Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Ce efecte au grăsimile Trans în organism!


Monica Badea

Recommended Posts

Ce efecte au mancarurile grase in organism?

Mâncărurile grase tind să fie bogate în calorii, sare și carbohidrați rafinați, dar sărace în fibre, vitamine și minerale.

Majoritatea alimentelor care sunt prăjite sau gătite cu grăsimi în exces sunt considerate grase. Acestea includ cărnurile prăjite, cartofii prăjiți clasici, chipsurile, pizza, rondelele de ceapă, burgerii și gogoșile. Deși te poți răsfăța cu ele la ocazii speciale, alimentele grase consumate regulat pot afecta negativ sănătatea atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Mâncărurile grase pot provoca balonare, dureri de stomac și diaree

Dintre macronutrienți (carbohidrați, grăsimi și proteine), grăsimile sunt cel mai lent digerate. Alimentele grase încetinesc golirea stomacului, iar faptul că petrec mai mult timp în stomac poate provoca balonare, greață și dureri gastrice. La persoanele cu probleme digestive, cum ar fi sindromul colonului iritabil sau pancreatită cronică, nivelurile ridicate de alimente grase pot declanșa dureri de stomac, crampe și diaree.

Alimentele grase pot afecta microbiomul intestinal

Se știe că alimentele grase dăunează bacteriilor sănătoase care trăiesc în intestin. Această colecție de microorganisme, numită și microbiom intestinal, influențează digestia fibrelor, răspunsul imunitar, greutatea, sănătatea intestinală și sănătatea inimii.

Bacteriile din intestin descompun fibrele pentru a produce acizi grași cu lanț scurt, care au efecte antiinflamatorii și pot proteja împotriva tulburărilor digestive. De asemenea, microbiomul intestinal comunică cu celulele imune pentru a ajuta la controlul răspunsului corpului la infecții. Un dezechilibru al bacteriilor intestinale poate contribui la creșterea în greutate și la dezvoltarea bolilor inflamatorii intestinale și dăunează arterelor, ceea ce contribuie la instalarea bolilor de inimă.

O dietă bogată în alimente grase poate deteriora microbiomul intestinal prin creșterea numărului de bacterii intestinale nesănătoase și scăderea numărului celor sănătoase. Aceste modificări pot fi asociate cu obezitatea și alte boli cronice, cum ar fi cancerul, bolile de inimă, diabetul și boala Parkinson.

Mâncărurile grase pot duce la kilograme în plus

Alimentele gătite în cantități mari de grăsimi pot duce la creșterea în greutate din cauza numărului mare de calorii. De exemplu, un cartof mic copt (100 g) are 93 de calorii și 0,1 grame de grăsime, în timp ce aceeași cantitate de cartofi prăjiți conține 312 calorii și 15 grame de grăsime.

Studiile observaționale asociază un aport ridicat de alimente prăjite și produse de la fast-food cu rate crescute de supragreutate și obezitate. Obezitatea este asociată cu multe afecțiuni, inclusiv boli de inimă, diabet, accident vascular cerebral și anumite tipuri de cancer.
Grăsimile trans care se află în multe produse din comerț pot cauza creșterea în greutate. Aceste grăsimi se formează atunci când uleiurile vegetale sunt modificate chimic pentru a rămâne solide la temperatura camerei. În ciuda reglementărilor privind utilizarea lor, se găsesc încă în multe alimente grase din cauza utilizării uleiurilor vegetale parțial hidrogenate la prăjit și procesării alimentelor.
Pentru a evita produsele cu grăsimi trans, citește eticheta: dacă vezi printre ingrediente grăsimi hidrogenate sau parțial hidrogenate, înseamnă că produsul are grăsimi trans.

Alimentele grase pot crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral

Unele cercetări au arătat că alimentele prăjite cresc tensiunea arterială, scad colesterolul bun (HDL) și duc la creșterea în greutate și la obezitate, toate acestea fiind asociate cu boli de inimă, iar altele au arătat că sporesc inflamația și pot contribui la boli de inimă.

Riscul de apariție a bolilor de inimă poate fi legat de frecvența cu care mănânci alimente prăjite. Un studiu² a constatat că femeile care au mâncat una sau mai multe porții de pește prăjit pe săptămână au avut un risc cu 48% mai mare de insuficiență cardiacă decât cele care au mâncat doar între una și trei porții pe lună.

ADVERTISMENTSCROLL TO CONTINUE WITH CONTENT
Advertisement
Un studiu observațional amplu efectuat pe 6.000 de persoane din 22 de țări a asociat consumul de alimente prăjite, pizza și gustări sărate cu un risc crescut cu 16% de accident vascular cerebral.

Grăsimile nesănătoase și alimentele cu zahăr pot crește riscul de diabet

Consumul de produse de la fast-food, care include nu numai alimente grase, ci și băuturi dulci, duce la un aport ridicat de calorii, creștere în greutate, control slab al zahărului din sânge și creșterea inflamației. La rândul lor, acești factori cresc riscul de diabet de tip 2 și sindrom metabolic - un grup de afecțiuni care include obezitatea, hipertensiunea arterială și glicemia crescută.

Un studiu³ observațional amplu a constatat că aportul de alimente prăjite de 1-3 ori pe săptămână a crescut riscul de diabet de tip 2 cu 15%, iar consumul de alimente prăjite în toate cele șapte zile ale săptămânii au crescut riscul cu 55%. Un alt studiu a constatat că persoanele care au mâncat produse de la fast-food de mai mult de două ori pe săptămână au avut un risc de două ori mai mare de a dezvolta rezistență la insulină, care poate fi un precursor al diabetului, în comparație cu cele care le-au consumat mai puțin de o dată pe săptămână.

Trebuie să renunțăm complet la grăsimi pentru a fi sănătoși?

Răspunsul este „nu”. Grăsimea este o parte importantă a unei diete sănătoase. În loc să adopți o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, este mai important să te concentrezi pe consumul de grăsimi bune, benefice și pe evitarea grăsimilor trans.

Grăsimile nesaturate sau cele considerate bune sunt uleiul de măsline presat la rece, uleiul de floarea soarelui nerafinat, nucile de toate felurile, semințele și peștele.
Grăsimile saturate sunt cele din carnea roșie, unt, smântână, brânzeturi grase, ulei de cocos
Grăsimile trans sunt în margarină, produse de patiserie care conțin margarină și alte alimente din comerț (fursecuri, aluat de plăcintă, semipreparate etc.).
Astfel, pentru o viață sănătoasă, alege să consumi zilnic grăsimi nesaturate, bune, într-o cantitate moderată (de exemplu, o lingură de ulei de măsline în mâncarea gătită sau în salată și o mână de nuci pe zi), să limitezi alimentele bogate în grăsimi saturate (le consumi doar o dată, de două ori pe lună) și să eviți cât poți grăsimile trans.

692584702_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.0a00dafaa160dd4d37df3945a02d3d69.jpeg

 
sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
    • -1,8kg ardei iute rosu curatat de seminte  și tocat marunt -1 kg ardei capia -tocat cât mai marunt -1,5 l l otet de 9 grade -700 gr îndulcitor (eritritol )..puteți adauga pana la 1 kg dacă doriți sa iasa mai dulce sau dacă ardeii iuți sunt prea iuți (dacă folosiți zahăr ,500 gr ar fi suficient ) Mod de preparare Le-am scos semintele(ardeilor iuți ,am folosit o pereche de mănuși chirurgicale )apoi i-am taiat bucatele mai mici….ardeiul capia trebuie sa fie  mai carnos ,de asemenea tăiat și el in cubulete marunte. Într- o cratita punem otetul si îndulcitorul  si lasam la foc mic aproximativ  30 min sa fiarbă ,apoi punem ardeiul iute si ardeiul capia si lasam sa fiarba aproximativ 60-65 de minute la foc foarte mic. Punem dulceața in borcane ,punem capacele si punem la bain marie pentru minim 1 ora …sterilizarea borcanelor (cu orice fel de dulceața ,zacusca ,gem )este foarte importantă si ne asigura ca produsele se vor păstra foarte bine luni sau ani întregi !
×
×
  • Create New...