu toate ca este o metoda de gatire foarte gustoasa, gratarul nu este indicat pentru ca produce aparitia unor substante chimice periculoase in textura carnii gatite.

Atunci cand e gatita la temperaturi foarte mari, grasimea se topeste pe suprafata gratarului, transformandu-se in compusi toxici ce poarta denumirea de hidrocarburi aromatice policiclice, care pot patrunde apoi inapoi in carne. Acesti compusi toxici sunt asociati cu mai multe tipuri de cancer, insa in special cu cancerul la san si cu cel pancreatic.

Totodata, gatirea carnii pe gratar stimuleaza si formarea unor compusi ce poarta denumirea de produsi finali de glicare avansata. Acesti compusi declanseaza aparitia bolilor de inima, de rinichi, precum si a procesului de imbatranire a pielii.

Gatirea carnii prin prajire

Fie ca alegi o tigaie clasica, una antiaderenta sau un wok, gatirea carnii prin prajire este cat se poate de nesanatoasa.
Cu toate ca aceasta metoda foloseste o temperatura ridicata si timpul de gatire este scurt, adica gustul si nutrientii sunt pastrati in textura carnii, prajirea nu e deloc indicata de catre specialisti.

Atunci cand carnea atinge temperaturi foarte ridicate, ca in cazul celei prajite in tigaie, se formeaza aminele heterociclice. Acesti compusi cresc riscul aparitiei cancerului.

Marinarea carnii in marinade pe baza de fructe, legume si ierburi aromatice bogate in antioxidanti ingreuneaza formarea aminelor heterociclice.

De asemenea, este important sa alegi uleiuri sanatoase atunci cand vrei sa prajesti carnea. Majoritatea uleiurilor vegetale sunt bogate in grasimi polisaturate, care devin toxice daca ating temperaturi crescute.  
Daca vrei sa ai o alimentatie sanatoasa, gateste carnea prin fierbere, gatire sub presiune, gatire lenta intr-un aparat de gatit de tip “slow cooking” ori gatirea carnii sub vid.
Dacă totuși alegi grătarul,fa-o rar și neaparat pune salata multă lângă carne când servești ..studiile arată ca salatele din legume crude îți pot “salva viața’” dacă ai ales pentru o masa sa ai carne la grătar ..salatele distrug anumite toxine care revin in carne odată cu arderea ei pe grătar!

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.88d0256b16c1f81ae133409de5612a3e.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -4 oua -400 gr Branza dulce -400 ml iaurt -25 gr faina (puteți pune de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -100 gr îndulcitor (eritritol folosesc eu..sau 70 gr zahăr) -esența Mod de preparare : Într-un vas încăpător am pus Branza dulce ,iaurtul ,indulcitorul și esența și le-am frecat bine (se poate și cu mixerul ),după omogenizare am adăugat faina și amidonul și am amestecat energic (nu necesita praf de copt ) Într-un alt bol am bătut bine (tot cu mixerul ),ouăle (întregi ,nu am separat albușurile de gălbenușuri ) pâna când au început sa se albească (cam 5-6 minute ),apoi le-am incorporat in compoziția de brânză și iaurt ..am amestecat cu o lingura de lemn ,ușor (de jos in sus ) Am pus compoziția in tava(eu am folosit una de Silicon și nu a mai necesitat hârtie de copt) și am copt pt 20 de minute la 200 gr ! După ce am oprit cuptorul ,am mai lăsat câteva minute prăjitura acolo ,apoi am scos-o și am lăsat-o sa se răcorească bine ,după care i-am pus deasupra nuca de cocos (puteți pune orice peste ea..dulcețuri ,ciocolata topita,fructe nuca măcinată ) Am tăiat prăjitura după ce a fost bine răcita (cel mai bine e sa fie lăsată la frigider peste noapte sau măcar 2-3 ore )!
    • Ingrediente: -orez (integral ,alb,brun ,bulgur) -apa -ulei -sare -zeama de lămâie -lapte vegetal (eu am folosit de ovăz) Mod de preparare Punem orezul la fiert în apa (la fel cum procedam la un pilaf ) Când orezul este gata fiert îl dăm la rece ! Începem pregătirea smântânii: -3 linguri pline cu vârf de orez fiert ,100 ml lapte vegetal ,50 ml ulei ,sare ,zeama de lămâie ..totul la blender ! Mixam pana când obținem o pasta groasa care poate fi folosită atât ca smântâna pentru preparate de post sau nu..sau o putem transforma in maioneza (adăugăm muștar sau turmeric pt culoare )..dacă ne dorim cantitate mai mare dublam sau Triplam cantitățile urmând același procedeu !
    • Buna ziua Mihaela Florescu,
    • Buna ziua,ma numesc Mihaela Florescu, am 48 de ani,sunt din Giurgiu.   
    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
×
×
  • Create New...