Monica Badea Posted January 12, 2022 Posted January 12, 2022 Mușchiuleț file de casă – o alternativă simplă la mezelurile din comerț Ingrediente: * 1 mușchiuleț de porc de aproximativ 500 g * 2 lingurițe de boia dulce * 2 lingurițe de boia afumată * 2 lingurițe de turmeric * 1 linguriță de sare * Opțional: usturoi granulat * Opțional: ceapă granulată * Opțional: alte condimente sau ierburi aromatice, după preferință Puteți folosi și piept de pui, piept de curcan sau un alt tip de carne de porc. Este important să alegeți o bucată de carne mai groasă, asemănătoare celei pe care o veți vedea în fotografii, pentru ca preparatul final să poată fi tăiat frumos și să aibă forma unui mezel. Dacă folosiți alt tip de carne, timpul de preparare trebuie ajustat în funcție de grosimea bucății. Mod de preparare: * Puneți într-un castronel boiaua dulce, boiaua afumată, turmericul, sarea și celelalte condimente pe care doriți să le folosiți. * Amestecați foarte bine toate condimentele. * Umeziți ușor mușchiulețul, apoi tăvăliți-l prin amestecul pregătit și îmbrăcați-l foarte bine în condimente, pe toate părțile. * Așezați mușchiulețul pe o bucată de hârtie de copt, înfășurați-l bine și închideți hârtia la ambele capete. * Puneți carnea astfel împachetată în frigider și lăsați-o la marinat peste noapte. Eu am ținut-o aproximativ 15 ore, deoarece am pregătit-o după-amiaza și am gătit-o a doua zi dimineața. Cu cât stă mai mult la marinat, cu atât aromele pătrund mai bine în carne. * A doua zi, scoateți mușchiulețul din frigider și introduceți-l în cuptor fără să îl desfaceți din hârtia de copt. * Coaceți-l învelit, la 150°C, timp de aproximativ 45 de minute. * După cele 45 de minute, desfaceți hârtia de copt și așezați mușchiulețul neacoperit în tavă. * Ridicați temperatura cuptorului la 180°C și mai gătiți-l aproximativ 10 minute, până când se rumenește frumos la exterior. Verificați ca bucata de carne să fie suficient de bine gătită, deoarece timpul poate varia în funcție de grosimea acesteia și de cuptor. * Scoateți mușchiulețul din cuptor și lăsați-l să se răcească. * După ce s-a răcit, puneți-l în frigider pentru încă două-trei ore. Are nevoie de acest timp pentru a se întări și a se putea tăia în felii frumoase, fără să se destrame. * Tăiați-l doar după ce s-a răcit foarte bine. Astfel obțineți un mușchiuleț file de casă, gustos și foarte simplu de pregătit, care poate fi consumat la micul dejun în locul mezelurilor, al șuncii de pui sau al mușchiului file cumpărat din comerț. Quote
Recommended Posts