Monica Badea Posted May 11, 2022 Posted May 11, 2022 Pentru a avea o digestie corectă, alimentele trebuie asociate la aceeaşi masă în funcţie de compoziţia lor în nutrienţi, proteine, grăsimi, glucide, aciditate. Află ce presupune combinarea corectă a alimentelor. Modul în care combinăm corect alimentele trebuie să se bazeze pe câteva principii de bază. Legumele bogate în vitamine, minerale, antioxidanţi precum salata verde, varza, fasolea verde, morcovul, ceapa, usturoiul se asociază bine cu alimente proteice (carne, ouă, peşte). Excepţie fac legumele bogate în amidon, de exemplu cartoful, care nu vor fi combinate cu proteine de origine animală. Leguminoasele (mazăre, fasole uscată, soia, mazăre, năut, linte) pot fi combinate cu amidonoase (făină, pâine, orez, paste făinoase, cartofi, porumb), împreună crescând valoarea biologică a proteinelor. O altă combinare corectă a alimentelor este cea a grăsimilor cu verdeţuri, deoarece sărurile minerale uşurează descompunerea grăsimilor. Laptele având o compoziţie particulară este greu de asociat cu alte alimente. Laptele nu ar trebui adăugat în cafea, pentru că prelungeşte durata de digestie a acesteia. Combinarea corectă a alimentelor:Fructele se vor consuma întotdeauna între mese, separat de alte alimente, în felul acesta dobândindu-se toate beneficiile pentru sănătate, iar digestia lor va fi uşoară şi rapidă. Un singur fel de mâncare la o masă. Stomacul nu poate digera două alimente concentrate în acelaşi timp. Orice aliment care nu este fruct sau legumă crudă este mâncare concentrată. Această regulă se referă în special la alimentele bogate în proteine. Nu se vor asocia la aceeaşi masă două surse de proteine. Spre exemplu, nu vom combina carnea, ouăle şi brânzeturile la aceeaşi masă. Chiar dacă ştii că mânânci produse sănătoase şi corect preparate, este posibil să constaţi, din când în când, că nu te simţi pe cât de bine ai sperat, ci, din contră, balonat şi greoi. Se întâmplă, cel mai probabil, nu din cauza alimentelor, ci a felului în care le combini. Nutriţioniştii recomandă câteva reguli de bază pentru evitarea acestor probleme. Ce poţi mânca şi ce nu la aceeaşi masă? Iată câteva reguli de bază care, cu siguranţă, pe mulţi dintre noi ne vor ţine departe de probleme: Pepenele nu trebuie combinat cu niciun alt tip de aliment. Nu consuma apă sau lichide cu mai puţin de o jumătate de oră înainte sau imediat după mese. Nu combina proteinele complexe, precum cele din carne, peşte, ouă, cu carbohidrati sau vegetalele amidonoase, la aceeaşi masă. Le poţi mânca la mese separate! Nu combina laptele cu cereale Nu combina carnea, ouăle şi brânzeturile la aceeaşi masă. Nu combina nucile si bananele la aceeasi masa Nu amesteca fructele dulci cu citricele Nu consuma alimentele foarte reci, deoarece acest lucru încetineşte digestia. În cazul alimentelor care au un timp de digestie mai mare de 4 ore, trebuie lăsat un interval mai mare între mesele care le conţin Iată şi timpii de digestie pe care trebuie să-i avem în vedere pentru diverse tipuri de alimente: carne, peşte, crustacee, lactate procesate (între 4 – 7 ore) seminţe crude, nuci, alune (două – 4 ore) cereale, fasole, năut, linte, cartofi, legume amidonoase, ulei (între o oră şi jumătate şi 4 ore) legumele crude, verdeţuri, germeni şi vlăstari în stare crudă, avocado, legume gătite (între 30 de minute şi două ore) sucuri din legume şi fructe crude (15-30 minute). Ţinând cont de aceşti timpi şi de faptul că alimentele se digeră în ordinea în care au fost ingerate, nu e indicat, spre exemplu, să mănânci la început lactate, al căror timp de digestie este foarte mare şi, ulterior, să adaugi şi o bucată de carne. Aceasta din urmă va fi digerată abia după ce vor fi digerate întâi produsele lacatate, timp în care, carnea aflată în stomac va fi obligată să aştepte, dar nu fără consecinţe, pentru că în cazul ei începe procesul de putrefacţie, unul cu neplăceri pentru organism, care o transformă într-o sursă de toxine . Excepţii Pentru că regulile au întotdeauna şi excepţii, iată cam la ce se referă acestea din urmă. Carnea poate fi consumată cu o cantitate mică de fructe preparate termic. Nucile hidratate se pot consuma cu o cantitate mică de fructe uscate sau proaspete. Cerealele hidratate sau fierte pot fi consumate cu o cantitate foarte mică de fructe proaspete . Amidonoasele şi cerealele pot fi combinate cu o cantitate foarte mică de grăsimi naturale. Unele fructe acide pot fi combinate, în cantităţi mici cu fructe dulci, de exemplu banane cu căpşuni, struguri cu lămâi Fiecare dintre noi suntem însă unici şi s-ar putea, totuşi, ca aceste reguli să nu fie aplicabile fiecăruia în parte. De aceea, se recomandă ca, în primul rând, să fim atenţi la ceea ce ne transmite organismul nostru, care ştie cel mai bine ce-i prieşte şi ce nu. sursa 2 Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.