Monica Badea Posted May 28, 2022 Posted May 28, 2022 Cantitatea de grăsimi recomandată diferă în funcție de grupul profesional, vârstă, sex. Persoanelor de sex masculin le este indicat să consume alimente care le pot aduce un aport de 70-154 grame de lipide pe zi, iar cazul femeilor, aportul recomandat de grăsimi se află între 60 si 102 grame pe zi. Pentru o alimentație echilibrată, ar trebui să consumăm 25-30 grame de lipide extrase din uleiuri vegetale, 1 gram colesterol, 5 grame fosfolipide și 3-6 grame acizi grași polinesaturați. În mod normal, o persoană nu ar trebui să consume mai mult de 30-33% din valoarea caloriilor consumate în ziua respectivă. Rația de lipide poate scădea chiar până la 20% în cazul persoanele în vârstă, la sedentari, obezi, femei gravide și la cei care prezintă afecțiuni hepato-pancreatice, biliare. Rația de lipide poate crește pâna la 35% din numărul caloriilor, în cazul copiilor, adolescenților și al persoanelor care eliberează mai multă energie pe parcursul zilei. Efectele deficitului de lipide Ingerarea unei cantități scăzute de lipide conduce la: – asigurarea deficitară a necesarului energetic; la absorbția dificilă de vitamine liposolubile, care poate duce la apariția dermatozelor (denumire asociată bolilor de piele); – la scăderea ratei de creștere; – prin afectarea procesului de metabolizare a lipidelor, poate cauza obezitatea la adult. Efectele aportului crescut de lipide Consumul exagerat de lipide poate cauza: – obezitate; – sindrom metabolic; – leziuni aterosclerotice la adult (pereții arterelor se îngroașă și își pierd elasticitatea din cauza depozitării grăsimilor); -boli cardiovasculare; – predispunerea la cancerul de colon, rect, prostată. sursa Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.