Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Starea de bine vine din mâncare!


Monica Badea

Recommended Posts

Alimentele care ne fac fericiţi
 

Oricine  a avut perioade în viaţă când a simţit că e cu moralul la pământ. Când suntem nefericiţi, primul impuls este să ne îngropăm în munţi de ciocolată şi îngheţată, luptându-ne apoi cu kilogramele acumulate. Mai puţină lume ştie însă că există alimente care ne induc şi ne întreţin starea de fericire.

Daca suferiţi de depresii, atacuri de panică, anxietate sau pur şi simplu sunteţi mereu melancolici, iritaţi sau în permanenţă obosiţi, iată alimentele care nu ar trebui să vă lipsească din meniu.

Carne si lactate

Porţia de came zilnică (pui, iepure, curcan, viţel) nu trebuie să depăşească 150 de grame, preferabil preparată pe grătar. Ideal ar fi să înlocuiţi o dată, de două ori pe săptămână carnea cu ciuperci. Ca lactate, preferaţi-le pe cele îmbogăţite cu culturi vii, sana sau kefirul având cea mai mare cantitate de vitaminele B12 şi D. Iar când vă uitaţi la televizor, ronţăiţi un pumn de migdale sau seminţe de floarea-soarelui.

Bună dispoziţie garantată

Ca să fim mereu bine dispuşi ar trebui să punem accent pe hrana care măreşte secreţia serotoninei, aşa-numitul «hormon al fericirii». Nu numai ciocolata conţine feniletilamină, substanţă pe care o producem când suntem îndrăgostiţi. Un rol foarte important îl are şi zahărul din sânge, de aceea mâncaţi puţin la fiecare patru, cinci ore, pentru a păstra nivelul glicemiei constant.

Acest lucru ne fereşte de stările de epuizare care se repetă periodic de-a lungul zilei. Aveţi grijă să consumaţi cel puţin doi litri de apă, nu sucuri carbogazoase care obligă pancreasul să secrete mai multă insulină pentru a prelucra marea cantitate de zahăr care se ascunde în ele.

Nutriţioniştii recomandă

Cercetătorii au stabilit că cele mai eficiente substanţe folosite pentru a combate depresiile, anxietatea, insomniile sau coşmarurile copiilor sunt acizii graşi Omega 3, fibrele alimentare, acidul folie,magneziul şi vitaminele B12 şi D. Pentru a fi tot timpul optimişti, iată ce nu ar trebui să vă lipsească din meniul zilnic.In primul rând, peşte oceanic, sardine şi cereale (ovăz, grâu încolţit, pâine din graham), fiindcă sunt bogate în Omega 3 şi vitamina D. Dintre legume, privilegiaţi spanacul, seminţele de soia, fasolea, varza şi conopida. Toate acestea conţin acid folie şi fibre solubile. Ca fructe, cele mai bune sunt fructele de pădure şi bananele.

Femeile, mai predispuse la depresie. Ce măsuri luăm?

Serotonina este hormonul responsabil cu starea de bine. Deşi cele mai multe dintre alimentele fericirii sunt bogate şi în kilocalorii, nu trebuie să le evităm, ba din contră, e bine să le privilegiem. Mâncarea bogată în carbohidraţi induce un sentiment de calm, linişte şi mulţumire deoarece creşte producţia de serotonină de la nivelul creierului.

Pentru a fi în fiecare zi fericiţi, este important să consumăm alimente care conţin carbohidraţi. Şi asta mai ales în cazul femeilor, căci organismul lor produce mai puţină serotonină decât cel masculin. Acesta este motivul pentru care femeile sunt mai predispuse la depresie.

lată alimentele care ne binedispun

■ Bananele conţin triptofan, o substanţă pe care corpul nostru o transformă în serotonină - substanţa care ne îmbunătăţeşte starea de spirit şi ne face să ne simţim mai fericiţi.

■  Ciocolata este cel mai cunoscut antidepresiv alimentar. în ciocolată găsim trei substanţe responsabile pentru starea de bine: feniletilamina, anandamida şi triptofanul. Trebuie reţinut însă că din punct de vedere energetic, o tabletă de ciocolată obişnuită de 100 de grame reprezintă echivalentul a trei linguri cu ulei.

■  Carnea de curcan reuşeşte şi ea să stimuleze buna dispoziţie, deoarece conţine mult triptofan, care oferă o stare de bine.

■  Dovleacul este şi el sursă

de triptofan, fiind recomandat şi celor care suferă de probleme intestinale.

■  Somonul este bogat în acizi graşi Omega 3 care, prin faptul că stabilizează tensiunea arterială şi contribuie la scăderea nivelului trigliceridelor, au un rol important în prevenirea afecţiunilor cardiace şi a anumitor forme de cancer. Sunt totodată foarte utili în prevenirea şi tratarea stărilor depresive şi a stresului.

■  Sfecla-de-zahăr este foarte bogată în uridină - care nu se prea regăseşte în alimentele

consumate în mod curent. Cel mai bine este să o consumi proaspată, deoarece, în afară de faptul că vei beneficia de un aport substanţial de uridină, suplimentele nutritive existente în sfecla-de-zahăr (betacaroten, calciu şi fier) vor putea fi asimilate mult mai bine de organism.

Nucile constituie o excelentă sursă de acid alfa linolenic, ce face parte din clasa acizilor graşi Omega 3. S-a arătat că un consum zilnic a 2 grame de acid alfalinolenic protejează inima şi previne afecţiunile cardiace.

Fructele şi alcoolul, cocteilul longevităţii

Cine nu visează să-şi înceapă dimineaţa cu un pahar de suc proaspăt de fructe? Cu un pic de alcool, este şi mai bun.

Pentru sănătate, bineînţeles!

O echipă de cercetători thailandezi a demonstrat că, adăugând un deget de rom, câteva picături de vodcă sau de tequila, sucul de mure sau de căpşuni îşi dublează proprietăţile antioxidante. Şi asta datorită etanolului, care măreşte capacitatea antioxidantă a fructelor.

Nu trebuie să condamnăm în totalitate alcoolul. Ştim deja că, în cantităţi moderate, alcoolul diminuează riscul de producere a unui infarct, de apariţie a diabetului sau a osteoporozei la femei. Totuşi, chiar în doză mică, alcoolul trebuie consumat doar ocazional. Altfel apare sindromul de toleranţă când, pentru a obţine acelaşi efect de bună dispoziţie, mărim mereu doza de alcool, fiind în pericol de a deveni dependenţi de acesta.

Apărare naturală

Din fericire, organismul nostru este echipat cu anumite enzime de apărare contra oxigenului din radicalii liberi, dar nu îl pot neutraliza în totalitate.

De aceea, antioxidanţii din fructe constituie un ajutor preţios. Este adevărat că anumite fructe şi legume conţin mai mulţi antioxidanţi decât altele. Căpşunele şi murele, în general fructele de pădure, sunt bogate în polifenoli şi antociani, două categorii importante de antioxidanţi.

Căutând un mod de păstrare a vitaminelor şi mineralelor acestor fructe în timpul stocării, cercetătorii de la Universitatea Kasetsart, Thailanda, au descoperit din întâmplare aceasta proprietate a etalonului.Plasand fructele in alcool ,ei au demonstrat ca acestea mareste  continutul de antioxidanti ,dar creste si capacitatea acestora de a anihiba efectele radicalilor liberi.

Ce sunt antioxidanţii?

Antioxidanţii sunt substanţe care se găsesc din abundenţă în fructe şi legume. Ele au proprietatea de a ne feri de distrugerile provocate de radicalii liberi.Aceştia sunt molecule foarte instabile care se formează în mod natural în corpul nostru în timpul procesului de oxidare ce are loc în momentul digestiei sau al activităţii fizice, de exemplu. Radicalii liberi vin din surse externe cum sunt poluarea, fumatul, chimicalele cu care sunt tratate apa şi mâncarea, radiaţiile ultraviolete sau cele produse de aparatele electrice din casă. Radicalii ne atacă celulele organismului care, în timp, mor şi astfel apare procesul de imbatranire.

Soia, sursă de sănătate

Singura plantă-aliment ce conţine toţi aminoacizii necesari organismului nostru, soia reprezintă un aliment complet, care nu trebuie să lipsească din meniul diabeticilor, obezilor sau bolnavilor de cancer. Cercetătorii afirmă că 25 grame de proteine de soia de trei ori pe săptămână (o porţie de 100 grame de produse din soia) ţin la distanţă cele mai temute maladii: infarctul, atacul cerebral sau cancerul.

Beneficiile consumului de soia!

1.  Izoflavonele din soia scad colesterolul rău şi împiedică formarea cheagurilor de sânge în artere, ceea ce ne fereşte de boli cardiovasculare sau ateroscleroză.

         2.  Antioxidanţii ne ajută să ne păstrăm vasele de sânge sănătoase, ne echilibrează tensiunea arterială şi luptă cu radicalii liberi care ne distrug precoce celulele.

        3.Fibrele solubile ne îmbunătăţesc digestia, apărându-ne de ulcer, dischinezii biliare sau chiar de cancer colo- rectal

        4.Acizii graşi Omega 3 măresc absorbţia calciului, fapt care îi recomandă celor cu fragile sau care se refac după fracturi.

       5. Hormonii vegetali conţinuţi sunt un ajutor preţios pentru femeile aflate la menopauză sau cele care suferă de sindrom premenstrual (dureri puternice, nervozitate accentuată în perioada menstruaţiei).

6. Fitonutrienţii şi antioxidanţii împiedică formarea şi dezvoltarea celulelor canceroase luptând cu procesele inflamatorii din corp, ceea ce duce la întărirea imunităţii.

7.  Fibrele şi proteinele de bună calitate reglează nivelul zahărului din sânge şi ajută rinichii să elimine mai bine toxinele acumulate.

2101008521_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.2e4fa0df36cca9e433cdee52e1b6af64.jpeg

sursa

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...