Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Beneficiile grăsimilor(lipide) pentru organism!


Monica Badea

Recommended Posts

Lipidele cunoscute și sub numele de grăsimi, sunt principala sursă de energie pentru corpul uman. Deși in cazul unui stil de viață sănătos, grăsimile in exces sunt daunatoare pentru noi, rolul lor pentru organism este foarte important și esențial pentru menținerea sănătății și a bunăstării. Lipidele sunt prezente în membranele celulare și acționează ca solvent pentru multe substanțe esențiale. Ce trebuie să știți despre lipide.
Ce sunt mai exact lipidele?
Lipidele sunt un grup de compuși organici naturali care nu se pot dizolva în apă. În schimb, se dizolvă în substanțe organice precum acetonă, cloroform sau benzen.
Lipidele sunt derivați ai glicerolului, adică alcool trivalent și acizi grași. O astfel de moleculă are capacitatea de a forma legături cu una, două sau trei, moleculele de acizi grași, producând mono–, di– și, respectiv, trigliceride. Aceste lipide dau substanțelor caracteristicile specifice, cum ar fi gust, textură, greutate. Pe de altă parte, ele determină și puterea calorică a anumitor produse.
1 gram de grăsime are 9 kcal.
Consumul de alimente bogate în grăsimi trebuie ținut sub control, deoarece lipidele se acumulează în corp si formeaza țesut adipos, uneori greu de îndepartat. Proporția de grăsimi din dietă nu trebuie să depășească 30% din totalul de calorii consumate.
Vrei să-ți schimbi obiceiurile alimentare? Consulta Dieta Rina si vezi care sunt beneficiile ei pentru sanatate!
Lipide clasificare
Se disting trei criterii în funcție de care lipidele pot fi clasificate. Primul criteriu este structura chimică, unde distingem:
lipidele simple
lipidele complexe.
Lipidele simple sunt pur și simplu esteri ai alcoolilor și acizilor grași, în timp ce lipidele complexe conțin, de asemenea, o moleculă a unei substanțe de altă origine, de exemplu, o moleculă de proteină sau zahăr.
Un alt criteriu este originea, acestea pot fi grăsimi:
animale
vegetale
Lipidele vegetale sunt folosite ca ingredient alimentar, dar și ca element apreciat în cosmetică. Lipidele aparținând acestui grup sunt obținute de ex. din semințe de floarea soarelui, măsline sau porumb. Lipidele animale, pe de altă parte, sunt obținute din țesuturile subcutanate ale animalelor, de exemplu ulei de pește sau untură de porc.
Ultimul criteriu de clasificare este starea de agregare, lipidele pot fi:
solide
lichide.
Grăsimile solide sunt în principal de origine animală, grăsimile lichide de origine vegetală.
Omul are nevoie de lipide?
Rolul lipidelor în viața umană este incontestabil. Acestea sunt o componentă esențială a dietei, deoarece oferă o cantitate semnificativă de energie.
Un gram de grăsime este egal cu aproximativ 37,7 kJ.
Această sursă este mult mai eficientă decât zaharurile și proteinele. Cererea pentru acest grup de substanțe este mai mare la adolescenți și adulți, la sportivi și persoane cu joburi solicitante fizic. In cazul acestor categorii de persoane, necesarul de lipidele ar trebui să fie de 35% din cantitatea totală de calorii consumate. Necesarul de lipide scade odată cu vârsta.
Consumul excesiv de grăsimi duce la boli cardiovasculare, precum și la depunerea unui strat de grăsime în organism, care poate rezulta in supraponderalitate sau obezitate. O dietă bazată pe cantități echilibrate de nutrienți și pe surse adecvate ale acestora reprezintă baza pentru menținerea sănătății și a bunăstării.
În cazul supraponderalității sau obezității, pentru un diagnostic corect, medicul va poate recomanda un profil lipidic.
Lipidele nesaturate, în special acizii grași esențiali, din conținutul total de grăsimi din dietă ar trebui să fie de cel puțin 3%. Acest lucru este extrem de important, deoarece conținutul lor în dietă este crucial pentru buna funcționare a organismului.
Acizii grași esențiali au o serie de funcții diferite, cum ar fi:
inhibă agregarea plachetară,
construiesc membranele celulare,
inhibă contractilitatea excesivă a vaselor de sânge,
contracarează formarea cheagurilor de sânge,
participa la transportul lipidelor,
reglează tensiunea arterială,
previn apariția aterosclerozei,
previn apariția bolilor neoplazice (în special cancer colorectal, cancer de sân și prostată),
mențin starea de sanatate a pielii (reduc inflamația pielii și accelereaza vindecarea rănilor),
reduc activitatea enzimelor implicate în degradarea colagenului,
reglează echilibrul de apă al corpului.
Deficiența de lipide în dietă este asociată, printre altele cu:
modificări ale pielii (pielea devine uscată și descuamată, vindecarea rănilor durează mai mult, apar inflamații ale pielii),
inhibarea creșterii și o scădere în greutate,
o scădere a tonusului muscular cardiac (circulație sanguină slabă, forță de contracție redusă),
scăderea imunității (răceli, gripă),
vase de sânge fragile.
Rolul lipidelelor intr-o dietă de slăbit
Grăsimile vegetale care conțin acizi grași esențiali sunt recomandate în special pentru pierderea în greutate. Acest lucru se datorează efectului lor benefic asupra organismului, deoarece participă la numeroase modificări biochimice sau la construirea membranelor oculare, cerebrale și celulare.
Trebuie amintit că organismul nostru nu produce aceste grăsimi, deci trebuie să ne asigurăm că acestea sunt furnizate organismului în fiecare zi, în cantitatea potrivită. Să nu uităm că un nivel lipidic prea scăzut, poate provoca multe afecțiuni și modificări negative în organism.
Lipidele pot avea efecte negative
Unii dintre acizii grași au un efect negativ asupra corpului nostru, de ex. grăsimile trans și acizi grași saturați. Acizii grași saturați sunt sursa așa-numitelor „Calorii goale”, iar excesul lor (acid lauric, acid miristic, acid palmitic) afectează negativ si duce la ateroscleroza sau dezvoltarea bolilor neoplazice (în special la prostata, colon și glanda mamară). În cazul acidului stearic, care se găsește în grăsimile solide (de exemplu, unt) acesta nu crește colesterolul LDL din sânge.
În ceea ce privește izomerii trans ai acizilor grași, acestia cresc riscul de ateroscleroză, iar formarea lor este asociată cu procesarea industrială a grăsimilor. În cazul izomerilor trans ai acizilor grași nesaturați, aceștia cresc concentrația de LDL chiar mai mult decât acizii grași saturați. În plus, acțiunea lor determină o scădere a concentrației de colesterol HDL.
Principalele surse de acizi grași nesaturați sunt grăsimile vegetale hidrogenate împreună cu produsele care sunt obtinute cu participarea lor și anume produsele de cofetărie și margarina, fursecurile, chipsurile, mancarea fast-food (hot dog, hamburgeri etc.).

1695938055_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.eb684cc3a9b3b8206018fa85fa244349.jpeg
sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...