Monica Badea Posted June 1, 2022 Posted June 1, 2022 🔴Vitamina D – o vitamină mică, cu un rol uriaș pentru sănătatea noastră 🔴Dragilor, astăzi vreau să vorbim despre vitamina D, una dintre cele mai importante vitamine din organism, dar și una dintre cele mai frecvent deficitare, mai ales în ultimii ani. 🔴Vitamina D nu este importantă doar pentru oase, așa cum mulți cred. Ea are un rol esențial în imunitate, sistemul nervos, sistemul hormonal, sănătatea musculară, metabolism și chiar starea noastră emoțională. 🔴Ce se întâmplă când avem deficit de vitamina D? Lipsa vitaminei D NU este o problemă minoră. Un deficit pe termen lung poate favoriza sau agrava: • slăbirea sistemului imunitar (răciri dese, infecții repetate) • dureri osoase și musculare • osteopenie și osteoporoză • oboseală cronică, lipsă de energie • stări de anxietate, depresie, iritabilitate • tulburări hormonale • rezistență la insulină și risc crescut de diabet • probleme cardiovasculare • creșterea riscului de boli autoimune • dificultăți în slăbire • la copii: rahitism, probleme de dezvoltare osoasă 🔴De foarte multe ori, oamenii spun: „Mă simt obosit, nu mai am chef de nimic, mă dor oasele, dar analizele sunt bune.” În realitate, vitamina D nu este mereu verificată, iar deficitul rămâne nedepistat. 🔴De unde luăm vitamina D? ✔️ Soarele – este principala sursă naturală – expunere zilnică, 15–30 de minute, pe față și brațe (când vremea permite) ✔️ Alimentația, în cantități mai mici: • pește gras (somon, macrou, sardine) • ficat de cod • gălbenuș de ou • lactate fortificate • ciuperci expuse la lumină ⚠️ Atenție: din alimentație nu putem lua cantități suficiente de vitamina D, mai ales dacă avem deficit. ✔️ Suplimentele alimentare, recomandate de medic – acestea sunt adesea necesare, mai ales în sezonul rece sau la persoanele cu deficit confirmat prin analize. Ce trebuie să facem pentru a stabiliza vitamina D? • să ne testăm periodic (analiza 25-OH vitamina D) • să respectăm doza recomandată de medic • să o asociem cu vitamina K2 și magneziu, pentru o absorbție corectă • să avem un stil de viață activ • să nu întrerupem suplimentarea fără recomandare medicală ⚠️ Foarte important: vitamina D nu se ia „după ureche”. Doza diferă de la om la om, în funcție de vârstă, greutate, afecțiuni și nivelul din sânge. 🔴Concluzie Vitamina D nu este un moft și nici o vitamină „opțională”. Este o bază a sănătății, iar lipsa ei poate influența întregul organism, de la oase până la creier și imunitate. 🔴Aveți grijă de dvs , faceți analizele necesare și nu ignorați semnalele corpului 🥰 Sănătatea începe din farfurie, din stilul de viață, dar și din echilibrul vitaminelor din organism. 3 Quote
Recommended Posts