Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Aditivi alimentari periculoși!


Monica Badea

Recommended Posts

Aditivi alimentari de evitat în meniul tău

Fie că vorbim despre stablilizatori de culoare, conservanţi, îndulcitori artificiali, potenţiatori de gust sau regulatori de aciditate, consumul în cantităţi mici de aditivi alimentari nu este periculos. Însă, o dietă bogată în alimente procesate duce la obezitate, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare şi cancer. Iată ce aditivi trebuie evitaţi!
Glutamat monosodic (E621). Este o sare sodică din acidul glutamic, un aminoacid non-esenţial apărut natural. Este un aditiv alimentar clasic, utilizat pentru a intensifica aroma preparatelor. Consumul de glutamat monosodic a fost asociat cu creşterea în greutate şi cu sindromul metabolic în unele studii observaţionale, deşi alte cercetări nu au găsit nici o legătură. Unele persoane au o sensibilitate crescută la glutamatul monosodic şi pot prezenta simptome cum ar fi dureri de cap, transpiraţii şi amorţeală.
Nitrit de sodiu (E250). Întâlnit frecvent în carnea prelucrată, acţionează ca un conservant pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, adăugând aromă sărată şi culoare roşu-roz. Atunci când sunt expuşi temperaturilor ridicate şi în prezenţa aminoacizilor, nitriţii se pot transforma în nitrozamină, un compus care poate avea efecte nocive asupra sănătăţii. Un aport mare de nitriţi şi nitrozamină a fost asociat unui risc crescut de cancer la stomac, de cancer colorectal şi de cancer la sân.
Caragenan (E407). Acţionează ca agent de îngroşare, emulgator şi conservant în multe produse alimentare. Este un produs natural, obţinut din anumite specii de alge marine. Se utilizează în produse lactate, în dulciuri, creme, sosuri, topping-uri, dressing-uri, îngheţate, în fructe şi legume conservate, în produse din carne, peşte, ouă. Deşi e reglementată folosirea sa ca aditiv, în anumite cantităţi recomandate, există studii care arată că favorizează inflamarea tractului digestiv. De asemenea, poate creşte nivelurile de zahăr din sânge şi poate favoriza apariţia toleranţei la insulină şi a diabetului zaharat. Poate fi asociat cu formarea ulcerului.
Benzoat de sodiu (E211). Este un conservant adăugat adesea în băuturi carbogazoase şi utilizat în conservarea legumelor, a fructelor. Mai multe studii au descoperit reacţii adverse potenţiale care ar trebui luate în considerare. Spre exemplu, combinarea benzoatului de sodiu cu coloranţii alimentari artificiali a crescut hiperactivitatea la copii. De asemenea, un consum mare de băuturi care conţin benzoat de sodiu a fost asociat cu simptome de ADHD la adolescenţi şi tineri

1467477831_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.954154a5fa73a1f5954bc6c655c5a8d2.jpeg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...