Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Numărul de calorii și sănătatea inimii!


Monica Badea

Recommended Posts

Reducerea a doar 250 de calorii pe zi, alături de exerciții fizice moderate, pare să ofere recompense mai mari decât exercițiile fizice intense pentru sănătatea adulților mai în vârstă și cu obezitate.

Factorii modificabili ai stilului de viață, cum ar fi o alimentație sănătoasă și o activitate fizică regulată, pot ajuta la compensarea creșterilor legate de vârstă ale rigidității aortice. Deși exercițiile aerobe au, în general, efecte favorabile asupra structurii și funcției aortice, cercetările de până acum au arătat că exercițiile fizice singure pot să nu fie suficiente pentru a îmbunătăți rigiditatea aortică la adulții vârstnici cu obezitate.

În rândul acestei categorii de populație, combinarea exercițiului fizic aerob cu o reducere moderată a caloriilor zilnice a dus la îmbunătățiri mai mari ale rigidității aortice (o măsură a sănătății vasculare, care influențează bolile cardiovasculare), comparativ cu exercițiile fizice singure sau cu exercițiile fizice plus o dietă mai restrictivă, conform unor cercetări
Potrivit autorilor cercetării, acesta este primul studiu care evaluează efectele antrenamentelor de exerciții aerobice cu și fără reducerea caloriilor asupra rigidității aortice, care a fost măsurată cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică cardiovasculară pentru a obține imagini detaliate ale aortei. Aceștia au încercat să afle dacă adăugarea restricțiilor calorice pentru pierderea în greutate ar duce la îmbunătățiri mai mari pentru sănătatea vasculară, comparativ cu exercițiul aerob singur la adulți în vârstă cu obezitate.

Reducerea ușoară a caloriilor plus exerciții fizice moderate, utile pentru adulții vârstnici cu obezitate

Acest studiu randomizat controlat a inclus 160 de adulți sedentari, cu obezitate, cu vârste între 65 și 79 ani. Participanții au fost repartizați aleatoriu într-unul dintre cele trei grupuri de intervenție timp de 20 de săptămâni: primul grup a făcut exerciții fizice menținându-și alimentația obișnuită, al doilea grup a făcut exerciții fizice, adăugând o restricție moderată de calorii (reducere de aproximativ 250 de calorii/zi), iar al treilea grup a făcut exerciții fizice, adăugând și o restricție calorică mai intensă (reducere de aproximativ 600 de calorii/zi).

Cele două grupuri de participanți care au avut și restricții calorice au primit prânzuri și cine gata făcute cu mai puțin de 30% dintre calorii provenite din grăsimi și cel puțin 0,8 grame de proteine per kg din greutatea corporală ideală, pregătite sub îndrumarea unui dietetician licențiat. Participanții la studiu și-au preparat propriile mese pentru micul dejun conform meniului aprobat de dietetician.

Structura și funcția aortei au fost evaluate cu imagistică prin rezonanță magnetică cardiovasculară pentru a măsura viteza undei pulsului arcului aortic (viteza cu care sângele circulă prin aortă) și distensibilitatea sau capacitatea aortei de a se extinde și de a se contracta. Valori mai ridicate ale pulsului arcului aortic și valori mai mici de distensibilitate indică o aortă mai rigidă.

Rezultatele au constatat că pierderea în greutate de aproape 10% din greutatea corporală totală pe parcursul perioadei de studiu de cinci luni a fost asociată cu îmbunătățiri semnificative ale rigidității aortice - numai la participanții repartizați în exercițiu plus grupul de restricție moderată a caloriilor.

Descoperirile suplimentare ale studiului includ:

Grupul care a făcut exerciții și a avut o restricție moderată a caloriilor a obținut o creștere de 21% a distensibilității și o scădere de 8% a impulsului arcului aortic.
Niciuna dintre măsurătorile de rigiditate aortică nu s-a schimbat în mod semnificativ, nici în grupul care a făcut doar exerciții fizice, nici în cel care a făcut exerciții alături de o restricție mare a numărului de calorii.
Modificările indicelui de masă corporală (IMC), a masei totale de grăsime, a procentului de grăsime corporală, a grăsimii abdominale și a circumferinței taliei au fost mai mari în ambele grupuri cu restricții calorice, comparativ cu grupul dedicat doar exercițiilor fizice.
Pierderea în greutate a fost similară între grupurile cu restricții calorice, în ciuda a aproape de două ori mai puține calorii (o reducere de 26,7% a caloriilor față de o reducere de 14,2% a caloriilor) în grupul de restricție intensivă a caloriilor.
Rezultatele studiului indică faptul că modificările stilului de viață menite să crească activitatea aerobă și să scadă moderat aportul zilnic de calorii pot ajuta la reducerea rigidității aortice și la îmbunătățirea sănătății vasculare generale, concluzionează cercetătorii. Cu toate acestea, savanții au fost surprinși să constate că grupul care și-a redus cel mai mult aportul de calorii nu a avut nicio îmbunătățire a rigidității aortice, chiar dacă participanții au avut scăderi similare ale greutății corporale și ale tensiunii arteriale cu cele ale persoanelor din grupul cu restricție moderată de calorii.
Pe scurt, aceste rezultate sugerează că dacă se face o combinație de exercițiu fizic cu o reducere moderată a numărului de calorii zilnice, această metodă maximizează beneficiile asupra sănătății vasculare, optimizând în același timp pierderea în greutate și îmbunătățirea compoziției corporale și a distribuției grăsimii corporale.

Cum se poate obține o reducere moderată a numărului de calorii zilnice?

Înlocuirea gustărilor hipercalorice dintre mese (chipsuri, biscuiți, bomboane etc.) cu gustări sănătoase, cu mai puține calorii (iaurt simplu sau cu câteva nuci ori semințe crude ori coapte adăugate, fructe proaspete, bețe de legume crude cu humus etc.);
Înlocuirea băuturilor dulci din comerț (precum diversele sortimente de cafea cu adaosuri de frișcă, zahăr alb etc,. sucurile sau energizantele), cu ceai de plante preparat în casă, ceai verde, cafea neagră sau îndulcită cu cel mult o linguriță de zahăr brun ori melasă, limonadă preparată în casă etc.;
Înlocuirea smântânii cu iaurt grecesc și a sosului de maioneză cu un sos de muștar plus iaurt sau cu un sos de usturoi și iaurt;
Limitarea consumului de prăjeli prin înlocuirea tipului de preparare (de exemplu, în loc de cartofi prăjiți se pot consuma cartofi la cuptor, care sunt la fel de gustoși, doar că nu se prăjesc și au mai puțin ulei: se curăță, se spală bine, se taie în patru pe lung, se ung cu un amestec de puțin ulei, sare și condimente după preferințe și se coc la cuptor);
Solicitarea de a lua la pachet mâncarea rămasă în cazul în care porțiile de la restaurant sunt prea mari.

1846078668_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.6da4c2f98e0df6d33d29a68fbb9491df.jpeg
 
sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...