Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Sănătatea fizica și psihică influențată de aminoacizi!


Monica Badea

Recommended Posts

Aminoacizii – ce sunt?
„Aminoacizii sunt esențiali în sinteza proteinelor, fiind unitățile din care acestea sunt alcătuite. Ei contribuie inclusiv la prelucrarea în energie a substanțelor pe care le luăm din alimentație. Studiile arată că procesul de sinteză a proteinelor reacționează rapid la disponibilitatea crescută de aminoacizi în primele 30 până la 120 de minute, ulterior diminuându-se, chiar dacă resursa de aminoacizi rămâne disponibilă”, a declarat dr. Șerban Damian.


După apă, aminoacizii sunt cele mai răspândite componente din mușchi și alte țesuturi, însă sinteza acestora în organism are loc doar în anumite condiții.

Tipuri de aminoacizi și rolul lor în organism
Unul dintre aminoacizii cei mai importanți din organism este L-arginina, a cărui funcție principală este producerea de oxid nitric.

Oxidul nitric joacă un rol foarte important ca vasodilatator și, astfel, îmbunătățește circulația sanguină și aportul de oxigen, nutrienți, fluide și hormoni către celule, ceea ce favorizează procesele de vindecare și reparare celulară.

Un alt nutrient cu o contribuție importantă în buna funcționare a organismului este L-carnitina, un compus similar aminoacizilor, care are o contribuție importantă în anumite procese metabolice.

Aceasta are un efect pozitiv asupra funcționării creierului și stimularea memoriei, îmbunătățirea gândirii active și reducerea stării de oboseală. Datorită rolului său în metabolizarea grăsimilor, L-carnitina contribuie la arderea grăsimilor, fiind disponibilă inclusiv ca supliment alimentar.

Atât L-arginina, cât și acetil L-carnitina sunt produse în mod natural de către organism. Însă, în condiții de stres sau efort fizic ori psihic intens, este ideal să le suplimentăm din surse externe. L-carnitina se găsește în special în carnea roșie, iar sursele naturale principale de L-arginină sunt nucile, semințele de floarea-soarelui, orezul brun și ovăzul. Acești doi aminoacizi se regăsesc și în unele băuturi energizante de calitate. Aportul acestora din surse externe este deosebit de important pentru sportivi. Însă suplimentele de L-arginină și acetil L-carnitina sunt recomandate tuturor celor care practică activități care implică efort fizic prelungit sau activități care impun concentrare puternică, așa cum este cazul anumitor activități intelectuale

615094846_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.8933e4ad02611d53cacfe662c58457c0.jpeg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...