Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Rețete de Smoothie contra oboselii!


Monica Badea
 Share

Recommended Posts

Smoothie-urile pot fi gustări rapide de dimineață sau de după-amiază, menite să crească în mod natural nivelul de energie, concentrare și bună dispoziție. Unde mai pui că ne scapă și de pofta de dulce?

Un smoothie plin de vitamine și minerale trebuie preparat din fructe și legume proasptele, la care adăugăm lapte vegetal și anumite condimente. Sunt bune și pentru adulți, și pentru copii; mai ales dacă cei mici refuză să mănânce anumite fructe sau anumite legume (cum ar fi spanacul sau avocadoul), acestea pot fi strecurate cu ușurință într-un smoothie, printre alte ingrediente preferate de aceștia.

1. Smoothie de banană cu cacao
Combinația de cacao, lapte și ulei de nucă de cocos și maca, într-o bază consistentă de 1-2 banane reprezintă un cocteil de nutrimente care stimulează starea de spirit pozitivă și furnizează energie de durată. În plus, magneziul și carbohidrații buni din banane ajută la conversia zahărului în energie de calitate.

Amestecați alături de bucățelele de banană (se pot folosi una sau două banane, în funcție de cât de consistentă doriți băutura), în blender, următoarele ingrediente, până când totul devine omogen și cremos:

- 1/2 cană de lapte de cocos
- 1 lingură de pulbere de cacao
- 1 lingură de nucă de cocos mărunțită
- 1 lingură de ulei de nuca de cocos
- 1 linguriță de pulbere de maca
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1 linguriță de scorțișoară
- 1 linguriță de semințe chia
- 2 curmale.

Acest smoothie merită savurat pe îndelete, deoarece are un gust incredibil de bun și vine cu extrem de multe nutrimente la pachet.

 

2. Smoothie verde vanilat

Un smoothie bogat în fitonutrienți antioxidanți și energizanți, care vă oferă combinația perfectă de substanțe nutritive antistres, care să echilibreze starea de spirit.

Amestecați în blender, până la omogenizare, următoarele ingrediente :

- 1 banană congelată
- 1 mână de spanac
- 1/2 de avocado
- 1 lingură de unt de nuci sau de arahide
- 1 linguriță de esență de vanilie
- 1 cană de lapte de migdale
- 1/2 jumătate de cană cu apă de nucă de cocos.

După ce amestecul devine cremos, adăugați ceva care să-l îndulcească puțin, și anume: stafide, smochine, curmale sau o lingură de sirop de arțar ori eritritol.

3. Smoothie de fructe de pădure
Aceste smoothie este un cocteil de antioxidanți pentru energie și stare de bine, precum și proteine și grăsimi sănătoase, care, pe deasupra, vă scapă și de foame, dar și de pofta de dulce.

Amestecați:
- 50 g de afine
- 3-5 căpșuni proaspete
- 1 cană de lapte de nucă de cocos
- 1/2 de avocado
- 1 lingură de fructe goji
- 2 lingurițe semințe de in măcinate
- 1 linguriță de semințe chia.

Smoothie-urile reprezintă o metodă sănătoasă de energizare în momentele în care simțim că oboseala ne copleșește. Conțin ingrediente proaspete, gustoase și sunt dulcege fără a avea zahăr adăugat. Din păcate, însă, de cele mai multe ori de-a lungul zilei, avem tendința de a combate epuizarea fizică și/ sau psihică nu cu ceva sănătos, ci cu stimulente care nu sunt neapărat sănătoase, mai ales în cantități mari. Cele mai la îndemână stimulente ne sunt:
Zahărul - consumul de zahăr oferă un boost de energie temporar, care este însă urmat de o scădere bruscă și considerabilă a nivelului de energie. Așadar, batonul de ciocolată sau desertul preferat s-ar putea să nu fie o idee bună atunci când simțim că oboseala ne copleșește.
Cofeina - e în regulă să bei o cafea neagră dimineața, însă consumul mai multor cafele pe parcursul zilei s-ar putea să fie dăunător, chiar dacă în aparență ne ajută să ne menținem energia și starea de dispoziție bună. Cofeina în exces afectează calitatea somnului, ceea ce înseamnă că poate perpetua starea de oboseală din timpul zilei. Totodată, aceasta poate favoriza stările anxioase.
Băuturile energizante - băuturile energizante au un conținut ridicat de cofeină și zahăr și sunt extrem de nesănătoase, așa că trebuie evitate cu orice preț și  în niciun caz nu vor fi consumate zilnic, ci eventual extrem de rar, în caz de urgență.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.8b1b0c1f991926343aed425f6feae365.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Posts

    • Friptura plus cartofi prajiti? Suna bine? In realitate, e cea mai nefericita combinatie. Carnea prajita in ulei are compusi cancerigeni, iar cartofii prajiti dezvolta acrilamida, la fel de periculoasa. Daca totusi vrei fripturi si cartofi prajiti… Afla ca iti introduci in organism substante chimice, deci nu consuma des aceasta combinatie. Acrilamida se formeaza prin contactul amidonului din cartofi cu uleiul incins la temperatura mare. Ca sa mai reduci efectele nocive, langa aceasta combinatie, alege o salata de varza. Reduce efectele cancerigene din carnea prajita. Acelasi efect il au boabele de mustar proaspat rasnite sau broccoli. Si gratar cu moderatie Carnea la gratar la foc direct dezvolta hidrocarburile policiclice aromate, si ele cancerigene. Alege gratarul electric sau cel cu vapori de aer in locul focului direct. Daca preferi focul, cele mai sanatoase esente sunt cele de lemn tare (fag, spre exemplu). Daca folosesti benzina pentru a aprinde focul, fumul va fi si mai cancerigen. Inainte, marineaza carnea cu mirodenii si apa, dar nu in ulei, ca sa reduci cu 80% substantele cancerigene. Si cuptorul poate fi nociv Ai impresia ca, daca gatesti carnea la cuptor, nu poti sa consumi un produs cancerigen? Te inseli. Carnea se tine la cuptor la cel mult 160 de grade Celsius. Daca te gandesti sa o coci la 200-250 de grade, ca sa se „faca mai repede”, nu mai mananci carne, ci substante mutagene, cu un potential ridicat de a crea celule anormale in corp. Si daca pun ulei de masline? Daca iti doresti sa simti gustul de carne prajita, din cand in cand poti sa iti faci aceasta placere. Se prajeste insa in ulei de palmier nehidrogenat sau in ulei de masline extravirgin. Dar nu o combina cu o portie de cartofi prajiti, ci cu legume sau paine integrala. Combinatia perfecta? Combinatia corecta se face intre carne si legume de orice fel in afara de cartofi. Legumele pot fi sotate, fierte sau crude, in salata. In felul acesta, te bucuri integral de beneficiile carnii. Apropo, poti sa-ti permiti si o ceafa de porc in aceasta combinatie. Cum o aromez perfect? Nu neaparat cu sare din belsug. Cel mai bine este sa o tai cubulete si sa o introduci intr-un lumen de praz. Apoi se da la cuptor. Carnea devine atat de aromata incat nu-i mai trebuie nici un condiment.   De ce nu carne tocata?   Grasimile din carnea tocata se oxideaza extrem de rapid si devin toxice. Deci daca vrei sarmalute, nu iti cumperi carne deja tocata, ci o toci acasa si o prepari imediat. Astfel, ii reduci din toxicitate. Atentie! Carnea tocata de pe raft nu numai ca e deja puternic oxidata, dar poate contine amelioratori de gust sau culoare, deci nu mai vorbim de carne, ci de o conserva nociva.   Care e cea mai buna carne?   Nu-i asa ca iti vine in minte puiul, pentru ca il recomanda mai toti nutritionistii? Gresit! Cea mai buna carne este cea de vanat – atat mamifere cat si pasari. Aceasta trebuie fezandata si consumata de 4 ori pe luna. Este cea mai curata si mai nutritiva carne. Daca financiar iti permiti, nu ezita sa cumperi vanat. Vanatul este interzis doar celor care au afectiuni renale sau hepatice.   Si cu puiul cum ramane?   Grasimea de pui este ideala pentru sistemul imunitar cu o conditie –  puiul sa fi fost crescut cu hrana naturala. Puii din supermarket sunt plini de hormoni estrogeni metabolizati, interzisi copiilor si adolescentilor pentru ca perturba sistemul hormonal al acestora si au, in timp, efect cancerigen in special asupra aparatului genital. Daca totusi cumperi pui, cele mai sigure sunt aripioarele si gaturile.   De ce e porcul foarte gustos?   Spre deosebire de pui, care concentreaza toata grasimea sub piele, porcul are grasime intre fibrele musculare. Din acest motiv, grasimea aterogena nu poate fi indepartata. Tot din acest motiv, carnea de porc e foarte gustoasa.   Si cum mai mancam carnea?   Cea mai buna metoda de preparare a carnii este la cuptor, la o temperatura de maximum 160 de grade, invelita in hartie pergament, fara apa sau ulei in tava. Carnea se coace in sucul ei propriu si e delicioasa. In plus, isi pastreaza toate proprietatile nutritive. La fel se gateste optim si pestele. sursa
    • Vara, riscul de pierderi de lichide din organism este mai mare, din cauza temperaturilor ridicate şi a transpiraţiei abundente. Nu neglija deshidratarea, pentru că duce la apariţia unor complicaţii diverse. Corpul uman este format din 60% apă. Hidratarea este esenţială pentru buna funcţionare a organismului, toate celulele având de suferit când necesarul de apă este redus. Deshidratarea se manifestă când aportul de lichide este insuficient sau când pierderea acestora este prea mare. Vara, suntem mai expuşi deshidratării, din cauza temperaturile ridicate. Consumul redus de apă, febra, diareea, vărsăturile, activitatea fizică intensă, unele tratamente (diuretice, laxative) sunt principalele cauze ale deshidratării. Copiii, vârstnicii, bolnavii cronici (precum cei cu diabet), alcoolicii şi muncitorii în aer liber sunt mai expuşi riscului de deshidratare. Oboseala şi durerile de cap, printre simptome   Primele semne ale deshidratării sunt setea şi gura uscată. Mai pot să apară:  dureri de cap, oboseală, greaţă, cearcăne şi o uşoară pierdere în greutate (mai mică de 5% din greutatea corpului). La sugari, mai ales la cei mai mici de 6 luni, deshidratarea se manifestă printr-un comportament neobişnuit: dorm mult, se trezesc greu. De asemenea, micuţii deshidrataţi respiră mai repede, sunt palizi, au ochii încercănaţi.     Poate avea complicaţii multiple Deshidratarea poate duce la apariţia unor complicaţii precum: Insolaţia. Când lipsa consumului suficient de apă se asociază cu statul în soare, pericolul de apariţie a insolaţiei este mai mare. · Probleme renale sau urinare. Deshidratarea prelungită sau repetată poate provoca infecţii ale tractului urinar, pietre la rinichi şi chiar insuficienţă renală. · Scăderea capacităţii intelectuale. În cazul în care pierdem doar 2% din cantitatea de lichide a corpului putem avea tulburări de memorie pe termen scurt şi lung, probleme de concentrare şi lipsă de energie. - La vârstnici, deshidratarea poate agrava bolile preexistente, mai ales pe cele cardiace, renale şi neurologice.   Consecinţe severe Deshidratarea gravă poate duce la disfuncţionalitatea anumitor organe vitale precum inima, creierul şi ficatul. Febra, durerile de cap, absenţa urinării, dispariţia transpiraţiei, pulsul rapid, scăderea tensiunii arteriale, ameţelile, agitaţia, apatia sunt simptome ale deshidratării severe. De asemenea, pot să apară tromboze (formarea de cheaguri) coronariene, convulsii, colaps rapid, pierderea cunoştinţei. În cazuri extreme, survine decesul.   Măsuri de prim-ajutor   În cazul în care deshidratarea este moderată, persoana afectată trebuie să stea întinsă într-o încăpere răcoroasă, să îi fie aplicate comprese reci pe frunte şi încheieturi. Pierderile de lichide şi de săruri trebuie compensate prin consum de apă, sucuri şi supe. Aportul de lichide trebuie suplimentat până la dispariţia semnelor deshidratării. În cazul copiilor se recomandă administrarea de soluţii de rehidratare orală disponibile la farmacie. Dacă starea nu se ameliorează, copilul trebuie dus la medic.     Ce trebuie să faci pentru a o preveni   - Anticipează nevoia crescută de apă – în caz de efort fizic, căldură, boală; - Bea 1 pahar sau 1 cană cu apă la fiecare oră, înainte să apară setea;  - Apa sau lichidele trebuie să fie la temperatura camerei, consumate în cantităţi mici – băuturile prea reci sau în cantităţi prea mari sunt mai puţin asimilate;  - Evită alcoolul, pentru că deshidratează; - Tratează febra, vărsăturile şi diareea. sursa
    • Deshidratarea organismului - risc mai mare iarna Sănătatea fizică şi mentală ţin de o hidratare corectă, chiar și iarna. Dacă nu ştim să recunoaştem semnele unei pierderi de apă din corp şi să luăm măsurile necesare, starea ni se poate agrava. Deși avem tendința să credem că doar vara poate apărea deshidratarea, și în lunile răcoroase ne putem confrunta la fel de des cu această problemă. De fapt, probabilitatea de deshidratare este și mai accelerată atunci când faci sport pe vreme rece  și la altitudini mai mari. În aceste condiții, aerul pe care îl respiri este mai uscat, iar plămânii trebuie să depună mai mult efort ca să umidifice aerul și să-l încălzească. Cu cât corpul tău depune mai mult efort, cu atât trebuie să bei mai multă apă. De ce nu ne este sete în timpul iernii? Pentru că atunci când este frig afară sau nouă ne este frig, vasele noastre de sânge se contractă. Corpul încearcă să păstreze căldura pompând mai mult sânge către inimă. Acest lucru conduce la reducerea fluxului de sânge către extremități, în timp ce corpul depune efort pentru a proteja organele vitale. Știi senzația de „mâini reci”, nu? Problema este că atunci corpul este păcălit să creadă că este corect hidratat! Ce se poate întâmpla dacă nu bei suficientă apă? Devii deshidratat. Până la 75% din greutatea noastră corporală este formată din apă. Simptomele deshidratării includ: - Gură uscată, lipicioasă - Somnolență sau oboseală - Scăderea producției de urină și culoarea mai închisă - Oboseală, slăbiciune, dureri - Amețeli sau capete ușoare - Piele uscată - Durere de cap - Constipație Iată câteva sfaturi de care să ții cont ca să rămâi hidratat iarna: Poartă îmbrăcăminte în straturi Transpirația îți poate reduce temperatura corpului și îți poate forța inima să acționeze mai mult pentru a menține fluxul de sânge și temperatura corpului. Poartă îmbrăcămintea în straturi ca să îți absoarbă transpirația. Înlocuiește apa care se pierde Apa iese din corp prin expirație, transpirație și prin urină. Dacă urina este deschisă la culoare și abundentă, atunci ești bine hidratat. Dacă este închisă la culoare și în volum scăzut, atunci trebuie să bei mai multe lichide. Dozează-ți băutura hidratantă pe toată durata activității sportive Dacă faci exerciții fizice până la o oră, te poți rehidrata doar cu apă. Cu toate acestea, după o oră, adăugă electroliți și carbohidrați. Dacă faci un sport la altitudini mai mari, atunci trebuie să bei cât mai multă apă. Stabilește-ți un obiectiv privind cantitatea de apă zilnică pe care o consumi Stabilirea unui obiectiv zilnic de apă este una dintre cele mai simple modalități prin care poți monitoriza consumul de apă. Poți utiliza diverse aplicații mobile în care să îți stabilești consumul zilnic de lichide (Hysrate Daily, Waterlogged) sau pur și simplu, fă-ți un obiectiv de a purta o sticlă de apă oriunde ai merge, inclusiv la serviciu (acționează ca un memento fizic ca să îți amintești să rămâi hidratat). Este recomandat să optezi pentru un recipient din sticlă. Este mai sigur pentru sănătatea ta și pentru mediu. Hidratează-te cu băuturi la temperatura camerei Pe de o parte, lichidele reci se absorb mai repede. Pe de altă parte, băuturile mai calde (ceai, ciocolată caldă) sau la temperatura camerei sunt mai indicate, pentru că îți mențin temperatura internă optimă. Alege aceasta din urmă variantă mai ales atunci când faci exerciții la temperaturi scăzute. Consumă cât mai multe fructe Fructele de iarnă sunt surse excelente de apă. Merele și perele au 84% apă, iar clementinele 87%. În plus, aceste fructe conțin vitamina C, care țin departe răceala sau gripa. Mănâncă alimente sărate și supe Alimentele care conțin sare te vor ajuta să reții apă. Și supa cu bulionul și legumele sale te hidratează și te și încălzesc. Limitează aportul de alimente prăjite și procesate (cum ar fi produsele de patiserie, chipsurile de cartofi, pâinea albă și pizza congelată) pentru că te deshidratează. Bea ciocolată caldă Probabil că ai auzit că ciocolata cu lapte este băutura ideală pentru recuperarea post-antrenament, datorită raportului său de 4: 1 carbohidrați-proteine. Ciocolata caldă oferă aceleasi avantaje, la care se adaugă și un plus de căldură. Redu consumul de alcool și cofeină Cofeina și alcoolul au efecte diuretice. Iar dacă faci antrenamente fizice, lasă-le cel mai bine pentru după ce termini antrenamentul. sursa
    • Un meniu echilibrat ar trebui să cuprindă toate grupele alimentare și să respecte câteva reguli de bază. Niciodată nu ar trebui să exagerăm cu nimic în ceea ce privește alimentația sănătoasă, orice aliment-minune consumat în exces poate dăuna. De asemenea, nu cred că e sănătos pentru psihicul nostru să ne impunem limite, deși limitarea sau excluderea anumitor alimente dăunătoare este cheia unui organism sănătos. Nu sunt de acord cu extremele! Frustrările nu aduc niciun beneficiu organismului. O shaworma nu o să îți facă niciodată rău (cel mult îți provoacă indigestie) dacă este consumată răruț. Totodată, e normal să nu ne placă anumite alimente și în cazul acesta le putem înlocui cu altele, e absurd să mănânci ceva ce nu îți place. Nu sunt medic, nu sunt nutriționist, nu am studii în ceea ce privește alimentația, însă tot ce știu am aflat din lecturi, de la persoane avizate, după discuții lungi, față în față și în urma unor experiențe personale. Nu cred în diete, nu cred că ce e bun pentru mine e bun și pentru tine. Sunt convinsă că prin alimentație sănătoasă putem preveni și chiar vindeca majoritatea bolilor. Nu există pofte, totul pleacă de la minte. Postul aduce o mulțime de beneficii, de aceea consider că oricine poate posti. Reguli de bază în alimetația sănătoasă pe care noi le respectăm în familie: evităm cobinația dintre carne și carbohidrați (cartofi,paste, orez), carne și lactate nu bem apă în timpul mesei la fiecare masă de prânz încercăm să avem cel puțin o legumă crudă cele 5 mese pe zi sunt obligatorii nu măncăm după ora 18 (excepție copila) evităm cât de mult putem zahărul consumăn lapte vegetal (cel fără sare și zahăr) sau, uneori, lapte de vacă de la sursă sigură nu consumăm mezeluri decât la ocazii speciale, sau,uneori, de poftă, dar le alegem pe cele bio de la producători locali mâncăm fructele în prima parte a zilei încercăm să păstrăm simplitatea mâncărurilor evităm pe cât putem hrana procesată din supermarket folosim uleiuri presate la rece consumăm carne la o singură masă, cel mai adesea la masa de prânz nu am renunțat la pâine, care este foarte sănătoasă dacă este preparată corect consumăm mâncarea gătită în cel mult două zile lunar ne satisfacem o poftă culinară păcătoasă :)) (burger, cartofi prăjiți și alte prostii) alimentele pe care le consumăm sunt în proporție de 80% organice NU CĂLIM! orice ulei se adaugă la sfârșit, când mâncarea este gata. sursa
    • Trăim în secolul vitezei și din acest motiv avem senzația că nu avem timp nici pentru a ne hrăni.   De multe ori alegem soluții de compromis (sărim peste micul dejun, prânzim la un fast food, luăm cina seara târziu, când ne amintim), pentru că noi considerăm că un meniu sănătos este greu de preparat. Acestea sunt doar prejudecăți pe care ar trebui să le distrugem având în vedere că sănătatea este mult mai importantă, iar modul de a ne alimenta spune foarte multe despre noi. Este bine să aflăm cât mai multe informații despre alimentație, acestea fiind foarte folositoare atunci când vrem să mâncăm sănătos. Ele ne ajută să ne înțelegem mai bine corpul, nevoile și să ocolim capcanele unei alimentații greșite. Dacă nu aveți timp sau inspirație, iată o propunere de meniu delicios și sănătos care nu vă va răpi prea mult din programul deja stabilit. Micul dejun Prima masă a zilei e foarte importantă, pentru că ea ne furnizează energia necesară unei zile de muncă. Sătui fiind de cereale cu lapte, de multe ori considerăm că o cafea la serviciu este îndeajuns, dar pe termen lung această alegere ne poate duce la boli precum gastrita sau ulcerul. Un mic dejun sănătos poate conține: * fructe și legume; * cereale; * lactate - lapte, iaurt, brânză; * oua fierte, unt de arahide, carne ușoară sau pește - toate bogate în proteine. Este recomandabil ca la micul dejun să se consume mai multe vitamine și minerale și mai puține grăsimi. Prima masă a zilei trebuie să fie variată, să conțină atât carbohidrați complecși, cât și proteine. Această combinație ne oferă vitalitate și îndepărtează senzația de foame pentru mult timp. Unele din alimentele pe care ar trebui să le evităm la micul dejun sunt: • brioșele; • gogoșile; • produsele de fast food. Prânzul Un prânz sănătos înseamnă, de fapt, porția de vitalitate necesară întregii zile. Ce ar trebui să conțină un prânz sănătos: * salată (de legume sau fructe); * cartofi; * fructe; * pâine; * paste făinoase; * orez; * carne macră - de porc, vită, pui; * pește - sardine, ton sau macrou; * produse lactate cum ar fi iaurtul, laptele. Ca băuturi sunt de preferat sucurile de fructe neîndulcite sau apa, în locul băuturilor acidulate. Cina Și pentru prepararea cinei trebuie să ținem cont de unele sfaturi și să folosim produse ca: • legume proaspete; • carne macră; • pește. Ar trebui să gătim cu ulei de floarea-soarelui sau de măsline, iar cina nu trebuie să fie grea, mâncărurile ușor de preparat fiind de preferat în locul celor sofisticate. sursa
×
×
  • Create New...