Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

De câte glucide(gust dulce) avem nevoie?!


Monica Badea

Recommended Posts

Sursa principala de energie a organismului nostru este reprezentata de glucide. Glucidele se gasesc intr-o cantitate mare in cereale, legume, mai ales in cele bogate in amidon, precum cartofii, mazarea, porumbul, miere, zahar din sfecla de zahar, lapte si derivate, vegetale, ceapa, usturoi, sfecla de zahar, foioase, seminte, tuberculi.

Termenul de glucide provine din limba greaca si inseamna dulce, majoritatea glucidelor avand un gust dulce.

Glucidele trebuie sa acopere intre 60-65% din valoarea calorica a dietei fiecarui individ, adica intre 300 si 500 g/zi, in functie si de efortul fizic depus.

Glucidele se clasifica in trei clase importante, si anume monozaharide (pentozele si hehozele-glucoza, fructoza, galactoza), dizaharide (zaharoza, maltoza, lactoza), polizaharide (amidon). Monozaharidele, care se gasesc mai mult in miere si fructe, trebuie sa reprezinte cel putin 10% din aportul glucidic.

Glucoza se intalneste in alimente precum mierea, fructele dulci, morcovi, struguri, coacaze. Fructoza se gaseste in unele vegetale, dar si in miere si fructele dulci. Galactoza se obtine in urma hidrolizei lactozei din lapte. Zaharoza provine de la trestia de zahar si sfecla. Lactoza este reprezentata de zaharul din lapte, care ajuta la o mai buna absorbtie a calciului. Amidonul constituie cea mai importanta componenta in hrana zilnica a unei persoane.

Din alimentatie nu trebuie sa lipseasca cerealele si derivatele, acestea trebuind sa acopere 35%din aportul caloric, 18% trebuie sa fie asigurat de legume si fructe iar zaharul si derivatele 8%, ca astfel sa fie asigurat un aport proportional din diferite grupe glucidice.

Alimentatia omului modern tinde sa cuprinda un procent mai mare de glucide simple (zahar si derivate) in defavoarea glucidelor complexe (legume, fructe, cereale integrale). Acestea este si motivul aparitiei unei serii noi de boli.

In organism intra aproximativ 420 g de glucide, acestea putand reprezenta, in conditiile in care toata cantitatea ar fi retinuta de catre organism pentru a fi arsa in scop energetic, necesarul caloric pentru maxim 13 ore.

Glucidele au un rol foarte important in organism: participa in numeroase structuri anatomice (membrane celulare, tesut nervos, nucleol celular, tesut conjunctiv si de sustinere) sau compusi macromoleculari cu functii importante (anticorpi, substante care determina grupele sanguine) dar mai reprezinta si principala sursa energetica din organism, acoperind mai mult de jumatate din necesarul sau caloric. In plus mai au si rol antitoxic pentru ficat, aparandu-l impotriva unor substante toxice precum alcoolul, tertraclorura de carbon, arsenic, stari toxiinfectioase.

109348864_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.da497faf6ca456235fcec60e1aaa8461.jpeg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...