Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Tratamentul obezității!


Monica Badea

Recommended Posts

Tratamentul obezității

Obezitatea este o problemă de sănătate complexă, astfel că necesită o schemă de tratament la fel de complexă. O persoană poate avea nevoie de o echipă de specialiști pentru a face schimbările necesare care să o aducă la o greutate optimă.

Tratamentul obezității constă în:

Schimbări în alimentație

Reducerea aportului caloric prin adoptarea unui stil de viață sănătos este vitală pentru a combate obezitatea. Este recomandat ca schimbările în alimentație să aibă loc la recomandarea și sub atenta supraveghere a medicului nutriționist.

Nu sunt indicate dietele nerealiste sau drastice, pentru că va fi destul de greu ca greutatea normală să fie menținută de-a lungul timpului (apariția sindromului yo-yo – odată ce o persoană renunță la respectarea dietei, reapar și mai multe kilograme în plus ca înainte).

Important este ca persoana respectivă să învețe principiile unui stil de viață sănătos și sustenabil, cum ar fi:

Înlocuirea mâncărurilor nesănătoase, bogate în zaharuri și grăsimi cu alternative sănătoase: fructe și legume, surse sănătoase de proteine, precum și micșorarea porțiilor;
Renunțarea la băuturi carbogazoase care conțin zahăr și limitarea consumului de carbohidrați.
Activitate fizică regulată

Mișcarea este esențială pentru tratamentul obezității. Pe lângă sport, care poate fi făcut sub îndrumarea specialiștilor, este indicat ca persoana care se confruntă cu obezitate să încerce să fie mai activă din punct de vedere fizic.

Este de preferat să meargă pe jos, în detrimentul mașinii, să facă mai multe activități fizice în casă sau în curte, să își măsoare numărul de pași efectuați zilnic (este recomandat să parcurgem zilnic câte 10.000 de pași), să facă mai multe plimbări în parc etc.

Intervenții chirurgicale

În cazul în care o persoană suferă de obezitate severă (are un IMC de peste 35 sau 40 și mai are şi alte boli care au fost generate de obezitate), medicul poate recomanda anumite intervenții chirurgicale care îndepărtează țesutul adipos și micșorează stomacul.

Psihoterapie

În afară de dietă și sport, obezitatea trebuie tratată și prin schimbări specifice ale comportamentului, în funcție de nevoile fiecărei persoane.

În cazul în care suferiți de obezitate, este indicat să cereți ajutor specializat, din partea unui psiholog care vă poate ajuta în tratarea problemelor emoționale și de comportament asociate obezității.

Psihoterapia individuală vă poate ajuta să înțelegeți de ce ați putea fi tentați să vă supraalimentați, cum să gestionați anumite pofte, dar mai ales să învățați noi tehnici de a gestiona depresia, anxietatea, stresul sau alte probleme emoționale apărute din cauza obezității.

De asemenea, în anumite cazuri, se poate dovedi utilă și psihoterapia de grup – cu persoane care se confruntă cu probleme similare.
Prevenția obezității la adulți

Se poate face prin:

Adoptarea unei alimentații echilibrate, bazate pe fructe, legume, alimente neprocesate, fără excese și asocierea corectă a acestora;
Este de preferat mâncarea gătită acasă, și nu cea de la restaurante, pentru că putem controla modul în care este preparată;
Mișcare zilnică sau măcar trei ore pe săptămână – putem alege scările în locul liftului, bicicleta sau mersul pe jos în locul mașinii și putem găsi acel tip de sport pe care ne face plăcere să-l practicăm, fie că vorbim de înot, tenis, fotbal etc.
Reducerea surselor de stres: din cauză că suntem stresați, suntem tentați să mâncăm mai mult sau să avem poftă de alimente nesănătoase, bogate în calorii.
Concluzii

Obezitatea reprezintă o amenințare serioasă pentru starea de sănătate a unei persoane. În lipsa unor măsuri de prevenție și tratament, aceasta scade semnificativ calitatea vieții și poate duce la afecțiuni medicale grave. Tocmai de aceea, prevenția obezității este foarte importantă.

1292949272_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.d0a1822ae35ab06de348524ce63be3df.jpeg

sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...