Jump to content
 • Bun venit!

  Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Grăsimea astupa vasele(arterele)!


Monica Badea

Recommended Posts

Grasimile astupa vasele
 

Bolile cardio-vasculare cauzate de ateroscleroză reprezintă prima cauză de deces. Şi totul din cauza colesterolului, acest duşman insuficient cunoscut.

 
Ateroscleroza este un fenomen inflamator ce se produce în artere, cauzat de modul defectuos de prelucrare a grăsimilor se găsesc în sânge. Complicaţiile aterosclerozei sunt maladiile ronariene (infarctul), accidentele vasculare cerebrale şi astuparea ;elor de sânge situate la membrele inferioare.

Dislipidemia este boala caracterizată prin  prelucrarea defectuoasă a grăsimilor din sânge, fapt pus în evidenţă de modificarea valorilor lor în sânge.

Există două tipuri de colesterol: unul bun şi altul rău. Importantă e proporţia lor.

Pacienţii dislipidemici sunt în general caracterizaţi prin creşterea concentraţiilor serice a colesterolului peste 200 mg/dl (mai ales exces de LDL colesterol peste 130 mg/dl, concentraţie care depăşeşte nevoile organismului), a trigliceridelor peste 150 mg/dl, dar şi prin scăderea HDL-colesterolului (colesterolul „bun") sub 40mg/dl. Dislipidemia este o boală complexă, având atât cauze genetice, cât şi dobândite printr-un stil de viaţă nesănătos (stres, consum de alcool, fumat, alimentaţie cu exces de grăsimi, dar şi de dulciuri, sedentarism) sau existenţa cumulată a unor afecţiuni ce predispun la dislipidemii.

Există o predispoziţie ereditară pentru această boală, genele implicate fiind cele care prelucrează enzimele ce degradează grăsimile sau genele care ajută la transportul grăsimilor prin sânge. Dislipidemia însoţeşte de multe ori afecţiuni precum obezitatea, diabetul zaharat, hipotiroidia, afecţiunile renale (sindromul nefrotic), bolile hepatice. Ea se poate produce şi prin consumul cronic al unor medicamente (estrogeni, diuretice tiazidice, corticoizi).

Ateroscleroză debutează cu inflamaţia peretelui arterelor. într-un anumit loc, unde se produce inflamaţia, încep să se depună grăsimi, sub formă de striuri, în peretele vasului de sânge. în timp, pe măsură ce boala se agravează, în acel loc se formează plăci fibroase, aşa- numita „placă de aterom”. încep să se producă mici răni, hemoragii şi astuparea, puţin câte puţin, a vasului de sânge.

Dezastrul loveşte atunci când placa de aterom, acest „cheag din colesterol”, se rupe şi duce ori la ruperea vasului de sânge (astfel producându-se accidentele vasculare cerebrale), ori la astuparea vaselor de sânge importante ce transportă sângele spre inimă. Mesele bogate caloric, alimentele înalt procesate, uşor digestibile, rapid absorbabile duc la exagerarea hiperglicemiei şi hipertrigliceridemiei, constituindu-se într-o tulburare a metabolismului implicată în dezvoltarea aterosclerozei.

Leziunile iniţiale şi cele necomplicate sunt de obicei asimptomatice, dar şi reversibile dacă se instituie la timp tratamentul.
Terapia nutriţională. Tratamentul dietetic bine condus poate permite evitarea începerii tratamentului medicamentos, dar este obligatoriu şi concomitent cu acesta.

•scăderea consumului de  grăsimi la 25%-30% din raţia calorică zilnică şi a colesterolului alimetar la 300 mg/zi. Se vor evita grăsimile hidrogenate (trans), limitare a aportului de acizi graşi saturaţi (grăsimi de origine animală) în favoarea acizilor graşi mono şi polinesaturaţi, creştere a consumului de acizi graşi omega 3 (peşte);

•  se vor consuma glucide 45%-60% din raţia calorică zilnică, dar cu evitarea dulciurilor concentrate (cu indice glicemic mare). Se vor prefera glucidele complexe; consumul de fibre alimentare va fi de 30-40 g/zi (fructe, legume şi produse cerealiere integrale);

•  consum de antioxidante (vitamina C, vitamina E) şi creşterea consumului de vegetale şi fructe;

•  scăderea consumului de alcool.

•  promovarea activităţii fizice care este cel mai bun mijloc de a creşte colesterolul bun, dar trebuie să mergeţi cel puţin 3 kilometri în ritm rapid sau să faceţi jumătate de oră de sport în fiecare zi.

•  controlul greutăţii corporale: scăderea ponderală se însoţeşte de o creştere a colesterolului bun, dar trebuie să fie o scădere semnificativă, de cel puţin 5 kilograme, dacă depăşim cu 10 kg greutatea recomandată la înălţimea noastră. Regula prin care calculăm numărul maxim de kilograme admis, pentru a nu vorbi de supraponderabilitate, este “câţi centimetri avem peste 1 m, atâtea kg trebuie maxim să avem. De exemplu, la o înălţime de 1,60, greutatea maximă nu trebuie să depăşească 60 kg

45639269_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.98c643d7ef75f0bfb256cdcc31e53900.jpeg

sursa

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Posts

  • Ingrediente:15 prune uscate ,1,praf de sare de lămâie,750-800 ml apă fierbinte ..avem nevoie și de un recipient cu capac !am pus in recipient 15 prune ,am adăugat apa fierbinte,am pus capacul și am lăsat să se răcească,apoi am amestecat cu o lingură și am adăugat un praf de sare de lămâie după care am pus la frigider (peste noapte )..a doua zi e bun de consumat ..un pahar de 250 ml înainte de mic dejun (și 5 prune ..după ce bem apa de prune vom mânca și 5 prune ..așadar pt fiecare 250 ml lichid vom consuma și 5 prune care s-au hidratat peste noapte )..consumați zilnic acest lichid ..balonarea dar și constipația vor dispărea !
  • Ingrediente: :2 banane bine coapte și zdrobite bine cu o furculița sau cu blenderul vertical,1 ou,50 ml apă ,200 gr făină de cocos sau fulgi de cocos măcinați bine ,esență ,2 linguri cu cacao (dacă mai necesită apă puteți adăuga puțin câte puțin până obțineți o coca groasă și sfărâmicioasă ..se lucrează puțin mai greu cu făină de cocos pt ca nu leagă perfect preparatul )..eu nu am adăugat îndulcitor dar dacă doriți să iasă mai dulci puteți să puneți 100 gr îndulcitor sau 1-2 linguri cu zahăr!Am amestecat toate ingredientele și am lăsat 15 minute la odihnă după care am format biscuiți mari dar subțiri (eu am lăsat marginile puțin crestate )!Am copt biscuiții la 180 gr pentru 20 de minute și după ce s-au răcit bine i-am uns cu puțină miere și am presărat deasupra fulgi de cocos!
  • Ingrediente:250 gr făină integrală,5 linguri ulei ,8 linguri apă minerală rece (merge și plată ),100 gr eritritol (îndulcitor),1 praf de copt (în funcție de făina folosită mai adăugați sau mai tăiați din apă ..în clip veți vedea cum trebuie să fie aluatul )Am pus rând pe rând toate ingredientele și se frământa 5 minute (azi nu am frământat de mâna așadar am lăsat 10 minute la viteza 2 la aparat -malaxor ).Am lăsat la odihnă coca apoi am întins o foaie subțire pe care am uns o umplutură de gem de prune și nucă măcinată (am pus la ochi ),am rulat foaia și am tăiat în bucăți potrivite pe care le-am pus în tavă pe hârtie de copt cu umplutura în sus !Am copt melcii la 180 gr pt 25 de minute!La răcire îi puteți unge cu miere sau puteți pudra cu îndulcitor praf !
  • Ingrediente:2 linguri zahăr pt caramelizat ,200 gr eritritol(am pus 50 gr de eritritol cu cele 2 linguri de zahăr la caramelizat ..eritritolul nu se caramelizeaza bine singur ,mai mult iese un sirop decât un caramel ,de aceea îl ajut cu puțin zahăr),5 ouă ,500 ml lapte ,1 praf de sare ,esență de vanilie! Am amestecat ingredientele,am ars zahărul și eritritolul și am “asamblat “ într-o tavă antiaderenta ! Am copt crema de zahăr pt 40 de minute la 180 gr (am pus tava cu cremă în tava aragazului în care era și apă ,deci un fel de bain marie )! Crema se taie doar rece !
  • Ingrediente:5 albușuri (am avut rămase de la o cremă ),1 ou întreg ,1 linguriță de sare ,6 linguri făină neagră am pus eu ,jumătate plic praf de copt (ar fi mers și întreg ,creștea mai mult),cozi de ceapă verde ,jumatate de ardei gras ,mărar ,condimente,2 linguri ulei ! Am bătut albușurile spuma cu un praf de sare apoi am adăugat restul ingredientelor amestecând ușor cu o lingură de lemn..am copt checul la 180 gr pt 35 de minute! L-am tăiat când s-a răcit bine !
×
×
 • Create New...