Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Consumă-le măcar o dată pe săptămână!


Monica Badea

Recommended Posts

Legumele și fructele sunt componente esențiale ale alimentației noastre. Practic, au numai avantaje, de la conținutul ridicat în antioxidanți, fibre, minerale și vitamine, la nivelul scăzut de calorii. Indiferent dacă ești bolnav sau sănătos, legumele și fructele sunt indicate și chiar și cei cu probleme serioase de digestie și le pot pregăti în așa fel încât să fie ușor de digerat și de tolerat
Nimeni nu este exceptat de la recomandarea de a le consuma. Un corp uriaș de studii arată nenumăratele avantaje ale consumului de legume și fructe. Absolut niciun studiu nu contrazice acest fapt, ba din contră, lunar citesc cel puțin un studiu de anvergură care reconfirmă ce știam deja.Din alternativele numeroase pe care le avem la dispoziție, este destul de greu să faci recomandări cu privire la priorități. Mai ales că multe produse sunt gustoase și mai hrănitoare când sunt în sezon. Iar în România, țară cu climă temperată, sezonul nu este foarte lung. Totuși avem alternative.

În afară de legume și fructe, nutriționiștii ne sfătuiesc să mâncăm cereale integrale. Și aici, absolut toate tipurile de studii arată exclusiv rezultate pozitive. De la boli de inimă, la colesterol mărit sau constipație, cerealele integrale sunt sănătate curată. Dintre ele am ales însă una. Regina absolută, care se asociază chiar cu o speranță de viață mai lungă la cei care o consumă curent. Așadar atunci când îți planifici mâncarea pe o săptămână, ar trebui să incluzi musai următoarele produse… și am să îți spun și de ce:

Ciupercile

În primul rând varietatea de gusturi și arome face ca ciupercile să fie ingrediente alimentare ultra-versatile. Unde mai pui că nu sunt deloc scumpe și se găsesc peste tot. Apoi ciupercile sunt pline de antioxidanți. Aceștia luptă cu stresul oxidativ la care este supus corpul nostru și care generează radicali liberi toxici și agresivi la nivel celular. S-au făcut studii care au asociat consumul de ciuperci cu riscul scăzut de cancer. Chiar dacă nu putem afirma cu tărie că ciupercile sunt leacul cancerului, aportul de ciuperci contribuie clar la sănătatea organismului. Nu uita că au și fibre bine-venite pentru colon, unele cu mare valoare prebiotică. Și, nu în ultimul rând, că posedă un conținut extrem de ridicat de apă, așa că au puține calorii. În principiu, pentru a avea toate aceste avantaje, ajunge să mănânci echivalentul unei ciuperci champignon pe zi.
Roșiile

Știu, sunt delicioase vara. Cele de seră pe care le mâncăm iarna nu au deloc un gust grozav. Dar roșiile sunt extrem de valoroase nutritiv și la îndemâna noastră. Deși le considerăm legume, roșiile sunt de fapt fructe din punct de vedere botanic. Au un conținut satisfăcător de vitamina C, dar și de licopen, un antioxidant valoros din familia carotenoizilor. S-au făcut numeroase studii care au urmărit efectele consumului de roșii . Unul a examinat efectele consumului zilnic, timp de 6 săptămâni, al unei roșii mari, sau al echivalentului în suc de roșii. S-a constatat că persoanele respective și-au diminuat substanțial nivelul trigliceridelor plasmatice și al colesterolului rău, în timp ce nivelul colesterolului bun a crescut. Roșiile și licopenul pe care îl conțin acționează pozitiv și pe tensiunea arterială, micșorând-o. Tensiunea sistolică este influențată în mod special, dar la hipertensivi se constată efecte bune și pe tensiunea sistolică, și pe cea diastolică. Trebuie subliniat că licopenul se absoarbe cel mai bine atunci când roșiile sunt tratate termic și când sunt asociate cu grăsime. Unul din efectele bune ale licopenului este și acela ca influențează riscul de cancer de prostată, scăzându-l.
Dovleacul

Banalul și adesea ignoratul dovleac pe care îl găsim din plin în orice piață țărănească este plin de beta-caroten, un pigment antioxidant, care îi și dă frumoasa culoare oranj. Beta-carotenul este un precursor al vitaminei A, care ne apără de infecții și ne păstrează pielea și mucoasele sănătoase. Studiile arată că persoanele care consumă multe alimente bogate în beta-caroten (care se mai găsește și în morcovi, legume frunze sau cartofi dulci) au un risc mai mic de a face boli de inimă grave, accidente vasculare cerebrale și trăiesc mai mult, în comparație cu persoanele care nu prea consumă caroten. Ca și ciupercile, dovleacul este versatil și poate fi folosit în multe preparate. Cel mai bine este să îl coci până ce miezul devine moale și aromat. Deși în bucătăria noastră tradițională ne-am învățat să-l punem doar în plăcinte, el dă un gust minunat supelor-cremă, sosurilor, tocănițelor și este excelent chiar și într-un smoothie.
Ovăzul

Dar nu în orice formă, ci în forma cea mai naturală, fie ca boabe, fie ca fulgi integrali. Efectele sale pozitive sunt cunoscute de mult timp, în ultimele decenii, însă, ele au fost confirmate fără urmă de tăgadă de știință. În primul rând că are beta-glucani, o formă de fibre solubile ce scade colesterolul și are rol prebiotic, de hrănire a microbiotei intestinale. Studiile arată că are și un efect bun pe reducerea glicemiei și pe răspunsul insulinic. Chiar și tensiunea arterială este influențată pozitiv de consumul de ovăz.

Și ovăzul, ca și legumele amintite mai sus, este foarte versatil. Probabil că te gândești că singura modalitate de consum este ca muesli, dimineața, în lapte sau iaurt. Nu, el poate fi adăugat în deserturi, poate fi consumat fiert, în loc de orez, ca garnitură sau în supe și ciorbe. Unde mai pui ca are un gust foarte bun, ceea ce îl face de nerefuzat. Nu uita: alege ovăzul ca atare sau sub formă de fulgi, dar nerafinat, evită cerealele procesate, chiar dacă în compoziția lor intră și ovăz.

783572373_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.b574b78ac398de09dea225efdb5f7d29.jpeg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...