Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Grăsimile și sănătatea!


Monica Badea

Recommended Posts

De multă vreme nutriționiști și doctori spun că o dietă săracă în grăsimi este cheia scăderii în greutate, o metodă bună de a ține sub control colesterolul și de a preveni problemele de sănătate.

S-a ajuns la concluzia ca nu cantitatea de grăsimi este cea mai importantă ci tipul de grăsimi.

Grăsimile rele cresc colesterolul și cresc riscul de apariție a bolilor de inimă, pe când grăsimile bune, cum ar fi omega 3, sunt esențiale sănătății fizice și mintale.

Un drum la supermarket va confirma obsesia noastră pentru alimente cu un conținut scăzut de grăsimi. Peste tot găsiți cipsuri gătite la cuptor, bomboane, înghețată, prăjituri și torturi cu un conținut scăzut de grăsimi.

Piața de produse cu un conținut mic de grăsimi a crescut foarte mult și așa a crescut și obezitatea în lume, și deci această dietă cu produse ce nu conțin grăsimi sau conțin foarte puține nu funcționează. Acest lucru se întâmplă din cauză că aceste produse sunt de obicei bogate în glucide și astfel se înlocuiește un rau cu altul.

Produsele degresate seamănă foarte mult cu cele cu un conținut scăzut în zaharuri care sunt înlocuite cu indulcitori. Probabil această combinație de produse ‘sănătoase’ a dus la creșterea numarului de persoane obeze. Degeaba consumăm alimente ce conțin puține grăsimi și glucide, dar mâncăm de două ori mai mult decât ar trebui.

Lipidele împiedică de foarte multe ori acest lucru datorită senzației de sațietate pe care o dau. Concluzia este că nu trebuie să eliminam lipidele ci doar să mâncăm lipide bune și acestea trebuie să reprezinte undeva la 15-30% din dieta noastră, nu mai mult.

După cum am spus mai sus nu toate grăsimile sunt rele. Rele sunt grăsimile saturate (vezi actualizarea de la finalul articolului) și cele trans și din cauza lor toate grăsimile sunt considerate, în mod eronat, dăunatoare organismului.

Grăsimile bune vă ajută foarte mult să vă mențineți starea de spirit, starea de sănătate, ajută sistemul imunitar, vă ajută împotriva oboselii și chiar vă ajută să vă păstrați silueta.

Din punct de vedere al caloriilor toate grăsimile sunt identice. Toate grasimile conțin foarte multe calorii și deci consumate în cantitate mare nu sunt sănătoase, dar dacă sunt cosumate grasimile bune astfel încat să asigure între 15 și 30 % din necesarul de calorii avem doar de câștigat.

Avantaje ale consumului de grăsimi bune:
– sunt o sursă importantă de energie și ajută organismul să absoarbă vitaminele liposolubile;
– sunt importante pentru dezvoltarea fizică și intelectuală;
– ajută sistemul imunitar;
– dau gust și aromă alimentelor;
– dau senzația de sațietate;
– sunt o sursă importantă de calorii pentru copii.

Vă prezint pe scurt care sunt grăsimile rele și care sunt cele bune. Puteți citi în detaliu despre ele accesând link-ul de la finalul articolului sau cele două link-uri de mai jos.

Grăsimi rele
– grăsimile saturate* (solide la temperatura camerei – din surse animale și câteva surse vegetale);
– grăsimile parțial hidrogenate (uleiuri vegetale ce sunt supuse unui proces chimic numit hidrogenare – conțin până la 40% grăsimi trans).

Grăsimi bune
– nesaturate (poli și mono) – lichide la temperatura camerei și se găsesc de obicei în pește, alune etc.
– omega 3, 6 etc. – sunt grăsimi polinesaturate esențiale (nu pot fi sintetizate de organismul uman).

Grăsimile bune pot deveni rele dacă: sunt încălzite, expuse la lumină sau oxigen. De exemplu uleiul din seminte de in se ține la rece și într-o sticlă opacă. Nu consumați uleiuri, semințe sau nuci ce au un gust rânced sau amărui.

Concluzia este că trebuie să consumam grăsimi, dar nu hidrogenate, parțial hidrogenate și trans.

De exemplu grăsimile trans ar trebui să reprezinte maxim 1% din dieta noastră (la o dieta de 2000 calorii ar trebui să consumăm maxim două grame).

Trebuie să fiți foarte atenți la alimentele pe care le consumați și să nu credeți tot ce se scrie pe etichetă sau ce se spune în reclamă. Citiți ce ingrediente are produsul respectiv și astfel vă puteți da seama dacă reclama încearcă să vă inducă în eroare sau nu

De exemplu, am văzut foarte multe reclame la margarină în care se spune că este foarte sănătoasă, conține doar uleiuri vegetale, foarte multe vitamine etc. Ceea ce nu spun este că margarina conține foarte mulți aditivi alimentari (E-uri) și foarte multe grăsimi trans sau hidrogenate și conține același numar de calorii ca untul (un caz clar de inducere în eroare). Parerea mea este ca mai bine consumați unt decât margarină.

O altă păcăleală este cea cu produsele de genul margarină și maioneză light. Acestea conțin și mai multe E-uri și diferența de calorii nu contează pentru că în unele cazuri este foarte mică, iar dacă diferența este mare binele pe care îl face lipsa grăsimilor este compensat de răul facut de plusul de E-uri și de lipsa de gust.

Așa că, în cazul margarinei, mai bine consumați unt, iar în cazul maionezei, dacă tot cumpărați, alegeți varianta integrală și nu pe cea light și încercați să consumați cât mai puțină. În cazul maionezei cred că cea mai bună varianta este cea a maionezei facute în casă.

Acestea sunt doar doua exemple, dar vă asigur că dacă vă uitați prin magazine veți vedea foarte multe cazuri.

Retineți: dacă scrie pe etichetă că produsul conține grăsimi hidrogenate sau parțial hidrogenate înseamnă că nu este sănătos. Alegerea de a cumpara sau nu este a dumneavoastră, iar ideea este că dintre două sau mai multe rele să alegeti răul cel mai mic.

293054181_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.a9abad9e08abb31d3a7962a573835ce1.jpeg

sursa

WhatsApp Image 2021-12-26 at 20.08.46.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
    • -1,8kg ardei iute rosu curatat de seminte  și tocat marunt -1 kg ardei capia -tocat cât mai marunt -1,5 l l otet de 9 grade -700 gr îndulcitor (eritritol )..puteți adauga pana la 1 kg dacă doriți sa iasa mai dulce sau dacă ardeii iuți sunt prea iuți (dacă folosiți zahăr ,500 gr ar fi suficient ) Mod de preparare Le-am scos semintele(ardeilor iuți ,am folosit o pereche de mănuși chirurgicale )apoi i-am taiat bucatele mai mici….ardeiul capia trebuie sa fie  mai carnos ,de asemenea tăiat și el in cubulete marunte. Într- o cratita punem otetul si îndulcitorul  si lasam la foc mic aproximativ  30 min sa fiarbă ,apoi punem ardeiul iute si ardeiul capia si lasam sa fiarba aproximativ 60-65 de minute la foc foarte mic. Punem dulceața in borcane ,punem capacele si punem la bain marie pentru minim 1 ora …sterilizarea borcanelor (cu orice fel de dulceața ,zacusca ,gem )este foarte importantă si ne asigura ca produsele se vor păstra foarte bine luni sau ani întregi !
×
×
  • Create New...