Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Mănânci de pofta nu de foame?-remedii!


Monica Badea

Recommended Posts

Oamenii care au tendinta de ingrasare sunt, de cele mai multe ori, oameni care mananca de pofta, nu de foame. Pofta vine mai ales pe cale vizuala. De cat ori s-a intamplat sa intri in bucatarie pentru un pahar de apa si sa te pomenesti savurand inca o portie din prajitura din tava sau din ciocolata lasata pe masa, ori terminand inca o punga de snacksuri care erau acolo, la vedere?

 Ca sa iti fie mai usor de te confrunti cu astfel de situatii, iti prezentam cateva schimbari utile pe care le poti face in bucataria ta.

Asigura-te ca fructele si legumele sunt la fel de accesibile ca orice alte gustari. In loc sa cumperi pungi de pufuleti si chipsuri de pofta, poti pregati portii de fructe spalate si curatate, cum ar fi kiwi, capsune, struguri, pere, ori legume, cum ar fi morcovi, ardei sau telina, decupate in felii sau bucati usor de mancat cu mana. Le depozitezi in caserole acoperite in frigider si cand intri cu gandul sa vezi ce mai e de rontait, iti va fi usor sa le iei cu tine si sa le savurezi in timp ce urmaresti un film sau o emisiune.
Prepara un castron mare de salata, pe care o poti manca simpla sau pe post de garnitura la cina sau pranz. Cand esti obosit(a) sau flamand(a) nu ai chef neaparat sa mai faci si salata, insa, daca e gata pregatita, e mult mai simplu. Salata verde sau frunzele verzi in general, ca si varza, pot fi spalate si tocate, apoi depozitate in castronul acoperit, fara sa adaugi sare sau dressing decat in momentul servirii. Va rezista asa cu succes.
Tine la vedere recipiente care au gravate masurile pentru a te asigura ca vei pune in farfurie o portie decenta. Faptul ca farfuria poate fi umpluta cu varf sau e mai incapatoare decat o portie normala nu inseamna ca trebuie sa mananci mai mult.
Pregateste pachetele de gustari sanatoase, portionate. Daca ai o punga intreaga de alune, fistic ori smochine risti sa o termini pur si simplu intr-o singura sesiune de rontait, la fel cum ai fi procedat si cu o punga de nachos.
Cumpara fructe si legume in cantitati mai mari, apoi depoziteaza-le in pungi mici in congelator, dupa ce le-ai spalat, curatat si tocat. Iti vor fi de ajutor cand trebuie sa gatesti si nu ai prea mult timp la dispozitie sau rabdare.
Congeleaza pungute cu smoothieuri gata preparate daca esti genul care e mereu pe fuga dimineata. A doua zi le scoti din congelator la trezire si pana termini cu pregatirile de plecare poti avea parte de un mic dejun de baut in varianta sanatoasa.
Nu tine in bucatarie alimente sau gustari care stii ca iti sunt interzise. Le poti arunca sau da cuiva daca sunt deja cumparate. Altfel, simplul fapt ca sunt prezente acolo te va determina sa le devorezi la un moment dat.
Foloseste farfurii mai mici, cum sunt cele pentru desert, pentru a nu fi nevoit(a) sa rezisti tentatiei de a le umple pana la refuz pe cele mai mari.
Obisnuieste-te dublezi sau sa triplezi cantitatea de mancare pe care o prepari intr-o sesiune de gatit, nu face doar o singura portie sau doua. Supele, legumele la cuptor, mancarurile care pot fi consumate sau reinventate cu succes si a doua zi pot fi pregatite in cantitati mai mari.
Inainte de a te aseza la masa, indeparteaza mancarea de langa tine. Dupa ce ti-ai pus o portie in farfurie, acopera ce a ramas si depoziteaza in frigider.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.d013fc6c624273fb6391b169c6ad48fb.jpg

sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
    • -1,8kg ardei iute rosu curatat de seminte  și tocat marunt -1 kg ardei capia -tocat cât mai marunt -1,5 l l otet de 9 grade -700 gr îndulcitor (eritritol )..puteți adauga pana la 1 kg dacă doriți sa iasa mai dulce sau dacă ardeii iuți sunt prea iuți (dacă folosiți zahăr ,500 gr ar fi suficient ) Mod de preparare Le-am scos semintele(ardeilor iuți ,am folosit o pereche de mănuși chirurgicale )apoi i-am taiat bucatele mai mici….ardeiul capia trebuie sa fie  mai carnos ,de asemenea tăiat și el in cubulete marunte. Într- o cratita punem otetul si îndulcitorul  si lasam la foc mic aproximativ  30 min sa fiarbă ,apoi punem ardeiul iute si ardeiul capia si lasam sa fiarba aproximativ 60-65 de minute la foc foarte mic. Punem dulceața in borcane ,punem capacele si punem la bain marie pentru minim 1 ora …sterilizarea borcanelor (cu orice fel de dulceața ,zacusca ,gem )este foarte importantă si ne asigura ca produsele se vor păstra foarte bine luni sau ani întregi !
×
×
  • Create New...