Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Ce să mănânci ziua,să poți dormi noaptea!


Monica Badea

Recommended Posts

Ce să mănânci și ce să bei ca să dormi mai bine noaptea – alimente și băuturi care stimulează producția de hormoni ce induc starea de relaxare și calm.

Lipsa somnului de calitate este o realitate – iar asta se vede cel mai bine în statisticile privind prescripțiile de somnifere. Stresul și anxietatea specifică acestei perioade de pandemie ne afectează semnificativ calitatea somnului. Însă și alimentația poate juca un rol în această problemă.

Chiar dacă nu există alimente-minune ce ne pot adormi în doar câteva secunde, anumite grupe alimentare au proprietăți care contribuie la inducerea relaxării și stării de calm, atât de necesare pentru a avea un somn odihnitor în timpul nopții.

Iată ce să mănânci și ce să bei pentru a-ți crește șansele de a avea o noapte liniștită și un somn de calitate.

Ce să mănânci pentru somn mai bun – alimente bogate în melatonină și triptofan
Melatonina este un hormon produs în mod natural de creier la lăsarea întunericului, numit și hormonul somnului. Acest hormon ajută la reglarea ritmului circadian

Însă aportul de melatonină poate fi asigurat și prin consumul de migdale pe parcursul zilei

Și triptofanul ajută la stimularea producției de melatonină. Acesta se găsește în alimente precum carnea de curcan, iaurtul sau brânza de vaci.

Nu există o oră magică pentru a consuma aceste alimente.Cu cât le consumi mai des, indiferent de oră, cu atât efectul lor va fi mai pronunțat și somnul va fi mai de calitate.

Și magneziul ajută somnul
La fel ca melatonina, magneziul ajută la calmarea sistemului nervos, reduce inflamațiile și poate echilibra nivelul cortizolului, hormonul stresului care poate întrerupe somnul.

Unele studii arată că aproape trei sferturi din populație duce lipsă de magneziu. Iar asta ar putea avea legătură și cu numărul crescut de cazuri de insomnie

Este foarte important ce mănânci în timpul zilei. Concentrează-te pe verdețuri, legume și fructe proaspete, nuci, unt de arahide, tofu, semințe de in și de floarea-soarelui, care sunt foarte nutritive și au un conținut ridicat de magneziu

Ce să mănânci – alimente bogate în fibre
Un mic dejun format din ovăz cu lapte și fructe uscate/proaspete sau ouă fierte cu pâine prăjită, un prânz sau o cină formată din dorada la cuptor cu broccoli sau bulgur, o salată de tofu cu roșii, castraveți și ardei gras – toate acestea sunt variante câștigătoare pentru un somn odihnitor.

Astfel de alimente sunt bogate în fibre, carbohidrați complecși, vitamine, minerale și alte substanțe nutritive care asigură buna funcționare a digestiei, mențin glicemia în limitele normale și nu sunt greu de digerat – aspect foarte important, care este adesea ignorat, mai ales în ceea ce privește alimentația la ceas de seară

Se recomandă să lăsăm o fereastră de 3-4ore între mese, astfel încât să-i dăm timp stomacului să digere tot ceea ce mâncăm. Altfel spus, ultima masă, cina, nu ar trebui luată mai târziu de ora 7 seara.

Alimente care îngreunează digestia. De ce trebuie evitate citricele când ai dureri de stomac sau arsuri
Lapte de migdale cu turmeric, o băutură cu efect benefic asupra creierului
Printre băuturile recomandate de specialist înainte cu cel puțin 30 de minute de culcare se numără ceaiul calmant de mușețel, valeriană, păducel, busuioc, lavandă, tei sau de sunătoare.

O altă băutură ce poate avea efect relaxant este laptele de migdale cu turmeric și curmale. Turmericul are efect antiinflamator, sprijină digestia și induce starea de calm, fiind extrem de benefic în cazurile de insomnie, spune specialistul.

5 ceaiuri perfecte pentru un somn liniştit
De evitat – alimentele procesate, picante, alcoolul, cafeaua, sucurile
Cafeaua, ceaiul, energizantul, sucul răcoritor băute la orele amiezii ne pot perturba sever calitatea somnului din timpul nopții, deoarece efectele lor persistă multe ore în organism.

Inclusiv ciocolata conține cafeină și trebuie evitată cu 4-6 ore înainte de a merge la culcare. Cafeina poate rămâne în organism până la 12 ore. Deci beți cafea sau alte stimulente doar la primele ore ale dimineții

Lucru valabil și în cazul alcoolului, adaugă specialistul. O bere sau două consumate seara, „de relaxare”, pot induce într-adevăr starea de somnolență, dar asta nu înseamnă că vom avea și un somn de calitate. De fapt, alcoolul este cel care perturbă ciclul REM din timpul somnului, adică exact atunci când somnul este mai profund și mai benefic pentru corp.

De evitat și consumul excesiv de alimente picante, sărate, grase, prăjite, deoarece pun presiune pe sistemul digestiv și pot cauza dureri de stomac, diaree sau balonare.

Dacă, totuși, îți plac „picanteriile”, nu le pune pe toată farfuria. Controlează porțiile de mâncare în așa fel încât legumele să se regăsească întotdeauna măcar pe jumătate din farfurie. Un sfert carbohidrați, un sfert proteină, restul legume, verdețuri, alimente proaspete în general.

330565510_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.fba54dc735e6bb60674017aa0dccb0bf.jpeg

sursa

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
×
×
  • Create New...