Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Menopauza şi creşterea în greutate. Mai am şanse să slăbesc?


Monica Badea

Recommended Posts

Una dintre cele mai comune şi neplăcute manifestări ale menopauzei este creşterea în greutate.

În medie, aproximativ 90% dintre femeile la menopauză iau în greutate într-o măsură mai mare sau mai mică. Deşi creşterea în greutate vine aproape natural odată cu înaintarea în vârstă, nu trebuie să ne îngrijorăm, deoarece există modalitaţi de a o combate. Printr-o mai bună înţelegere a ceea ce se întâmplă cu organismul nostru în timpul menopauzei putem să prevenim acest aspect neplăcut.

În general, excesul ponderal este un rezultat al creşterii masei corporale, fie prin extinderea depozitelor de grăsime, fie prin creşterea masei musculare sau acumularea de lichid în ţesuturi. În cazul menopauzei, creşterea în greutate este asociată cu supradimensionarea depozitelor adipoase din jurul abdomenului.

În medie, greutatea unei femei creşte cu 5-7 kg între 45 şi 55 de ani, perioadă ce coincide cu cea a instalării menopauzei. Grăsimea acumulată în această perioadă nu se distribuie în mod uniform pe toate părţile corpului, ci se se depune în jurul abdomenului, silueta feminină transformându-se în una cu un pronunţat aspect androgin.
Care sunt riscurile creşterii în greutate la menopauză?

În afara problemelor de ordin estetic, există câteva afecţiuni care se pot instala ca o consecinţă a excesului ponderal:

afecţiuni cardiovasculare, accident vascular
hipertensiune arterială
osteoartrită
cancer de sân
dislipidemie
afecţiuni renale
apnee în somn
creşterea rezistenţei la insulină (creşterea riscului de diabet zaharat)
înrăutăţirea simptomelor menopauzei

Cauzele creşterii în greutate la menopauză

În principal, cauzele sunt de natură hormonală, dar se asociază frecvent cu modificări ale stilului de viaţă.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, rata metabolismului bazal scade, iar aceasta este prima etapă fiziologică a creşterii în greutate. Menopauza reprezintă momentul în care nivelul hormonilor scade dramatic, iar lipsa estrogenilor conduce la creşterea ţesutului adipos visceral.

Hormonii au funcţii complexe în organism, inclusiv controlul greutăţii.

Iată cum influenţează fiecare în parte creşterea în greutate:

Estrogenul

Pe măsură ce ovarele produc tot mai puţin estrogen, organismul tinde să utilizeze alte surse pentru producerea acestui hormon. Ţesutul adipos poate produce estrogen, prin urmare organismul se străduieşte să convertească aportul de calorii în grăsime pentru a creşte nivelul hormonal. Din nefericire, celulele adipoase nu ard caloriile, aşa cum o fac cele musculare, ceea ce conduce în final la creştere în greutate.

Progesteronul

Retenţia de apă este adesea prezentă la menopauză, iar aceasta este cauzată de scăderea nivelului de progesteron. Chiar dacă nu este o îngrăşare efectivă, tot vei simţi că dimensiunile corpului tău s-au modificat, hainele îţi sunt mai strâmte, iar tu te percepe din ce în ce mai grea.

Testosteronul

Acesta este un hormon masculin, dar care există într-o cantitate mai mică şi la femeie. Nivelul testosteronului creşte chiar de la debutul menopauzei. Acesta este responsabil de redistribuirea masei adipoase, cu acumulare de grăsime la nivel abdominal în detrimentul coapselor şi şoldurilor.

Deşi hormonii sunt principalii responsabili pentru creşterea în greutate de la menopauză, există şi alţi factori care pot juca un rol major, cum ar fi schimbarea stilului de viaţă în această perioadă – mai puţina activitate fizică şi un aport caloric crescut.

Ce pot să mai fac?

În primul rând, nu îţi pierde speranţa. O dietă controlată combinată cu exerciţiul fizic poate avea efecte mai mult decât îmbucurătoare.

Verifică-ţi în mod constant greutatea şi adoptă dieta cea mai potrivită condiţiei tale. Consultă medicul înaintea începerii oricărui regim alimentar. Mănâncă cel puţin trei mese pe zi – în cantităţi mult mai mici decât obişnuiai – şi diversifică alimentele. Încearcă să găteşti cu cât mai puţine grăsimi şi exclude alimentele prăjite din alimentaţie.

Fă mişcare cel puţin 30 de minute pe zi. Exerciţiul aerobic moderat s-a dovedit a fi cel mai eficient în arderea grăsimilor viscerale, care cresc dimensiunea abdomenului. În plus, mişcarea te va ajuta să-ţi întăreşti oasele, care devin fragile prin instalarea osteoporozei la menopauză.

sursa

WhatsApp Image 2023-02-01 at 22.22.56.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...