Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Alimente care uneori pot dauna chiar dacă unele dintre ele sunt sănătoase!


Monica Badea

Recommended Posts

Pentru a fi sanatos si, mai ales, pentru a nu irita organismul, este bine sa eviti anumite alimente pe stomacul gol.

Unele provoaca iritatii ale mucoasei gastrice, altele perturba echilibrul pH-ului, iar altele contribuie la dezvoltarea unor boli, ca diabetul sau gastrita

Fireste, nu exista o regula generala, intrucat consumul alimentelor trebuie individualizat, in functie de felul in care organismul fiecaruia dintre noi accepta sau nu un anumit aliment.

Pentru acest motiv, lista de mai jos explica la fiecare caz in parte in ce fel ne dezavantajeaza unele alimente, daca le mancam la micul dejun. In functie de cum ne cunoastem propriul organism, putem sa optam.

Citrice
Portocalele, mandarinele si lamaile consumate pe stomacul gol pot provoca alergii sau pot dezvolta gastrite. Dar nici nu sunt total nerecomandate, ele continand vitamine. Ca sa nu se produca efectele nefavorabile, se recomanda celor carora le plac citricile la micul dejun sa inceapa cu o portie de fulgi de ovaz. Nu este tocmai placuta la gust, dar se constituie ca un scut in fata efectului agresiv al citricelor.

Banane

Multi considera bananele ca inofensive, intrucat nu irita mucoasa gastrica. Este corect, dar bananele au un continut ridicat de magneziu, care poate afecta sistemul cardio-vascular. Mancandu-le sistematic la micul dejun, te poti pomeni cardiac.

Legume crude

Legumele crude sunt recomandate totdeauna ca regim de slabit si ca aducatoare de vitamine. Dar nimeni nu ne atrage atentia ca rosiile, castravetii si varza cruda, pe stomacul gol, sunt daunatoare persoanelor afectate de probleme gastrice
De asemenea, rosiile au un continut ridicat de pectina si acid tanic, generatoare de pietre renale. Sunt foarte bune pentru sanatatea noastra, dar nu la micul dejun. Mai tarziu in zi.

Dilema iaurtului

In ciuda reclamelor imbietoare care ne invita sa incepem ziua cu un delicios pahar cu iaurt, efectul acestui produs este discutabil. Iaurtul este util datorita fermentilor sai, dar corpul nostru dispune de dimineata de propria sa microflora. Prin urmare, aportul iaurtului pe nemancare este zero, sub acest aspect.

Iaurtul este foarte util la 2-3 ore dupa micul dejun sau la cina. De dimineata, fermentii din iaurt, nimeriti in mediul acid din stomac, mor instantaneu si n-au niciun efect. Se mentine doar microflora din organism, care s-a obisnuit in respectivul mediu.

Bauturi reci

Candva se recomanda un pahar cu lapte cald pe stomacul gol. Intre timp, moda s-a schimbat si multa lume prefera o bautura racoritoare sau chiar un pahar cu apa rece. Apa este recomadata din multe puncte de vedere, dar daca este rece, ea va irita mucoasa gastrica.
Este de dorit un pahar cu apa calda sau un ceai. In prezenta unor boli cronice ale tractului digestiv, bauturile reci baute pe stomacul gol agraveaza boala.

Dulciuri

Dulciurile sunt daunatoare in general, dar consumate pe stomacul gol devin chiar nocive. Imediat dupa trezire, pancreasul nu este capabil sa elibreze cantitatea necesara de insulina, corespunzaoare dulciurilor consumate, ceea ce determina cresterea cantitatii de zahar in sange si favorizeaza aparitia diabetului.

Cafeaua de dimineata

Cafeaua face obiectul multor discutii chiar si intre specialisti, intrucat pe de o parte acestia au constatat caracterul ei nociv daca este consumata peste anumite limite, iar pe de alta parte bautorul de cafea simte imediat efectul revigorant al bauturii.
Pentru acest motiv, specialistii au retineri in a interzice cu desavarsire cafeaua.

Dar daca este vorba sa iti bei cescuta cu cafea pe stomacul gol, atunci efectul ei nociv este in afara oricarei discutii. In aceste conditii, cafeaua irita mucoasa gastrica, produce cresterea secretiei de suc gastric si promoveaza declansarea gastritei.

Carnati prajiti, sunca, jumari

Toate acestea contin ingrediente nocive, constituind adesea chiar agenti cancerigeni, gata sa dezvolte celule canceroase. Dimineata, la trezire, stomacul este slab protejat si nu este deloc pregatit pentru un atac chimic, cu alimente de genul celor aratate. Carnatii prajiti sunt de preferat la pranz sau chiar deloc.

Usturoi

Multi nutritionisti recomanda usturoiul din numeroase puncte de vedere si au dreptate, intrucat acest ingredient era cunoscut inca in antichitate ca dezinfectant si benefic pentru organism. Cu o singura conditie: sa nu fie consumat pe stomacul gol. Usturoiul servit la micul dejun irita peretii vezicii biliare si ai stomacului.

1276114397_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.71d32ae7e5559bc9625fd894696a3ad0.jpeg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
    • -1,8kg ardei iute rosu curatat de seminte  și tocat marunt -1 kg ardei capia -tocat cât mai marunt -1,5 l l otet de 9 grade -700 gr îndulcitor (eritritol )..puteți adauga pana la 1 kg dacă doriți sa iasa mai dulce sau dacă ardeii iuți sunt prea iuți (dacă folosiți zahăr ,500 gr ar fi suficient ) Mod de preparare Le-am scos semintele(ardeilor iuți ,am folosit o pereche de mănuși chirurgicale )apoi i-am taiat bucatele mai mici….ardeiul capia trebuie sa fie  mai carnos ,de asemenea tăiat și el in cubulete marunte. Într- o cratita punem otetul si îndulcitorul  si lasam la foc mic aproximativ  30 min sa fiarbă ,apoi punem ardeiul iute si ardeiul capia si lasam sa fiarba aproximativ 60-65 de minute la foc foarte mic. Punem dulceața in borcane ,punem capacele si punem la bain marie pentru minim 1 ora …sterilizarea borcanelor (cu orice fel de dulceața ,zacusca ,gem )este foarte importantă si ne asigura ca produsele se vor păstra foarte bine luni sau ani întregi !
×
×
  • Create New...