Monica Badea Posted January 4, 2022 Posted January 4, 2022 Grăsimile În zilele noastre există o reticență față de grăsimi, care sunt percepute că răspunzătoare pentru creșterea greutății corporale. În realitate însă, grăsimile – cele sănătoase – sunt un macronutrient de care organismul are nevoie pentru a-și menține buna funcționare. Acestea ajută la: Bună funcționare a creierului și nervilor Crearea de hormoni vitali Absorbția de vitamine Sănătatea pielii și a țesuturilor Asigura depozite de energie Sursele de grăsimi sănătoase sunt: peștele gras, semințele, avocado, ouăle, fasolea, uleiul de măsline, alunele, nucile, migdalele etc, adică alimentele care conțin grăsimi mononesaturate. Acestea scad colesterolul „rău” și ajută la păstrarea sănătății inimii. Carbohidrații La fel de blamați că și grăsimile, carbohidrații sunt văzuți că responsabili pentru creșterea greutății corporale. Însă, în realitate, acest lucru nu se datorează carbohidraților în sine, ci dezechilibrului alimentar sau alegerilor neinspirate. Carbohidrații reprezintă principala sursă de energie a organismului și a creierului, cu rol important în metabolism. În funcție de compoziția și influență asupra glicemiei, carbohidrații sunt clasificați în: simpli și complecși. Carbohidrații simpli (zahăr rafinat, făînă albă, produse procesate, de patiserie, cofetărie, băuturi carbogazoase etc) se absorb rapid în organism, se depun sub formă de grăsime și au o influență negativă asupra glicemiei. Carbohidrații complecși, buni pentru sănătate se absorb lent în organism și furnizează energie pe tot parcursul zilei. Aceștia previn creșterile și scăderile bruște ale glicemiei și conferă senzația de sațietate. Proteina Proteinele sunt absolut necesare într-o alimentație sănătoasă și echilibrată. Au rol de construcție a celulelor, țesuturilor și organelor și de transportor al mineralelor, vitaminelor și hormonilor. Joacă un rol important pentru sistemul imunitar, accelerează metabolismul și sunt esențiale pentru întreținerea, repararea și creșterea masei musculare. Pe de altă parte, sunt sursele principale din care se produc mușchii, pielea, părul, unghiile și organele interne. Surse sănătoase de proteine sunt carnea de pui, curcan, vită, peste, soia, ouăle, brânză de vaci, fructe în coajă lemnoasă. Proteinele sunt de două feluri: complete (în produse de origine animală) și parțial complete (din legume: fasolea, lintea, nautul, nucile și semințele). Consumul de apă Apă este raspunzătoare pentru fiecare reacție și proces metabolic din organismul nostru, așadar este parte importantă a unei alimentații sănătoase. Consumul corespunzător de apă sprijină bună funcționare a tuturor organelor și sistemelor corpului și este implicată de la procesul de digestie și transportul substanțelor nutritive până la sănătatea articulațiilor, eliminarea substanțelor toxice din organism, respirație și termoreglare. Hidratarea corespunzătoare depinde de efortul fizic depus, temperatura mediului și alimentele consumate. Este preferabil să ne hidratăm constant, pe parcursul zilei, cu apă și nu cu alte băuturi, care pot deshidrata. De asemenea, că parte a unei alimentații sănătoase, se recomandă hidratarea înainte de a apărea senzația de sete. Consumul de fructe și legume reprezintă o altă modalitate de hidratare eficientă, pentru că unele dintre aceste alimente pot conține până la 90% apă. sursa Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.