Jump to content

Recommended Posts

Posted

Orez cu lapte vegetal

Ingrediente:

* 150 g orez basmati
* Aproximativ 300 ml apă
* 500 ml lapte vegetal sau o cantitate ajustată în funcție de cât de gros ori cremos vă doriți să fie orezul
* Un praf de sare
* Sirop de agave, miere sau îndulcitor, după gust
* Esență de vanilie, după gust
* Scorțișoară pentru decor – opțional

Eu am folosit orez basmati deoarece îmi place ca boabele să rămână întregi și bine definite. Alte tipuri de orez eliberează mai mult amidon în timpul fierberii, devin mai moi și tind să se lipească între ele, rezultând o consistență mai cremoasă, uneori chiar ușor terciuită.

Am folosit lapte vegetal de ovăz, fără arome, pentru că am dorit să pregătesc un orez cu lapte de post. Dumneavoastră puteți folosi orice tip de lapte vegetal sau obișnuit vă place.

Mod de preparare:

* Spălați orezul basmati în două-trei ape, până când apa rămâne aproape limpede.
* Puneți orezul într-un vas, adăugați aproximativ 300 ml de apă și un praf de sare. Apa trebuie să acopere bine orezul.
* Fierbeți orezul la foc mic timp de aproximativ 10 minute, fără să îl amestecați excesiv.
* Când apa a scăzut aproape în totalitate și a mai rămas foarte puțin lichid deasupra orezului, opriți focul și acoperiți vasul cu un capac.
* Lăsați orezul acoperit aproximativ 15 minute sau până când absoarbe toată apa și boabele se umflă frumos.
* Puneți din nou vasul la foc mic și adăugați laptele vegetal. Puteți folosi aproximativ 500 ml sau puteți ajusta cantitatea în funcție de consistența dorită.
* Adăugați sirop de agave, miere sau îndulcitor după gust, apoi puneți esența de vanilie și amestecați ușor.
* Mai țineți vasul pe foc aproximativ două-trei minute, doar până când laptele se încălzește suficient. Eu nu am mai lăsat orezul să fiarbă împreună cu laptele, pentru ca boabele să rămână întregi și să nu se terciuiască.
* Opriți focul, gustați și mai adăugați îndulcitor dacă este necesar.
* Puneți orezul cu lapte în boluri și presărați deasupra scorțișoară, dacă vă place.
* Îl puteți servi simplu sau puteți adăuga dulceață, stafide, coajă rasă de lămâie, fructe ori orice alt ingredient preferați.

IMG_7558.jpeg

• Monica Badea changed the title to Orez cu lapte vegetal!