Monica Badea Posted June 9, 2022 Posted June 9, 2022 Parizer vegetal din caju Ingrediente: • 200 g caju crud • 500 ml apă (se mai poate completa, dacă este necesar) • un praf de sare • zeamă de sfeclă roșie pentru culoare (eu am folosit 3 lingurițe – am blenduit sfeclă roșie cu puțină apă pentru a obține zeama) • 1 linguriță boia de ardei afumată • 2 lingurițe drojdie inactivă(opțional) • 2 lingurițe tărâțe de psyllium • 1 linguriță sare (sau după gust) • 1 linguriță cimbru uscat (opțional, după preferință) • 300 g linte roșie fiartă (cantitate cântărită după fierbere) sau năut fiert • 3 lingurițe gelatină vegetală agar-agar, dizolvată în 250 ml apă și fiartă aproximativ 2 minute la foc mic, până începe să se îngroașe Mod de preparare: Caju se pune la hidratat pentru minimum 7–8 ore (ideal peste noapte) în 500 ml apă. Dimineața, după hidratare, caju se blenduiește foarte bine până se obține o compoziție fină și subțire, asemănătoare celei pentru clătite. Cantitatea de apă poate fi ajustată în funcție de consistența dorită. Separat, se blenduiește foarte fin lintea roșie bine fiartă. Se amestecă apoi compoziția de caju cu cea de linte și se blenduiesc din nou împreună până rezultă o pastă foarte fină și omogenă. Se adaugă toate ingredientele menționate mai sus, inclusiv gelatina vegetală deja pregătită, apoi se amestecă foarte bine. Compoziția se pune într-un recipient. Eu am folosit un recipient din plastic mai mare, însă puteți folosi o sticlă sau o formă mai îngustă pentru a obține felii mai mici. La mine parizerul a ieșit mai mare deoarece recipientul a fost voluminos. Se dă la frigider. Gelatina vegetală se încheagă rapid, iar preparatul poate fi consumat după 1–2 ore. Eu l-am lăsat peste noapte. După răcire, se scoate ușor din recipient și se taie în felii perfecte. ✅ Ideal pentru zilele de post ✅ Foarte nutritiv ✅ Sățios Deși este mai caloric (caju are aproximativ 550 kcal/100 g), este un preparat hrănitor, natural și o alternativă excelentă vegetală la mezelurile clasice. 2 Quote
Recommended Posts