Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Potențiatorii de gust!


Monica Badea

Recommended Posts

Când vine vorba de nutritie, trebuie menționat că există tot felul de alimente. Unele superalimente sunt aliați împotriva kilogramelor în plus; altele stimulează funcția cognitivă și  îmbunătățesc memoria. Pe de altă parte există și unele alimente care au un efect devastator asupra funcționării creierului. Nutriționiști ne sfătuiesc să le consumăm cu moderație, pentru a limita impactul negativ al acestora.

O cercetarea de piață a demostrat că în Statele Unite ale Americii există, în prezent,  mai mult de trei mii de aditivi alimentari si potentiatori de aromă care ar putea avea efecte negative asupra funcțillor creierului, deci și asupra inteligenței.

Monoglutamatul de sodiu (E621)

Este un potențiator de aromă foarte răspândit în alimentele procesate și deosebit de periculos pentru sănătatea umană.. Unele studii au arătat că aditivul  este cancerigen, produce dependență și afectează anumite functii ale creierului. Doctorul Blaylock, în cartea sa Excitotoxine susține că această substanță este o excitotoxina care produce suprasolicitarea celulelor nervoase până la degradare.
..ce este mai grav, este faptul că este greu de identificat pe etichete. Glutamatul de potasiu este ascuns de anumite companii producătoare din industria alimentară sub alte denumiri. Ele pot fi gasite ca: extract de drojdie, proteina texturată, potentator de aroma sau gust; sirop de orez cazeinat de calciu, cazeinat de sodiu, proteine vegetale hidrolizate, bulion sau extract de soia. Există cel puțin douăzeci și cinci astfel de denumiri acceptate,  pentru acest aditiv, ceea ce îl face greu de evitat.

De asemenea o cantitate foarte mare de glutamat monosodic, peste un gram la fiecare o sută de mililitri se găsește în supele instant.

Când vorbim dspre pierderea kilogramelor în pus, mulți dintre noi se gândesc să înlocuiască zahărul cu îndulcitori artificiali. Este adevărat că aceștia conțin mai puține calorii, dar de fapt produc mai mult rău decât bine! Studiile au demostrat că dacă sunt utilizați pe perioade mai lungi de timp, îndulcitorii artificiali afectează capacitatea cognitivă și pot provocă leziuni ale creierului.

Aspartamul (E951) – potentiator de aroma si gust foarte periculos

Se utilizează încă  în industria alimentară. Studiile au demostrat că produce printre altele și convulsii, Alzheimer, scleroză multiplă și tumori cerebrale. Deși efectele sale negative sunt recunoscute Administrația Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite ale Americii, a aprobat utilizarea acestuia în alimente și băuturi.
Un alt derivat al zahărului extrem de periculos este sucraloza (E955). De aproape șase sute de ori mai dulce decât zahărul este un produs de sinteză. Acesta afectează în bacteriile pozitive din tractul gastro-intestinal; afectează timusul, glandă cu rol in susținerea imunității și hipocampusul, parte a creierului unde sunt stocate amintirile.

Diacetil

Este un potențiator cu aromă și gust de unt, utilizat în special pentru popcornul care se pregătește la microunde. Studiile de laborator efectuate de o echipă de cercetători de la Universitatea din Minnesota au demonstrat că este implicat în dezvoltarea maladiei Alzheimer.

Aluminiul

Este o neurotoxină cunoscută încă din anii 1970. Autopsiile au scos în evidență că persoanele care au avut Alzheimer au avut, de asemenea și  o concentrație mai mare de alumiu în creier.

Aluminiul este un aditiv alimentar comun. El poate fi găsit în produse ca prăjituri,  paste făinoase și pâine, fructe confiate, bomboane de ciocolată dar și în apa îmbuteliată. De asemenea o serie de articole de igienă precum deodorantele antiperspirante conțin săruri de aluminiu.

Aluminiul poate fi absorbit în organism și prin utilizarea vaselor de gătit sau a foliei de staniol.

Din studiile efectuate s-a constatat că aluminiul este implicat în dezvoltarea unor afecțiuni precum Alzheimer, tumori mamare, Parkinson, ADHD și osteoporoză.

Alegerile alimentare pe care le facem ne influențează direct starea de sănătate. Un stil de viață sănătos trebuie să fie parte integrată în viața fiecăruia dintre noi și nu doar o alegere ocazională.

1173127135_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.1a4d4e1c4c006b226e6938c0a6029641.jpeg

sursa

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...