Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Obezitatea!


Monica Badea

Recommended Posts

Obezitatea reprezinta cresterea greutatii pe seama tesutului adipos, cu mai mult de 20% fata de greutatea ideala. Numele provine din latinescul:  „obedo-obedere”, care inseamna a manca mult si lacom. In practica, fiecare dintre noi a fost cantarit macar o data la medicul de familie sau avem cantar acasa- pe care il consideram prieten sau dusman. Indiferent de greutatea pe care o aveti acum- eu l-as considera mereu prieten.

Cum se evalueaza obezitatea
Pentru evaluarea obezitatii se masoara: indicele de masa corporala (IMC) si circumferinta abdominala (CA). IMC se calculeaza astfel= greutate corporala (kg)/inaltime2 (m).

Circumferinta abdominala ne ajuta la diagnosticarea obezitatii de tip abdominal si evalueaza riscul cardio-vascular al persoanei respective. Exista persoane cu greutate corporala normala, dar care au grasime dispusa abdominal –  „au burta”. Acestea au un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, boli de inima, hipertensiune arteriala.

Obezitatea in lume
Frecventa cu care intalnim persoane cu exces de greutate variaza cu varsta. In lume, cel mai des este intalnita la femei. Nu degeaba bunicile sunt prezentate in cartile de povesti sau reclame ca femei  grasute. De asemenea, intotdeauna bunicile ne vor dori si ne vor gati multe bunatati- sa fim  „grasi si frumosi”. Din pacate, dintr-o astfel de grija exagerata, intalnim tot mai des copii obezi.  Obiceiul de a lua masa in oras a crescut semnificativ in ultimii ani. Din pacate cele mai aglomerate locuri de servit masa sunt cele de tip fast-food. Intr-un  studiu observational american pe populatia tanara, cu varste intre 18-30 de ani,  inceput in anul 1984, cu urmarire pana in 2001 (CARDIA) s-a aratat ca frecventa consumului de alimente de la fast-food este direct asociata cu cresterea in greutate.

Cauze ale obezitatii

In afara de consumul exagerat fata de necesarul fiecaruia, sedentarismul este responsabil la randul lui de obezitate. Stam la televizor- familia impreuna si privim un film sau o emisiune alaturi de un castron mare de floricele de porumb si bem cel mai adesea un suc acidulat sau bere-fiecare in functie de varsta. Activitatile copiilor la calculator  (incepand cu temele si terminand cu jocurile) ne impiedica sa mai iesim din casa, pentru alergat, pentru fotbal cu prietenii in cartier sau, pur si simplu, pentru o plimbare. Adultii recunosc anumite momente din viata care au favorizat cresterea in greutate: sarcina, menopauza, in cazul femeilor, stres-ul, schimbarea locului de munca, schimbarea domiciliului, divortul. Sunt si alti factori care pot determina obezitate: bolile endocrine, unele medicamente, bolile genetice. Pentru aceste boli in urma  consultatiei de specialitate pacientul este investigat suplimentar.

Riscurile obezitatii

Pacientul supraponderal sau cel obez este predispus aparitiei bolilor cardiace, pulmonare, a diabetului zaharat de tip 2, boli ale articulatiilor, probleme legate de infertilitate.

Nutritia este un important factor de risc pe care il puteti modifica pentru a preveni aparitia bolilor cronice. O alimentatie echilibrata este primul pas ce trebuie luat in calcul in cadrul prevenirii acestora. Practic este ceea ce putem face noi cu un efort mai mic sau mai mare- inainte de a fi bolnavi. Astfel, de exemplu, se poate observa locul principal pe care il joaca hipertensiunea arteriala, pentru care un important factor de risc este consumul exagerat de sare. De asemenea, aportul caloric dezechilibrat, mai mare decat nevoile organismului, duce in mod direct la cresterea  greutatii  corporale.

407975388_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.3a9ef147de982ebf4d8ba7ecad6c25de.jpeg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
    • -1,8kg ardei iute rosu curatat de seminte  și tocat marunt -1 kg ardei capia -tocat cât mai marunt -1,5 l l otet de 9 grade -700 gr îndulcitor (eritritol )..puteți adauga pana la 1 kg dacă doriți sa iasa mai dulce sau dacă ardeii iuți sunt prea iuți (dacă folosiți zahăr ,500 gr ar fi suficient ) Mod de preparare Le-am scos semintele(ardeilor iuți ,am folosit o pereche de mănuși chirurgicale )apoi i-am taiat bucatele mai mici….ardeiul capia trebuie sa fie  mai carnos ,de asemenea tăiat și el in cubulete marunte. Într- o cratita punem otetul si îndulcitorul  si lasam la foc mic aproximativ  30 min sa fiarbă ,apoi punem ardeiul iute si ardeiul capia si lasam sa fiarba aproximativ 60-65 de minute la foc foarte mic. Punem dulceața in borcane ,punem capacele si punem la bain marie pentru minim 1 ora …sterilizarea borcanelor (cu orice fel de dulceața ,zacusca ,gem )este foarte importantă si ne asigura ca produsele se vor păstra foarte bine luni sau ani întregi !
×
×
  • Create New...