Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Cum pregătim mâncarea și cât mâncam ?


Monica Badea

Recommended Posts

Prepararea alimentelor

Este importanta cunoasterea etapelor de preparare a alimentelor intrucit prin prelucrare acestea sufera modificari care determina pierderea continutului nutritiv sau aparitia de compusi toxici.

Prima etapa in prelucrarea alimentelor consta in verificarea starii de salubritate a acestora :

carnea proaspata are consistenta elastica fiind acoperita de o pelicula umeda, nelipicioasa, iar sucul este limpede
laptele de vaca proaspat este alb iarna si galbui vara, omogen, fara impuritati, gust dulceag
pestele trebuie sa aiba un miros placut
untul proaspat este galben si omogen
uleiul trebuie sa fie limpede, galben, fara miros
cartofii trebuie sa fie netezi, luciosi si neincoltiti
conservele nu trebuie sa prezinte capacul bombat
Decongelarea corecta a carnii se face lent in decurs de 3 - 4 ore. Nu se recomanda decongelarea in apa calda.
Ouale se spala bine cu apa calda inainte de preparare.
Legumele si fructele se spala inainte de folosire.

Prin prelucrare termica alimentele sufera transformari :

prin prajire se formeaza produsi toxici si cancerigeni (acroleina si acrilamide), se pierd vitamine
prin fierbere se pierd vitamine, de aceea se recomanda fierberea in abur sub presiune
prin conservare alimentele se protejeaza de actiunea oxidativa a mediului
prin congelare se mentin proprietatile alimentelor, dar decongelarea trebuie sa fie rapida daca alimentele vor fi preparate la cald sau lenta daca se consuma crude
Cate mese pe zi sunt necesare?

Nou nascutul mananca la cerere putand avea pana la 8 mese pe zi, sugarul are 6 - 7 mese pe zi, copilul mic 3 mese si 2 gustari.
Adultii au in general 3 mese principale si eventual 2 gustari.

Este de preferat sa nu mancam intre mese si sa nu omitem micul dejun. Un studiu publicat in revista Diabetes Care din octombrie 2015 a aratat faptul ca omiterea micului dejun a determinat cresterea glicemiilor postprandiale dupa mesele de pranz si cina. Omiterea micului dejun a determinat cresterea IMC - indicele de masa corporala si s-a asociat cu scaderea performantelor scolare.

392484328_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.6171a663d3fabc04006cef0e67803043.jpeg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...