Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Risc mare de deshidratare in anotimpul rece!


Monica Badea

Recommended Posts

Deshidratarea organismului - risc mai mare iarna

Sănătatea fizică şi mentală ţin de o hidratare corectă, chiar și iarna. Dacă nu ştim să recunoaştem semnele unei pierderi de apă din corp şi să luăm măsurile necesare, starea ni se poate agrava. Deși avem tendința să credem că doar vara poate apărea deshidratarea, și în lunile răcoroase ne putem confrunta la fel de des cu această problemă.

De fapt, probabilitatea de deshidratare este și mai accelerată atunci când faci sport pe vreme rece  și la altitudini mai mari. În aceste condiții, aerul pe care îl respiri este mai uscat, iar plămânii trebuie să depună mai mult efort ca să umidifice aerul și să-l încălzească. Cu cât corpul tău depune mai mult efort, cu atât trebuie să bei mai multă apă.

De ce nu ne este sete în timpul iernii?

Pentru că atunci când este frig afară sau nouă ne este frig, vasele noastre de sânge se contractă. Corpul încearcă să păstreze căldura pompând mai mult sânge către inimă. Acest lucru conduce la reducerea fluxului de sânge către extremități, în timp ce corpul depune efort pentru a proteja organele vitale. Știi senzația de „mâini reci”, nu? Problema este că atunci corpul este păcălit să creadă că este corect hidratat!

Ce se poate întâmpla dacă nu bei suficientă apă?

Devii deshidratat. Până la 75% din greutatea noastră corporală este formată din apă.

Simptomele deshidratării includ:
- Gură uscată, lipicioasă
- Somnolență sau oboseală
- Scăderea producției de urină și culoarea mai închisă
- Oboseală, slăbiciune, dureri
- Amețeli sau capete ușoare
- Piele uscată
- Durere de cap
- Constipație

Iată câteva sfaturi de care să ții cont ca să rămâi hidratat iarna:

Poartă îmbrăcăminte în straturi

Transpirația îți poate reduce temperatura corpului și îți poate forța inima să acționeze mai mult pentru a menține fluxul de sânge și temperatura corpului. Poartă îmbrăcămintea în straturi ca să îți absoarbă transpirația.

Înlocuiește apa care se pierde

Apa iese din corp prin expirație, transpirație și prin urină. Dacă urina este deschisă la culoare și abundentă, atunci ești bine hidratat. Dacă este închisă la culoare și în volum scăzut, atunci trebuie să bei mai multe lichide.

Dozează-ți băutura hidratantă pe toată durata activității sportive

Dacă faci exerciții fizice până la o oră, te poți rehidrata doar cu apă. Cu toate acestea, după o oră, adăugă electroliți și carbohidrați. Dacă faci un sport la altitudini mai mari, atunci trebuie să bei cât mai multă apă.

Stabilește-ți un obiectiv privind cantitatea de apă zilnică pe care o consumi

Stabilirea unui obiectiv zilnic de apă este una dintre cele mai simple modalități prin care poți monitoriza consumul de apă. Poți utiliza diverse aplicații mobile în care să îți stabilești consumul zilnic de lichide (Hysrate Daily, Waterlogged) sau pur și simplu, fă-ți un obiectiv de a purta o sticlă de apă oriunde ai merge, inclusiv la serviciu (acționează ca un memento fizic ca să îți amintești să rămâi hidratat). Este recomandat să optezi pentru un recipient din sticlă. Este mai sigur pentru sănătatea ta și pentru mediu.

Hidratează-te cu băuturi la temperatura camerei

Pe de o parte, lichidele reci se absorb mai repede. Pe de altă parte, băuturile mai calde (ceai, ciocolată caldă) sau la temperatura camerei sunt mai indicate, pentru că îți mențin temperatura internă optimă. Alege aceasta din urmă variantă mai ales atunci când faci exerciții la temperaturi scăzute.

Consumă cât mai multe fructe

Fructele de iarnă sunt surse excelente de apă. Merele și perele au 84% apă, iar clementinele 87%. În plus, aceste fructe conțin vitamina C, care țin departe răceala sau gripa.

Mănâncă alimente sărate și supe

Alimentele care conțin sare te vor ajuta să reții apă. Și supa cu bulionul și legumele sale te hidratează și te și încălzesc. Limitează aportul de alimente prăjite și procesate (cum ar fi produsele de patiserie, chipsurile de cartofi, pâinea albă și pizza congelată) pentru că te deshidratează.

Bea ciocolată caldă

Probabil că ai auzit că ciocolata cu lapte este băutura ideală pentru recuperarea post-antrenament, datorită raportului său de 4: 1 carbohidrați-proteine. Ciocolata caldă oferă aceleasi avantaje, la care se adaugă și un plus de căldură.

Redu consumul de alcool și cofeină

Cofeina și alcoolul au efecte diuretice. Iar dacă faci antrenamente fizice, lasă-le cel mai bine pentru după ce termini antrenamentul.

1691745666_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.614ee85255866da6b322a70607c8f3aa.jpeg
sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...