Monica Badea Posted June 23, 2022 Share Posted June 23, 2022 Cum să te încadrezi într-un buget caloric restrâns? Mă gândesc acum la o prăjitură, la o porție de paste, o felie de pizza, o înghețată, un pahar de vin sau orice îți dă ție o stare de bine. Secretul este să te încadrezi în bugetul de zilnic de calorii și să nu-l depășești prin extravaganțele culinare cu mai mult de 200 de Calorii pentru femei și 400 de Calorii pentru bărbați. Astfel, poți să urmezi o dietă corectă și echilibrată, chiar dacă este restrictivă caloric, care nu doar că te ajută să slăbești, ci îți garantează și menținerea pe termen lung. Nu este important să slăbești cu viteza vântului, ci progresiv și echilibrat. Nu uita : kilogramele care pleacă prea repede se întorc la fel de repede înapoi. Important este să slăbești într-un ritm pe care să îl poți menține cu ușurință, fără restricții și frustrări majore. În fond, așa arată dieta care are cele mai multe șanse de a se transforma în timp într-un STIL de viață. Avantajul acestei ecuații calorice: organismul nu îți va mai cere atât de multe alimente nesănătoase. Amintește-ți de câte ori am spus că oamenii nu se îngrașă de la ce mănâncă, ci de la ce ronțăie între mese, de la ce beau fără să-și dea seama câte calorii îi costă, dar și de la lipsa de mișcare. Practic, dacă mesele tale sunt echilibrate și îți faci și câte o poftă din când în când, eviți tentația permanentă de a ciuguli între mesele anemice formate din trei frunze de salată și o felie de carne fiartă pe care le promovează majoritatea dietelor. Este important să te hrănești bine și consistent ziua, ca să poți ține dieta seara, atunci când corpul nu mai arde calorii, ci le depune. Ce pot conține cele 3 mese zilnice? În funcție de preferințele tale, la micul dejun poți opta pentru iaurt simplu, amestecat cu fructe proaspete. Sau lapte cu cereale. Cel mai potrivit însă este să alegi un sendviș cu brânză, carne slabă și felii colorate de legume proaspete. La prânz, poți opta pentru două feluri de mâncare (supă și felul doi) dacă porțiile sunt mici, sau pentru un felul doi mai generos. Umple jumătate din farfurie cu legume fără amidon, crude sau gătite la cuptor, la abur, pe grătar sau pe teflon cu doar câteva pufuri de ulei, lângă care să adaugi o porție de carne slabă sau pește gătit pe grătar, la abur sau în cuptor. Porția corectă de carne sau pește nu trebuie să depășească o palmă. Dacă ești în perioada de menținere, poți alege fără grijă o porție de carne cu una cartofi, însă lasă o jumătate din farfurie pentru legume. Nu uita de ciuperci, vinete, dovlecei, ardei gras, fasole verde, spanac, orice legume și verdețuri îți plac. Alege să te saturi din legumele fără amidon, care te hrănesc cu vitamine și minerale, la un preț caloric extrem de mic. Se poate întâmpla, chiar și atunci când ți-ai propus să slăbești, să tânjești după un desert savuros. Planifică-ți asta încă de la început și renunță la garnitura de carbohidrați. Cu alte cuvinte, lasă pastele, cartofii, orezul, mămăliga sau boabele pentru ziua următoare și bucură-te de desert. Nu uita să te încadrezi în limita a 200-400 de Calorii, pentru a nu-ți depăși bugetul zilnic pentru slăbit sau menținere. La cină, optează pentru cea mai slab calorică masă a zilei. Dar nu te înfometa, din cauză că somnul îți va fi afectat de mesajele pe care ți le va transmite stomacul. Alege o salată generoasă cu brânză sau cu carne ori pește slab. Supa sau ciorba de zarzavaturi cu iaurt sau carne slabă poate reprezenta o variantă minunată. Dacă te afli în etapa de menținere, poți să adaugi și o felie de pâine. Principii nutriționale : Consumă zilnic 3 porții de legume și 2 de fructe. O porție de legume înseamnă cât pot să ții în două mâini, iar o porție de fructe cât încape în căușul unei palme. Alege legumele la fiecare masă principală și nu consuma fructele mai târziu de ora 18.00. Mănâncă pește gras de 2 ori pe săptămână, carne albă tot de 2 ori, carne roșie o dată pe săptămână, iar 2 zile alege să ții post, bucurându-te de preparate vegetariene. Bea minim 1 cană de lapte sau de iaurt parțial degresat pe zi pentru necesarul de calciu. Dacă nu le integrezi în timpul zilei, pot fi o alegere potrivită pentru o gustare înainte de culcare. Atenție la grăsimile sănătoase: fie că este vorba de semințe, uleiuri vegetale de calitate, nuci, avocado sau măsline, conțin multe calorii pe suta de grame. Consumă-le cu moderație și adaugă-le în bugetul zilnic de calorii. Poți alege să mănânci zilnic pâine sau cereale integrale, atât timp cât le alegi dimineața, dar și cartofi, făinoase integrale sau legume boabe, însă doar la masa de prânz, nu seara! Amidonul și zaharurile se transformă în grăsime peste noapte! Ține minte: o dietă echilibrată nu înseamnă restricții nesfârșite, ci alegeri alimentare inteligente. sursa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.