Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Efectele alimentelor procesate asupra organismului!


Monica Badea

Recommended Posts

Cea mai simplă metodă de a identifica mâncarea procesată este să te uiți pe etichetă. Dacă lista de ingrediente este foarte lungă și conține compuși cu nume complicate, cu siguranță face parte din categoria de alimente pe care trebuie să le consumi mai rar.
 
Iată care sunt efectele alimentelor procesate asupra organismului:

 
1. Obezitatea

Cea mai vizibilă consecință va fi adăugarea kilogramelor în plus. Consumul excesiv de zahăr favorizează îngrășarea, precum și o serie de afecțiuni cronice. Mâncărurile procesate conțin foarte mult zahăr sau derivați, existând până la 50 de termeni diferiți pentru a desemna zahărul din produse. Cel mai des vei întâlni următoarele denumiri: fructoză, glucoză, sucroză, sirop de malț, maltoză, miere, melasă, nectar, zahăr invertit sau sirop de porumb. Aceste ingrediente sunt definite de experți drept calorii irosite poentru că nu adaugă deloc vitamine sau minerale meselor, ci stimulează foamea și te determină să consumi mai multe calorii decât de obicei.
În același timp, zahărul intensifică poftele și dă dependență, explicându-se astfel de ce de regulă nu te poți limita la o singură porție de alimente procesate.
Ca regulă generală, zahărul nu ar trebui să reprezinte mai mult de 10% din totalul de calorii consumate într-o zi. Acest lucru înseamnă aproximativ 12 lingurițe pe zi, însă dacă te gândești că o cutie de suc conține echivalentul a 10 lingurițe lucrurile devin mult mai dificile.
 
2. Sindromul metabolic

Consumul frecvent de mâncare procesată este un factor major de risc pentru declanșarea sindromului metabolic. Această afecțiune favorizează apariția diabetului de tip 2 și a bolilor cardiace.
 
Sindromul metabolic este diagnosticat atunci când se observă cel puțin 3 dintre următorii 5 factori de risc:
 
- depunerea grăsimii în zona abdominală;
- nivel crescut de trigliceride;
- nivel redus al colesterolului de tip HDL (colesterolul „bun”) și crescut al colestrolului de tip LDL (colesterolul „rău”);
- hipertensiune arterială;
- nivel crescut al glicemiei.
Excesul de zahăr din alimentele procesate este cauza majoră a sindromului metabolic.
Zahărul reprezintă un tip de carbohidrați de care corpul are nevoie pentru a produce energie. Cu toate acestea, dacă este consumat prea des, excesul de calorii va fi stocat sub formă de țesut adipos. Inițial vor apărea ocazional fluctuații ale glicemiei, apoi se poate declanșa rezistența la insulină, precum și creșterea trigliceridelor. Efectul cumulativ al simptomelor sindromului metabolic este apariția afecțiunilor cardiovasculare sau a diabetului de tip 2.

1441411899_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.46571e994fd728ab5062e67217409ab4.jpeg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...