Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Cum te alimentezi dacă ai tiroida bolnavă!


Monica Badea

Recommended Posts

Cel mai important lucru de stiut  atunci cand suferi de hipotiroidism este ca va trebui probabil sa urmezi tratament de substitutie hormonala tiroidiana pentru tot restul vietii. Fie ca ai dezvoltat spontan hipotiroidismul, fie ca ai fost tratata pentru hipertiroidism si acum ai hipotiroidism, va trebui sa urmezi zilnic tratamentul medicamentos si sa mergi la controale periodice la endocrinolog. Partea buna este ca dupa ce tratamentul va normaliza nivelul hormonilor tiroidieni, esti vindecata dintr-un anumit punct de vedere si iti poti continua viata in mod normal, cu conditia sa iei in continuare tratamentul.
Alimentatie si miscare
Nu exista o dieta speciala pe care trebuie sa o urmezi in timpul tratamentului cu hormoni tiroidieni. Exista, insa, cateva exceptii:

Evita alimentele bogate in proteina de soia, care pot influenta absorbtia hormonilor tiroidieni.
Daca glanda tiroida nu a fost indepartata chirurgical complet si ti-a ramas o portiune semnificativa de glanda, evita excesul de iod, atat in medicamente, cat si in suplimente alimentare, deoarece ar putea declansa probleme tiroidiene suplimentare. Majoritatea alimentelor bogate in iod, cum sunt produsele iodate sau peștele, sunt acceptabile, dar algele și alte suplimente cu iod trebuie evitate.
Dincolo de aceste restrictii, ai voie sa mananci orice doresti, dar, asa cum este recomandarea generala, alimentatia sanatoasa, care include multe fructe, legume si cereale integrale, este o parte importanta dintr-un stil de viata sanatos.

Adoptarea unei alimentatii hranitoare nu contribuie doar la sentimentul de buna stare generala pe care il ai cand nivelul hormonilor tiroidieni devine normal, insa ajuta si sistemul digestiv sa functioneze usor, iar inima sa pompeze eficient – ambele functii sustinand un metabolism sanatos.

Daca totusi nu te simti bine, in ciuda tratamentului medicamentos, imbunatatirea alimentatiei si inceperea unui program de exercitii fizice ar putea fi de ajutor.

Sfaturi pentru o viata sanatoasa:

Consuma alimente hranitoare.
Bauturile carbogazoase, chipsurile din cartofi, dulciurile, covrigeii, biscuitii si alte junk-food care sunt bogate in calorii si sarace in substante nutritive au devenit baza alimentatiei multora dintre noi. Daca in mod normal consumi multe astfel de alimente, exclude-le complet si inlocuieste-le cu o varietate de fructe, legume si cereale integrale, pentru a-ti imbunatati semnificativ starea generala de sanatate.

Exclude grasimile „rele”.
Anumite grasimi din alimentație contribuie la aparitia bolilor cardiace si a anumitor forme de cancer. Comitetul de Alimentatie al Academiei Nationale de Stiinte, din SUA recomanda ca 20-30% din caloriile zilnice sa provina din orice tip de grasimi, cu reducerea la minim a grasimilor saturate si a celor trans. Grasimile saturate provin in special din produse animale, cum sunt carnea si branzeturile, iar grasimile trans iau forma uleiurilor hidrogenate din diverse produsele alimentare procesate si din multe tipuri de margarina. Aceste tipuri de grasimi trebuie reduse la minimum, deoarece maresc nivelul colesterolului LDL. Colesterolul LDL, cunoscut drept colesterol „rau”, se poate acumula pe interiorul peretilor arterelor si forma placi de aterom care blocheaza arterele. Majoritatea alimentelor procesate si a snack-urilor contin grasimi trans, si astfel le consumi fara sa iti dai seama de continutul acestora. Alege, in schimb, grasimi care contribuie la reducerea colesterolului LDL. Acestea includ grasimi mononesaturate si polinesaturate din uleiuri vegetale, grasimi omega-3, care se gasesc in anumiti pesti. Semintele, fructele nucifere si leguminoasele sunt, de asemenea, optiuni sanatoase.

Carbohidratii nu trebuie sa depaseasca 45-65% din aportul zilnic de calorii.
Consuma cu predilectie carbohidrati complecsi care se gasesc in produse din cereale integrale, fructe, legume si evita produsele cu continut ridicat de amidon (faina alba) si zaharuri.

Proteinele trebuie sa constituie 10% - 35% din alimentația ta.
Majoritatea persoanelor din tarile dezvoltate includ cantitati suficiente de proteine in alimentatie.

Limiteaza aportul de colesterol.
Asociatia Americana a Inimii recomanda limitarea colesterolului din alimentatie la cel mult 300 mg pe zi. Daca nivelul tau de colesterol este ridicat, incearca sa nu consumi mai mult de 200 mg zilnic. Surse bogate in colesterol sunt grasimile animale, ouale si lactatele integrale.

Mareste aportul de fibre alimentare.
Acestea imbunatatesc digestia. Consumul de alimente bazate pe cereale integrale si o varietate de fructe si legume asigura organismului un aport sporit de fibre alimentare. Se recomanda 38 g zilnic barbatilor pana la varsta de 50 de ani si 30 g zilnic barbatilor peste 50 de ani; femeilor cu vasta pana in 50 de ani le sunt recomandate 25 g, iar celor peste 50 de ani, 21 g.

Fa miscare.
Persoanele care fac miscare fizica zilnic traiesc mai mult, deoarece efortul creste capacitatea de pompare a inimii si gradul de utilizare a oxigenului de catre organism. Aceste schimbari, la randul lor, ofera energie si rezistenta suplimentara. Miscarea arde calorii si contribuie la mentinerea greutatii optime. Doar 30 de minute de mers pe jos in fiecare zi contribuie la prevenirea bolilor de inima si a accidentului vascular cerebral, sustinand o stare de sanatate optima

946124628_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.92049c54b8e19d4874cfb408101136b3.jpeg

sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
×
×
  • Create New...