Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Micul dejun și proteina -idei și rețete!


Monica Badea

Recommended Posts

În timpul somnului, deși metabolismul încetinește, noi încă ardem calorii. Aceasta înseamnă că, atunci când ne trezim, pentru a ne pregăti pentru ziua care începe, ne sunt necesare o doză bună de substanțe nutritive și o mare rezervă de energie. Iată de ce este important să avem o dietă adecvată începând cu micul dejun, considerat una dintre cele mai importante mese din zi pentru sănătatea noastră.
Îți mai amintești cum arăta un mic dejun în serialele americane ale anilor 90? Un sandvici tăiat în triunghi. Și atât. În viziunea multor nutriționiști, un asemenea mic dejun reprezintă o alegere excelentă, asigurând un consum ridicat de proteine, foarte indicat pentru prima masă a zilei: pâine integrală (pentru un indice glicemic mai mic și mai multe minerale și vitamine), șuncă (de pui, de curcan, de porc etc.), brânză de capră (pentru proteine) și unt (sau margarine de bună calitate). Pentru ca totul să constituie un mic dejun perfect pentru tine, la un asemenea sandvici ei ne sugerează să mai adăugăm un fruct sau o băutură caldă - la alegere, desigur, în funcție de gusturile tale sau de ce ai tu prin frigider pe acasă.
Motive pentru care să iei un mic dejun bogat în proteine
Să mănânc proteine la micul dejun? Da, obligatoriu, pentru a te menține în formă toată ziua! În primul rând, pentru că îți oferă toate substanțele nutritive necesare pentru activarea metabolismului și a funcțiilor cognitive, îți furnizează energie pentru întreaga zi și îți asigură senzația de sațietate în prima parte a zilei.
Potrivit unei analize(studiu)cantitatea ideală de proteine la micul dejun este de aproximativ 30 de grame. Cu toate acestea, dieteticienii spun că și cel puțin 20 de grame reprezintă un obiectiv bun pentru gestionarea foamei și pierderea în greutate.
Consumul de alimente bogate în proteine la micul dejun are numeroase beneficii pentru sănătatea și frumusețea ta, printre care următoarele:
îți astâmpără foame
îți reduce pofta de mâncare
îți stimulează metabolismul
îți oferă energie pentru o lungă perioadă de timp
îți limitează pofta de carbohidrați
favorizează scăderea în greutate
îți menține masa musculară
Prin urmare, consumul de alimente bogate în proteine reprezintă o strategie excelentă - PS: să încerci să alegi un mic dejun alcătuit din proteine și fibre, dar care să aibă un nivel scăzut de carbohidrați și de calorii - pentru a te menține în formă constant.
În numeroase studii, micul dejun bogat în proteine a fost asociat cu gestionarea greutății sau pierderea în greutate
Proteinele declanșează eliberarea hormonilor de sațietate, care reduc apetitul, ceea ce înseamnă că poți mânca mai puțin tot restul zilei, inclusiv seara. Acest lucru este esențial, pentru că majoritatea oamenilor sunt inactivi seara și, prin urmare, este mai puțin probabil să ardă surplusul de calorii consumate în acel moment. De asemenea, proteinele ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, astfel încât vei avea energie constantă pentru a face față cerințelor zilei

Ouăle și brânza de vaci, foarte indicate la micul dejun
Ouăle reprezintă un punct de referință pentru proteinele de calitate. Mai multe studii arată că un mic dejun pe bază de ouă ajută la reducerea zilnică a caloriilor și la scăderea poftei de carbohidrați. Pe de altă parte, potrivit unui studiu consumul de ouă la micul dejun ar reduce circumferința taliei cu aproximativ 35%.
Un alt studiu realizat recent a demonstrat, negru pe alb, eficacitatea consumului ridicat de proteine (30% din aportul zilnic de calorii) dimineața pentru pierderea în greutate pe termen lung.
Ouăle constituie un mic dejun foarte bun, fără carbohidrați și o excelentă sursă de proteine. Sunt însă adesea evitate din cauza nivelului ridicat de grăsimi saturate și de colesterol. Cu toate acestea, colesterolul din ouă este cunoscut sub numele de „colesterol bun”, care poate aduce beneficii pentru sănătate și, dacă nu cumva intenționezi să înghiți 15 ouă pe zi, nu vei avea probleme din cauza grăsimilor saturate.
Un ou conține aproximativ 6 grame de proteine, 78 de calorii și 5 grame de grăsimi. Dacă dorești să crești aportul de proteine, ouăle sunt soluția perfectă, mai ales că sunt și destul de ieftine. Dacă grăsimile saturate te deranjează și dorești să îți controlezi aportul de grăsimi, de ce nu ai încerca omletele din albușuri de ouă sau brioșele din ou?
Brânza de vaci este, de asemenea, o alegere bună pentru un început minunat al zilei. O jumătate de ceașcă de brânză de vaci de 1% grăsime are 14 grame de proteine și doar aproximativ 80 de calorii, astfel încât poți să îți asiguri porția potrivită nevoilor tale. Brânza de vaci este bogată în leucină, un aminoacid care ajută la construirea și menținerea masei musculare.
Preparate pentru micul dejun gustoase și sănătoase
Ești gata să îți începi ziua? Încearcă unul dintre aceste mic dejunuri bogate în proteine de înaltă calitate, aprobate de nutriționiști, data viitoare când vei fi tentată să te zorești spre serviciu cu stomacul gol!

Ouăle reprezintă o excelentă sursă de proteine”, pregătirea unei omlete în care ouăle sunt amestecate cu legume, verdețuri și avocado (pentru grăsimile sănătoase conținute), ceea ce va stimula factorul de sațietate. Folosind trei ouă îți vei asigura aproximativ 19 grame de proteine.

Perfect pentru vegani, dar și pentru cei care consumă carne, tofu poate imita ouăle. Fărâmițează o bucată de tofu într-o tigaie și prăjește-o ca pe omletă, adaugă legumele, verdețurile și condimentele preferate. Jumătate din această rețetă – care este delicioasă - îți asigură aproximativ 22 de grame de proteine, așa că știi când să te oprești din mâncat.
Brânză de vaci cu legume
Combină cu legume tocate sau pasate, cum ar fi spanacul, ardeiul, roșiile, dovlecelul și ceapa roșie, și cu ulei de măsline. Dacă preferi un mic dejun dulce, poți folosi în loc de legume niște fructe, care sunt bogate în fibre.

Adaugă niște fructe proaspete (cum ar fi ananasul, căpșunile sau perele) peste un castron cu brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsime, apoi garnisește cu nuci tocate și alune, pentru a-i conferi o textură crocantă.
Fulgi de ovăz, iaurt și fructe
Iaurtul grecesc are un raport excelent de proteine/calorii, ceea ce îl recomandă drept un aliment ideal pentru un mic dejun echilibrat. Ovăzul integral furnizează până la 5 grame de proteine per cană, iar fibrele din ovăz te fac să simți sătul mai repede. Preparare: se amestecă iaurtul și fulgii de ovăz într-un castron și se adaugă fructe proaspete sau congelate, pentru a-ți asigura un mic dejun sățios și delicios.

O cană de iaurt grecesc se combină cu o cană de cereale integrale, iar deasupra se așază felii de banane și fulgi de migdale (sau migdale tocate), obținând un mic dejun cu un bogat conținut de proteine, fibre și antioxidanți care îmbunătățesc metabolismul și abilitățile cognitive.

Amestecă o cană de iaurt grecesc cu germeni de grâu (cât de consistent îți place), presară deasupra trei-patru nuci tăiate în bucăți mai mari și decorează cu zmeură. Aceste ingrediente îți asigură un plus de energie, îți dau o senzație de sațietate îndelungată și îți îmbunătățesc digestia.

amestecă în blender o ceașcă de lapte vegetal, o banană, o linguriță de esență de vanilie sau de pudră de cacao și o lingură de semințe de chia. Amestecă bine până când obții consistența pe care o preferi, apoi bucură-te de gustul aparte al acestei combinații deosebit de sățioase.
Mic dejun cu quinoa
Aceste cereale integrale conțin 12 grame de proteine la o jumătate de ceașcă. Se recomandă adăugarea mai multor proteine - din nuci, semințe și lapte de soia (care conține aproximativ 8 grame de proteine într-o ceașcă) - pentru un mic dejun consistent. În plus, este destul de ușor să îl prepari și chiar o poți face cu o noapte înainte și îl încălzești dimineața, chiar înainte să îl servești.

Terci de fulgi de ovăz, semințe de chia și unt de arahide

În sine, fulgii de ovăz nu sunt bogați în proteine. Dar poți crește ușor această proporție, adăugând o ceașcă de lapte cu conținut scăzut de grăsimi, două linguri de unt natural de arahide și semințe de chia. Adaugă niște fructe de pădure sau banane pe deasupra, dacă ți-e poftă de ceva dulce dimineața.
Sandvici cu brânză de vaci, fulgi de ovăz și banană
Este un mic dejun cunoscut printre sportivi, oferă proteine (din lapte și cereale) și carbohidrați – care îți dau energia necesară pentru a fi activă, fără a-ți afecta dieta. Pregătire: se taie bananele, se toarnă peste amestecul de fulgi de ovăz și brânză de vaci. Adaugă miere, nuci sau stafide dacă preferi un gust dulce.


Nu mai sări peste micul dejun de acum înainte niciodată, indiferent de motivul tău! Nu mai spune că nu ai timp! Nu-ți mai astâmpăra foamea cu tot felul de nimicuri și cronțănele lipsite de valoare nutrițională! Nu-ți trebuie prea mult timp să mănânci ceva sănătos și sățios dimineața și să funcționezi bine toată ziua. După cum ai văzut mai sus, ai la dispoziție o mare varietate de preparate bogate în proteine care se găti repede și ușor și care asigură organismului toate substanțele nutritive de care are nevoie pentru a funcționa bine de-a lungul zilei.

2103829237_WhatsAppImage2021-12-26at20_08_46.jpeg.08ce5b5a5c90a8a23663c8bd2f6c18c3.jpeg

sursa

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...