Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Topul alimentelor fermentate și beneficii!


Monica Badea

Recommended Posts

Indiferent dacă vă dați seama sau nu, fermentarea  este un proces folosit pentru a produce unele dintre alimentele și băuturile preferate din lume. Exemple de alimente fermentate includ vinul, berea, iaurtul, anumite brânzeturi îmbătrânite și chiar ciocolata și cafeaua.
Unul dintre cele mai populare alimente fermentate la nivel global este iaurtul, care a fost consumat în anumite părți ale lumii de mii de ani.
De-a lungul istoriei, fermentarea alimentelor le-a oferit strămoșilor noștri opțiunea de a prelungi prospețimea cerealelor, legumelor și laptelui care le-au fost disponibile în diferite anotimpuri.
Care sunt beneficiile alimentelor fermentate? Potrivit unui număr mare de studii, consumul de alimente fermentate este cel mai convenabil mod de a obține o doză zilnică de  bacterii probiotice benefice.
Unele dintre numeroasele moduri în care aceste alimente susțin sănătatea generală includ îmbunătățirea digestiei și funcției cognitive, creșterea imunității, ajutor la tratarea bolilor intestinului iritabil, furnizarea de minerale care construiesc densitatea osoasă, ajutor la combaterea alergiilor și uciderea drojdiei și microbilor dăunători.
👉 Top alimente fermentate
Mai jos este o listă cu unele dintre cele mai bune alimente fermentate care trebuie incluse în dieta ta:
1. Chefir
Chefirul este un produs lactat fermentat (fabricat din lapte de vacă, de capră sau de oaie). Beneficiile chefirului  includ furnizarea de niveluri ridicate de vitamina B12, calciu, magneziu, vitamina K2, biotină, folat, enzime și probiotice.
Chefirul a fost consumat de peste 3000 de ani; termenul de “chefir” a fost inventat în Rusia și Turcia și înseamnă „a te simți bine”.
2. Kombucha
Kombucha este o băutură fermentată făcută din  ceai negru și zahăr (cum ar fi zahărul din trestie, fructe sau miere). Conține o colonie de bacterii și drojdie care este responsabilă cu inițierea procesului de fermentare odată combinat cu zahăr.
Kombucha are urme de alcool, dar prea puțin pentru a provoca intoxicații sau chiar pentru a fi vizibil.
Alte alimente fermentate, cum ar fi iaurtul sau legumele fermentate, nu au deloc alcool.
3. Varza acră
Varza  este unul dintre cele mai vechi alimente tradiționale, cu rădăcini foarte lungi în bucătăria germană, rusă și chineză, datând de 2.000 de ani sau mai mult.
Făcută din varză verde sau roșie fermentată, varza murată este bogată în fibre, vitamina A, vitamina C, vitamina K și vitaminele B. Este, de asemenea, o sursă excelentă de fier, cupru, calciu, sodiu, mangan și magneziu.
4. Murături
Nu credeați că murăturile au probiotice? Murăturile fermentate conțin o tonă de vitamine și minerale, plus antioxidanți și bacterii probiotice prietenoase cu intestinele.
Murăturile cumpărate din magazin sunt fermentate? De obicei nu.
Majoritatea murăturilor cumpărate din magazin sunt făcute cu oțet și castraveți și, deși acest lucru face ca murăturile să aibă un gust acru, acest lucru nu duce la fermentarea naturală. Murăturile fermentate trebuie făcute cu castraveți și saramură (sare + apă).
5. Miso
Miso este creat prin fermentarea boabelor de soia, orz sau orez brun cu koji, un tip de ciupercă. Este un ingredient tradițional japonez în rețete, inclusiv  supă miso .
A fost un element esențial în dietele chinezești și japoneze de aproximativ 2.500 de ani.
6. Tempeh
O altă mâncare fermentată benefică făcută cu soia este tempehul, un produs care se creează prin combinarea boabelor de soia cu un starter de tempeh (care este un amestec de mucegai viu). Când stă o zi sau două, devine un produs dens, de tip prăjitură, care conține atât probiotice, cât și o doză puternică de proteine.
Tempeh este similar cu tofu, dar nu la fel de spongios și mai „granulat”.
7. Natto
Natto este un aliment popular în Japonia format din soia fermentată. Uneori se mănâncă chiar și la micul dejun în Japonia și se combină în mod obișnuit cu sos de soia, muștar karashi și ceapă japoneză.
După fermentare, dezvoltă un miros puternic, o aromă profundă și o textură lipicioasă și slabă pe care nu o apreciază toți cei care sunt noi în materie de natto.
8. Kimchi
Kimchi este un preparat coreean tradițional fermentat, care este făcut din legume, inclusiv varză, plus condimente precum ghimbir, usturoi și piper și alte condimente. Este adesea adăugat la rețetele coreene, cum ar fi boluri de orez, ramen sau bibimbap.
Este considerată o delicatesă coreeană care datează din secolul al VII-lea.
9. Brânză crudă
Brânzeturile din lapte crud se fac cu lapte care nu a fost pasteurizat. Laptele de capră, laptele de oaie și brânzeturile moi de vacă sunt deosebit de bogate în probiotice, inclusiv  thermophillus, bifudus, bulgaricus și acidophilus.
Pentru a găsi brânzeturi adevărate fermentate / îmbătrânite, citiți eticheta ingredientului și căutați brânza care NU a fost pasteurizată. Eticheta trebuie să indice faptul că brânza este crudă și a fost învechită de șase luni sau mai mult.
10. Iaurt
Este laptele fermentat la fel ca iaurtul? În esență, da.
Iaurtul și chefirul sunt produse lactate unice, deoarece sunt foarte disponibile și sunt unul dintre alimentele probiotice de top pe care mulți oameni le consumă în mod regulat. Iaurtul probiotic este acum cel mai consumat produs lactat fermentat din Statele Unite și din multe alte țări industrializate.
Atunci când cumpărați iaurt, vă recomandăm să căutați trei lucruri: în primul rând, că provine din lapte de capră sau de oaie dacă aveți probleme cu digestia laptelui de vacă; în al doilea rând, că este făcut din laptele animalelor care au fost hrănite cu iarbă; și al treilea, că este organic.
11. Oțet de mere
Oțetul de mere crud este fermentat și conține unele probiotice. De asemenea, conține anumite tipuri de acizi, cum ar fi acidul acetic, care susține funcția de probiotice și prebiotice în intestin.
Cu toate acestea, majoritatea oțeturilor disponibile în supermarket nu conțin probiotice.
Puteți adăuga o lingură de oțet de mere la o băutură de două ori pe zi. Înainte de micul dejun și prânz sau micul dejun și cină, adăugați o lingură de oțet de mere la masă și apoi începeți să consumați mai multe legume fermentate, cum ar fi varza murată și kimchi sau să beți cvas pentru a crește cu adevărat nivelurile probiotice.

224634064_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.5dd438951e03bd182b43b40f2d3519d6.jpeg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
    • -1,8kg ardei iute rosu curatat de seminte  și tocat marunt -1 kg ardei capia -tocat cât mai marunt -1,5 l l otet de 9 grade -700 gr îndulcitor (eritritol )..puteți adauga pana la 1 kg dacă doriți sa iasa mai dulce sau dacă ardeii iuți sunt prea iuți (dacă folosiți zahăr ,500 gr ar fi suficient ) Mod de preparare Le-am scos semintele(ardeilor iuți ,am folosit o pereche de mănuși chirurgicale )apoi i-am taiat bucatele mai mici….ardeiul capia trebuie sa fie  mai carnos ,de asemenea tăiat și el in cubulete marunte. Într- o cratita punem otetul si îndulcitorul  si lasam la foc mic aproximativ  30 min sa fiarbă ,apoi punem ardeiul iute si ardeiul capia si lasam sa fiarba aproximativ 60-65 de minute la foc foarte mic. Punem dulceața in borcane ,punem capacele si punem la bain marie pentru minim 1 ora …sterilizarea borcanelor (cu orice fel de dulceața ,zacusca ,gem )este foarte importantă si ne asigura ca produsele se vor păstra foarte bine luni sau ani întregi !
×
×
  • Create New...