Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Băuturile carbogazoase și ficatul gras!


Monica Badea

Recommended Posts

Steatoza hepatică, sau ficatul gras, este o afecțiune a ficatului, cauzată de acumularea de grăsimi la nivelul acestuia (peste 10% din suprafața sa), și poate evolua în forme mai grave de boală, chiar și până la ciroză sau cancer de ficat. Principalele cauze și factori de risc asociați cu ficatul gras sunt determinați de tipul de boală. Așadar, steatoza hepatică poate fi de două feluri – alcoolică sau nealcoolică. Steatoza hepatică alcoolică este cauzată de consumul excesiv de alcool, în timp ce steatoza hepatică nealcoolică este, de regulă, determinată de alte afecțiuni, cum ar fi dislipidemia, diabetul zaharat, anumite infecții virale cronice, cum ar fi hepatita B sau C, precum și de dieta alimentară sau stilul de viață.

Deoarece alegerile alimentare reprezintă un factor de risc pentru steatoza hepatică nealcoolică, oamenii de știință depun eforturi constante în cercetarea alimentelor care pot declanșa instalarea acestei afecțiuni. Așadar, un studiu 1 din 2009, publicat în revista de specialitate Journal of Hepatology, leagă băuturile carbogazoase de steatoza hepatică nealcoolică. Mai mult, este suficient să bem două asemenea băuturi pe zi, pe o perioadă mai lungă de timp, ca să se creeze riscul pentru o boală hepatică.

2 doze de suc – peste 40 grame de zahăr

Riscul este accentuat de conținutul îngrijorător de mare de zahăr din cea mai mare parte a băuturilor carbogazoase de pe piață. Astfel, 100 ml de suc acidulat conține 10,6 grame de zahăr. Acest lucru înseamnă că 2 doze de suc acidulat (330 ml) pe zi ne aduc un aport mai mare de 40 de grame de zahăr pe zi. În contextul în care cantitatea maximă recomandată de zahăr, pe zi, pentru bărbați este de 40 de grame, respectiv 25 d grame, pentru femei, riscurile consumului de băuturi carbogazoase îndulcite sunt puse într-o nouă lumină.

Cercetătorii au analizat consumul de suc acidulat al persoanelor cu steatoză hepatică – în cea mai mare parte a timpului, din cele 6 luni de studiu, 7% din pacienți au băut un suc pe zi, 55% au consumat 2 sau, chiar, 3 sucuri pe zi, iar 38% au consumat peste 4 sucuri pe zi. Analizându-se tiparul de consum al subiecților, în comparație cu progresul acumulării de grăsime la nivelul ficatului, concluzia studiului a venit în susținerea afirmației inițiale, și anume faptul că băuturile carbogazoase cu adaos de zahăr afectează, în mod negativ, activitatea ficatului, și pot declanșa instalarea steatozei hepatice nealcoolice. Așadar, cu doar un mic studiu se poate deschide o nouă cale de cercetare a corelațiilor dintre obiceiurile noastre alimentare și anumite boli care, până nu demult, erau asociate cu factori de risc diferiți.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.969f48fb25ead1fcdb905a6fce11f757.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...