Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Alimente sănătoase care pot deveni dăunătoare!


Monica Badea

Recommended Posts

În goana după sănătate, se poate întâmpla să ajungi să consumi într-un mod greșit alimentele care aparent ar trebui să-ți facă bine. Iată câteva exemple care ar trebui să te pună pe gânduri.

Semințele și nucile, cu moderație

Bogate în grăsimi sănătoase, fibre, proteine și vitamine, semințele și fructele oleaginoase – semințe de floarea soarelui, de bostan, migdale, alune etc. – sunt extrem de sănătoase și este recomandat să le adaugi în dieta ta. Ele îți pot face însă, rău dacă le consumi în exces, fiindcă au o valoare energetică mare, ducând la formarea de depozite adipoase. De aceea, trebuie să știi care este cantitatea zilnică recomandată
Bine de știut! Cantitatea de fructe oleaginoase recomandată zilnic nu trebuie să depășească 20 g.

Crude, nu prăjite

Un alt factor de care trebuie să ții cont este că semințele și fructele oleaginoase trebuie consumate în stare crudă, nu prăjite. Majoritatea semințelor conțin lectină, o proteină care poate irita intestinele, acid fitic, care îngreunează absorbția mineralelor (în special a calciului, zincului și fierului), și grăsimi polisaturate, care îngrașă. Pentru a le spori calitățile nutritive, nucile și migdalele se lasă la hidratat peste noapte, într-un vas cu apă.

Bine de știut! Fenomenele digestive nedorite, cauzate de consumul excesiv de semințe și fructe oleaginoase, apar în special la persoanele cu dietă exclusiv vegetariană.

Fructele uscate, de evitat

Ce poate fi mai sănătos decât fructele în stare crudă? Fructele uscate trebuie însă consumate în cantități mai mici, susțin nutriționiștii. Deși pot fi o sursă bună de fibre, potasiu și fier, acestea nu asigură hidratarea organismului și oferă o mulțime de calorii. În plus, aproape toate fructele uscate conțin fructoză într-o cantitate dublă sau chiar triplă față de sucul proaspăt de fructe. Excesul de fructoză este rapid transformat de ficat în trigliceride, ceea ce duce la acumularea kilogramelor nedorite.

Bine de știut! O cană de afine conține 4 grame de fructoză, în timp ce o cană de afine uscate are 70 de grame de fructoză.

Cerealele rafinate, lipsite de proprietăți

Cerealele reprezintă cel mai popular mic dejun, însă multe dintre ele conțin adaos de vitamine și minerale obținute pe cale industrială, puțin folositoare pentru organism, deoarece acesta nu le poate asimila în totalitate. Cerealele rafinate îți pot potoli foamea, dar în urma procesului industrial de obținere, ele își pierd aproape în totalitate calitățile nutriționale. Alege-le în schimb pe cele integrale, organice și fără adaos de zahăr sau coloranți.

Bine de știut! Un mic dejun compus din cereale poate fi sănătos dacă optezi pentru fulgii de grâu, de ovăz, psyllium sau hrișcă.

1459574066_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.ada90176780b26d775d8b02c4f0268c7.jpeg

sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...