Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Anxietatea,atacurile de panică și alimentatia!


Monica Badea

Recommended Posts

Generalitati

Anxietatea si atacurile de panica pot fi declansate de situatii specifice, de tulburari psihice sau de alimentatie. Anumite produse alimentare sunt cunoscute pentru efectul relaxant pe care il au asupra creierului, iar altele pentru faptul ca pot induce anxietate sau nervozitate.
Exista o serie de alimente sau aditivi alimentari care determina cresterea nervozitatii, hiperactivitate, intensifica ritmul cardiac si pot declansa anxietatea.

Persoanele care sufera de aceasta stare de spirit sunt ingrijorate, nelinistite, nervoase si tematoare. Anxietatea se manifesta mai ales atunci cand un individ a trait o situatie infricosatoare sau neplacuta. Cu toate acesta, afectiunea poate fi si parte a unor tulburari psihice (tulburarile de anxietate si de stres post-traumatic,etc.).
Cand o persoana se simte coplesita si nelinistita fara niciun motiv aparent, este posibil sa sufere de tulburari de anxietate.
Alimentele si anxietatea
Anxietatea poate fi atat un simptom al unora dintre bolile psihice, dar si o boala in sine. Multe dintre aceste conditii medicale necesita tratament care poate reduce simptomele anxietatii.
Exista alimente care pot ajuta la combaterea anxietatii, la prevenirea acceselor frecvente de hiperactivitate si nervozitate, care pot fi urmate de episoade de anxietate.
Alimentele care cauzeaza anxietate sau care trebuie evitate

Anxietatea este o reactie fiziologica normala care ajuta organismul sa faca fata situatiilor stresante. In timpul evenimentelor cu un nivel ridicat de stres, creierul elibereaza adrenalina, care declanseaza simptomele fizice si emotionale specifice anxietatii: ritm crescut al batailor inimii si al respiratiei, dureri in piept, tulburari de somn, stare accentuata de ingrijorare.
Cu toate acestea, persistenta anxietatii poate fi debilitanta si poate afecta in mod negativ calitatea vietii unei persoane. Anumite alimente si bauturi pot agrava anxietatea atunci cand sunt consumate cu regularitate.
Carbohidratii rafinati
Carbohidratii rafinati, cunoscuti si sub numele de carbohidrati rai, sunt bogati in zaharuri rafinate, au un numar ridicat de calorii si valori scazute din punct de vedere nutritiv. Printre acestea se numara produsele din faina alba si cele de fast-food.
Creierul are nevoie de un flux constant si stabil de zahar sau glucoza, in sange. Cu toate acestea, atunci cand se inregistreaza o scadere rapida a nivelului de zahar din sange, functionarea creierului este afectata. Prin acest proces se poate modifica drastic starea de spirit a unei persoane si se pot agrava simptomele de anxietate.
Cafeina
Cafeina este un drog psihoactiv care se gaseste in cafea, ceai, bauturi racoritoare si ciocolata. Fiind un stimulent al sistemului nervos central, cafeina provoaca nervozitate, afecteaza in mod negativ perceptia si are un impact important asupra somnului.
De asemenea, s-a dovedit ca aceasta substanta exacerbeaza starea de neliniste si simptomele caracteristice tulburarilor de panica.
Alcoolul
Fiind considerat un sedativ natural, multi oameni consuma in mod constant alcool pentru a se relaxa si pentru a diminua simptomele anxietatii. Este adevarat ca alcoolul scade anxietatea, dar acest lucru se intampla doar temporar. Odata ce alcoolul este metabolizat de catre organism, simptomele de anxietate se agraveaza. De fapt, s-a demonstrat ca cei care folosesc alcool pentru a ameliora simptomele anxietatii,pot transforma in dependenta acest obicei.
Alimente la care exista sensibilitate
Unele persoane sunt sensibile la anumite alimente si aditivi alimentari, iar consumul preponderent al acestora amplifica reactiile adverse care duc la anxietate. Printre aceste alimente se pot enumera: graul, porumbul si produsele lactate.
Pentru a se determina daca un individ este sensibil la un anumit produs alimentar sau aditiv, acesta va nota tot ce mananca si bea timp de o saptamana si va urmari cu atentie eventualele simptome. Acest lucru va fi de folos pentru a se decide daca anumite alimente ar trebui sau nu eliminate din dieta unei persoane.
Alimente cu un continut scazut de grasime
Cantitatile excesive de lactate cu un continut scazut de grasimi poate cauza un nivel ridicat de calciu. Calciul ar putea sa scada valorile magneziului, iar adrenalina va fi in crestere.
Sarea
Aportul de sare reduce potasiul din organism. Potasiul este necesar pentru buna functionare a sistemului nervos. Sarea creste tensiunea arteriala, fapt ce amplifica nivelul de stres care poate cauza anxietate.
Alimentele procesate
Aceste alimente de tip "instant" sunt pline de conservanti, arome artificiale si grasimi saturate. Organimsul uman nu este proiectat sa le metabolizeze si sa le sintetizeze in parametri optimi, de aceea, organismul va fi suprasolicitat.
Zaharul
Nu se va include prea mult zahar in dieta zilnica, pentru ca acesta priveaza organismul de multe substante nutritive importante. Deficitul de substante nutritive determina instalarea anxietatii. De asemenea, indulcitorii artificiali sunt cunoscuti ca fiind factori declansatori ai anxietatii.
Condimentele
Condimentele precum piperul iute, praful de chili, sofranul, praful de usturoi contin salicilati care accelereaza metabolismul si cauzeaza iritabilitate si nervozitate si, in cele din urma, anxietate.
Alimente recomandate in lupta cu tulburarile de anxietate

Se vor incerca mai multe tipuri de alimente si se va tine cont care dintre acestea pot declansa sau creste nivelul de anxietate.
Se vor evita produsele alimentare care contin cafeina, nicotina sau conservanti. Exista o varietate de alimente care s-a dovedit ca pot reduce nivelul de anxietate sau pot preveni atacurile de panica.
Alimente care contin grasimi bune
Serotonina este o substanta chimica cu rol de neurotransmitator al sistemului nervos central, care echilibreaza starea de spirit a unei persoane. Eliberarea serotoninei poate fi stimulata prin consumul de alimente care contin grasimi bune: nuci, ulei de masline si peste. Dupa consumarea acestor alimente, organismul va elibera mai multa serotonina.

257953917_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.02bf8795697c3b646587238510043a02.jpeg
sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente:15 prune uscate ,1,praf de sare de lămâie,750-800 ml apă fierbinte ..avem nevoie și de un recipient cu capac !am pus in recipient 15 prune ,am adăugat apa fierbinte,am pus capacul și am lăsat să se răcească,apoi am amestecat cu o lingură și am adăugat un praf de sare de lămâie după care am pus la frigider (peste noapte )..a doua zi e bun de consumat ..un pahar de 250 ml înainte de mic dejun (și 5 prune ..după ce bem apa de prune vom mânca și 5 prune ..așadar pt fiecare 250 ml lichid vom consuma și 5 prune care s-au hidratat peste noapte )..consumați zilnic acest lichid ..balonarea dar și constipația vor dispărea !
    • Ingrediente: :2 banane bine coapte și zdrobite bine cu o furculița sau cu blenderul vertical,1 ou,50 ml apă ,200 gr făină de cocos sau fulgi de cocos măcinați bine ,esență ,2 linguri cu cacao (dacă mai necesită apă puteți adăuga puțin câte puțin până obțineți o coca groasă și sfărâmicioasă ..se lucrează puțin mai greu cu făină de cocos pt ca nu leagă perfect preparatul )..eu nu am adăugat îndulcitor dar dacă doriți să iasă mai dulci puteți să puneți 100 gr îndulcitor sau 1-2 linguri cu zahăr!Am amestecat toate ingredientele și am lăsat 15 minute la odihnă după care am format biscuiți mari dar subțiri (eu am lăsat marginile puțin crestate )!Am copt biscuiții la 180 gr pentru 20 de minute și după ce s-au răcit bine i-am uns cu puțină miere și am presărat deasupra fulgi de cocos!
    • Ingrediente:250 gr făină integrală,5 linguri ulei ,8 linguri apă minerală rece (merge și plată ),100 gr eritritol (îndulcitor),1 praf de copt (în funcție de făina folosită mai adăugați sau mai tăiați din apă ..în clip veți vedea cum trebuie să fie aluatul )Am pus rând pe rând toate ingredientele și se frământa 5 minute (azi nu am frământat de mâna așadar am lăsat 10 minute la viteza 2 la aparat -malaxor ).Am lăsat la odihnă coca apoi am întins o foaie subțire pe care am uns o umplutură de gem de prune și nucă măcinată (am pus la ochi ),am rulat foaia și am tăiat în bucăți potrivite pe care le-am pus în tavă pe hârtie de copt cu umplutura în sus !Am copt melcii la 180 gr pt 25 de minute!La răcire îi puteți unge cu miere sau puteți pudra cu îndulcitor praf !
    • Ingrediente:2 linguri zahăr pt caramelizat ,200 gr eritritol(am pus 50 gr de eritritol cu cele 2 linguri de zahăr la caramelizat ..eritritolul nu se caramelizeaza bine singur ,mai mult iese un sirop decât un caramel ,de aceea îl ajut cu puțin zahăr),5 ouă ,500 ml lapte ,1 praf de sare ,esență de vanilie! Am amestecat ingredientele,am ars zahărul și eritritolul și am “asamblat “ într-o tavă antiaderenta ! Am copt crema de zahăr pt 40 de minute la 180 gr (am pus tava cu cremă în tava aragazului în care era și apă ,deci un fel de bain marie )! Crema se taie doar rece !
    • Ingrediente:5 albușuri (am avut rămase de la o cremă ),1 ou întreg ,1 linguriță de sare ,6 linguri făină neagră am pus eu ,jumătate plic praf de copt (ar fi mers și întreg ,creștea mai mult),cozi de ceapă verde ,jumatate de ardei gras ,mărar ,condimente,2 linguri ulei ! Am bătut albușurile spuma cu un praf de sare apoi am adăugat restul ingredientelor amestecând ușor cu o lingură de lemn..am copt checul la 180 gr pt 35 de minute! L-am tăiat când s-a răcit bine !
×
×
  • Create New...