Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Cum ne protejăm organismul în fața exceselor de grăsimi!


Monica Badea

Recommended Posts

Cum îți protejezi organismul de excesul de grăsimi în preajma sărbătorilor?

În timpul Sărbătorilor ne dorim să ne răsfățăm puțin - sau mai mult - însă, când e vorba de mâncare, organismul și numărul de kilograme pot avea de suferit. Ce poți face de Sărbători ca să eviți efectele nocive ale grăsimilor?

Drumurile prea dese spre bufetul suedez sau solicitarea unor porții suplimentare dacă se face o masă mare în familie pot avea ca efect kilograme în plus. Potrivit New England Journal of Medicine, o persoană obișnuită se îngrașă cu cel puțin o jumătate de kg în fiecare an în timpul sărbătorilor de iarnă (unele studii indică un câștig în greutate de până la 2 kilograme). Poate că 2 kg nu par așa de multe, dar când îți amintești cât de greu se dau jos, parcă îți vine să te gândești de două ori înainte de a mânca mai multe porții de salată de cartofi cu maioneză sau de prăjituri.

Cum faci, totuși, să te bucuri de Sărbători, să nu stai să numeri calorii și să te stresezi că iei în greutate? Prin efectuarea unor mici modificări în ceea ce privește felurile pe care le prepari și prin stabilirea din timp a unor reguli pentru masa de Crăciun sau cea de Revelion, precum și pentru eventualele adunări cu familia și rudele. Având în vedere actuala pandemie, e bine oricum să reduci întâlnirile cu cei dragi la minimum și să iei în considerare și întâlnirile cu aceștia online, prin apeluri video.

Așadar, iată cum poți evita excesul de grăsimi de Sărbători:

Mănâncă aperitivele preferate, dar nu lua încă o porție

Începerea unei mese cu o mulțime de aperitive încărcate cu calorii reprezintă în mod evident un dezastru dietetic. Cele mai tradiționale gustări luate înainte de masă (cum ar fi toba, lebărul, salata boeuf, salata de ciuperci, salata de icre etc.) conțin de obicei ingrediente bogate în grăsimi animale, maioneză și smântână. Dacă mai pui pe lângă ele și niște felii de pâine albă, caloriile se acumulează rapid.

Ce poți face în acest context? Îți recomand să îți pui în farfurie câte o lingură sau câte o felie din toate aperitivele care îți plac (o lingură de salată boeuf, o felie de tobă etc.) și să le consumi ca atare, fără pâine. Foarte important: farfuria nu se reumple cu aperitive, odată ce le-ai terminat pe cele puse inițial! În acest fel, îți satisfaci poftele, cu mai puține calorii.

Consumă ciorba cu ardei iute, nu cu smântână

Ciorbele pot fi un mod convenabil și rentabil de a hrăni mai multe persoane, ca să nu mai spunem că, în sezonul rece, sunt un fel de mâncare apreciat, asociat cu confortul fizic și psihic (așa numita grupă de „comfort foods”). Dar dacă în ciorba de porc de la masa de Sărbători pui două linguri de smântână, deja adaugi 100 de calorii unui fel de mâncare destul de ușor, de altfel. Dacă ciorba este de carne, e mai indicat pentru siluetă să o consumi cu verdeață pe deasupra și cu ardei iute. Gustul va fi minunat și fără smântână.

Înlocuiește piureul de cartofi cu cartofii natur

Piureul de cartofi este oferit la mese festive de către multe persoane, alături de friptură. Cu toate acestea, cartofii amestecați cu mult unt și lapte sau smântână, alături de o felie sau mai multe de carne nu reprezintă o combinație înțeleaptă nici pentru digestie, nici pentru siluetă.

Dacă tu prepari felurile de Sărbători, poți face o mică schimbare: în loc de piure, pune pe lângă platoul cu friptură unul cu cartofi natur stropiți cu sos vinegretă și asezonați cu pătrunjel verde tocat și un bol mare cu salată de crudități. Sau, dacă ții neapărat să ai piure, înlocuiește cartofii cu conopida, adăugând, pe lângă restul ingredientelor, dacă îți place gustul, și puțin usturoi pisat.

Dacă ești în vizită și ți se servește piure la masă, nu trebuie să fii nepoliticos cu gazda: pune-ți în farfurie, pe lângă felia de friptură, și o lingură de piure, dar completează restul farfuriei cu salată. În acest fel, consumi mai puține grăsimi, mai puține calorii și digestia va fi mai bună.

Alege carne slabă când gătești

Sărbătorile de iarnă vin cu mese pline de preparate tradiționale, de obicei din carne de porc: cârnați, tobă, slănină afumată, ciorbă de carne, sarmale și friptură. Dacă ai probleme cu greutatea, dacă te afli în prezent la regim sau dacă pur și simplu nu vrei să te îngrași, o soluție este fie să mănânci doar carne de porc slabă, fie să mănânci alt fel de carne slabă.

Înlocuirea cărnurilor bogate în grăsimi cu alimente cu proteine slabe scade drastic aportul de grăsimi saturate. Ciorba de porc poate fi pregătită din bucăți slabe de carne, fără grăsime vizibilă și acrită cu zeamă de varză. Dacă prepari sarmale, caută să pui în ele carne slabă de porc, eventual combinată cu carne slabă de vită. Când le mănânci, nu mai adăuga și smântână, deoarece au deja multă grăsime. Dacă prepari friptură din carne de porc, taie toate grăsimile vizibile înainte de a găti carnea. O piftie delicioasă poate fi făcută și din carne de curcan, de exemplu. Dacă preferi piftia din porc, pune în ea doar bucăți slabe de carne, iar după ce s-a solidificat, adună grăsimea de pe deasupra și arunc-o.

Mănâncă prăjituri cu moderație

Dacă ești amator de dulciuri, dar te afli la regim sau încerci să te menții, nu te pedepsi încercând să nu mănânci deloc dulce. O bucată de prăjitură, mai ales dacă o consumi dimineața, la cafea, nu înseamnă un capăt de țară. Dacă tu prepari prăjiturile, poți alege să faci variante mai sănătoase, cu mai puțin unt și mai puține ouă.

Pregătește o variantă mai ușoară de lichior de ouă

Dacă preferi să înglobezi în Sărbătorile tale și preparate specifice altor țări, probabil că ai pe masă și lichior de ouă. Versiunea obișnuită de lichior de ouă, fie că este de casă sau cumpărată din magazin, conține lapte integral, smântână și zahăr, ceea ce înseamnă sute de calorii într-o ceașcă. Poți, însă, prepara o băutură asemănătoare lichiorului de ouă, cu mai puține grăsimi și calorii, din lapte de migdale, soia sau orez, plus puțin lapte de cocos, rom, nucșoară, scorțișoară și un îndulcitor sănătos și fără calorii, cum ar fi stevia.

1427799875_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.4c8bfb87f05ef837a8c3788321ae3e31.jpeg
sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...