Monica Badea Posted May 28, 2022 Posted May 28, 2022 Alimentele și importanta lor! Apa Apa reprezintă 2/3 din greutatea corpului nostru, fiind componentul de bază din citoplasma celulelor, în care sunt dizolvate celelalte substanţe. Ea se găseşte obligatoriu în lichidele corpului, de exemplu în sânge. Sărurile minerale Sărurile minerale – de calciu, sodiu, fosfor, potasiu, fier, magneziu – sunt prezente în numeroase alimente. Sodiul, de exemplu, se găseşte în sarea de bucătărie (clorura de sodiu), calciul şi forforul atât de necesare creşterii oaselor se găsesc în lapte, brânzeturi, peşte, iar fierul necesar sângelui în carne, splină, ficat, spanac, pătrunjel etc. Glucidele Glucidele (zaharurile) se găsesc, sub diferite forme, în numeroase alimente, îndeosebi în fructe, legume, cereale. Lipidele Lipidele (grăsimile) aflate în ulei, unt, slănină, alune, nuci etc., sunt tot substanţe energetice, deoarece şi ele furnizează, prin oxidare, o parte din energia organismului Proteinele Proteinele sunt substanţe de bază ale organismului, deoarece toate celulele sunt construite din proteine. Din această cauză, sunt considerate substanţe plastice. Ele asigură creşterea şi întreţinerea organismului. Vitaminele Vitaminele sunt şi ele absolut necesare pentru organism, deoarece înlesnesc reacţiile chimice din celule, adică au un rol catalizator. Absenţa unor vitamine (avitaminoză) duce la tulburări grave ale funcţiilor organismului. Exemple de vitamine: Vitamina A, Vitamina D, Vitamina B1, Vitamina B2, Vitamina C. sursa 1 Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.