Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Factorii declanșatori ai obezității !


Monica Badea

Recommended Posts

Factorii de risc obezogeni

In aparitia obezitatii intervin o multitudine de factori care interactioneaza intre ei: factori genetici, de mediu, psihologici si sociali.

Factorii genetici

Cercetarile au identificat mai multe gene implicate in aparitia obezitatii. Factorii ereditari contribuie intr-o masura importanta la aparitia obezitatii, respectiv la cresterea susceptibilitatii fata de boala. Se estimeaza ca intre 30 si 50% din variabilitatea rezervoarelor totale de grasime este determinata prin mecanisme genetice. S-a observat, de asemenea, ca factorii ereditari joaca un rol major mai ales in unele tipuri dismorfice de obezitate.

Comportamentul alimentar

Dintre factorii modificabili, cel mai evident este comportamentul alimentar. S-a demonstrat ca supraalimentatia – cresterea aportului de calorii – duce la acumularea depozitelor de grasime. Pofta de mancare este influentata de numerosi factori printre care: tulburarile psihice, leziunile hipotalamice sau alte leziuni cerebrale, afectiunile unor glande endocrine cum ar fi hipofiza si tiroida sau ale celulelor endocrine din pancreas. Unul dintre factorii destul de des incriminati este si consumul de alcool. Acest lucru se datoreaza excesului de calorii pe care il atrage si care, de regula, se suprapune unui exces alimentar.

Sedentarismul

Un alt factor comportamental important este lipsa de activitate fizica, adica un stil de viata sedentar, inactiv. Consumul energetic redus la locul de munca si in timpul liber contribuie intr-o masura insemnata la instalarea sau accentuarea dezechilibrului energetic.

Factorii psihologici si sociali

In aparitia obezitatii, un rol important il pot juca factorii psihologici, factorii familiali si socioprofesionali. Pentru unii oameni, mancatul este o „carja psihologica”, un mod de a face fata la problemele cu care se confrunta sau la diverse emotii negative. Mediul familial si cel social pot sa constituie cai de transmitere a unor obiceiuri si atitudini gresite fata de alimente. Profesiile sedentare, cresterea utilizarii pentru deplasare automobilelor, vizionarea excesiva la televizor exercita indirect o influenta semnificativa asupra raspandirii alarmante a obezitatii.

Obezitatea secundara

Prin obezitate secundara se intelege obezitatea cauzata de prezenta unor boli si care dispare sau se atenueaza dupa rezolvarea bolii de baza. Obezitatea secundara poate fi de cauza hipotalamica (de exemplu afectarea hipotalamusului prin traumatism, interventie chirurgicala, tumori cerebrale etc.) sau de cauza endocrina (de exemplu boala Cushing, sindromul ovarelor polichistice).

Medicamente care predispun la obezitate

Se cunosc o serie de substante farmacologice care, prin efectul lor asupra poftei de mancare, pot sa favorizeze aportul caloric excesiv si astfel aparitia obezitatii.:👇
Clorpramazina, Tioridazina, Haloperidol etc.
Antidepresive
Amitriptilina, Doxepina, Fenelzina etc.
Antiepileptice
Acid valproic, Carbamazepina
Steroizi
Glucocorticoizi, Megestrol acetat
Antihipertensive
Terazosin

442467284_WhatsAppImage2022-11-09at11_26_17.jpeg.969061902fd1c3ae017cd919a969d01b.jpeg

sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...