Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Relația problematică cu mâncarea !


Monica Badea

Recommended Posts

Nu este nimic sănătos în a te priva de alimentele pe care le dorești. Și doar pentru că am normalizat lucruri precum guma de mestecat pentru a evita mâncarea sau cântarul conectat la mai multe aplicații de pe telefon, nu înseamnă că acestea sunt niște obiceiuri tocmai sănătoase, mai ales dacă implică reguli drastice. Iar apelarea la tot felul de „trucuri de dietă”, care ar putea avea câteodată și niște rezultate “spectaculoase” pe moment, nu este tocmai o variantă de a slăbi sănătos, pe termen lung.

1. Mâncarea – cel mai mare dușman, dar și cel mai bun prieten

Se repetă des stările contradictorii în care ba îți place mâncarea aleasă, ba îți vine să o arunci din față undeva cât mai departe? Și asta pentru că știi că este posibil să te resimți după acel “festin”. Și totuși mănânci. Îți place mâncarea „prea mult”. Mâncarea este întotdeauna acolo când ai nevoie. Te încântă, te calmează, te încălzește. Dar apoi te face să te simți îngrozitor și vinovat că te-ai întors din nou la ea, devenind (din nou) cel mai mare dușman. Limita este un prim pas în a scăpa din acest cerc năucitor, care nu aduce nimic bun sănătății.

2. Doar alimentele “bune” sau “rele”?

Încă din copilărie, cu toții suntem învățați ce trebuie să mâncăm și ce nu. Și folosim termenul „bun/rău” sau ceva asemănător, însă adevărata problemă apare atunci când ajungem să vedem alimentele ca fiind doar bune sau rele. Iar această categorisire face ca lucrurile să pară mai grele. Iar ceva fără prea multe opțiuni este mai complicat de respectat pe termen lung.

3. Întotdeauna la dietă!

Ai stabilit reguli în ceea ce privește alimentele și tinzi să mănânci tot timpul aceeași mâncare pentru a te menține „la dietă”? Acest lucru ar putea atrage probleme din cauza lipsei de varietate nutrițională și a calității insuficiente a nutrienților. Iar sentimentele de privare duc deseori la alimentație excesivă și problemele psihologice sau fiziologice conexe, ce pot provoca și unele probleme complicate de sănătate.

4. Reguli stricte

„Nimic cu mai mult de cinci ingrediente”. „Fără mese după ora 18”. Sunt doar două exemple de reguli stricte care nu ajută în majoritatea cazurilor. Nici nu contează dacă regulile stabilite sunt despre ce, când sau cât de mult mănânci. Ceea ce contează este să deții controlul. Dar când începi să-ți pierzi stăpânirea de sine, constrâns de prea multe restricții, este posibil ca reacția să fie total opusă. Adică să rupi norma și să mănânci orice, oricând, oricât pentru a potoli senzația de foame. Așadar, cel mai sigur ar fi să găsim calea de mijloc: fără limite de neîndeplinit.

5. Obsesia cântarului

Te cântărești la aceeași oră în fiecare dimineață. Doar în lenjerie intimă, pentru că „fiecare gram contează”. Urci și cobori de câteva ori pe și de pe cântar, în speranța că rezultatul va fi mai mic puțin decât cel din ziua precedentă. Și asta pentru că dacă numărul kilogramelor sunt în scădere, chiar este o zi bună. Poate există loc și de o mică “excepție” în meniu, în aceste condiții. Dar dacă numărul crește, este o zi cum nu se poate de proastă. Ajungi să pui la îndoială tot ce ai mâncat cu o zi înainte și să te gândești cum poți să compensezi prin reducerea consumul de mâncare și/sau ceva minute bune în plus la sală. Dacă numărul kilogramelor rămâne neschimbat, atunci depinde doar dacă ești tipul de persoană care vede jumătatea plină a paharului sau cea care vede jumătatea goală. Acest moment este unul foarte important în lupta cu kilogramele în plus. Aici trebuie să te înarmezi cu răbdare și perseverență. Poate cel mai confortabil ar fi să te cântărești o dată pe săptămână pentru a nu trece prin emoții în plus.

6. Totul este în număr de calorii?

Când vine vorba de mâncare, cel mai important lucru pentru o persoană la dietă nu este gustul, aroma, textura, nici măcar costul, ci caloriile! Iar mâncarea nu e nimic decât un număr de calorii… pe care vrei să-l menții cât mai scăzut posibil. Însă important este să nu facem rabat de la valoarea nutritivă a produselor pe care alegem să le consumăm.

7. Fără gustări

Casa ajunge să fie o „zonă fără gustări” pentru că, dacă există chiar și un simplu baton de ciocolată prin bucătărie, ești aproape sigur că va ajunge în stomacul tău în cel mai scurt timp. Și te simți neputincios în fața alimentelor preferate, văzându-te chiar dependent de unele tentații. Dar mai bine cu gustări la un moment dat, decât să existe riscul să le consumăm în cel mai nepotrivit moment.
8. Adio, mese în oraș?!

Îți spui că nu poți să ieși în oraș, pe motiv că nu poți mânca nimic? Greșit! Orice surplus se poate reduce cu puțin efort, însă nevoia de a socializa și de a fi conectați la lumea nu trebuie pusă pe pauză din acest motiv.

Renunțarea în mod constant la mesele în oraș pentru că nu există opțiuni „bune” în meniu nu este deloc o variantă sănătoasă. De fapt, ne poate lăsa singuri, iar starea s-ar putea transforma destul de repede în axietate și depresie ce pot duce la probleme de sănătate și mai mari.

9. „Cheat meals” sau cum să trișezi corect?

Practica de a fi „cuminte” toată săptămâna și apoi de a avea o masă când poți trișa, de exemplu – în weekend, este adesea un semn de alimentație dezordonată, atrag atenția specialiștii în nutriție. Iar lucrurile pot scăpa mai ușor de sub control odată ce regulile sunt “ridicate”.

10.Mai multe exerciții, mai multă mâncare?

Un alt semn revelator al problemelor legate de tulburările de alimentație este atunci când cineva vede într-un antrenament fizic mai lung sau mai intens o modalitate de a „câștiga” sau de a „arde” calorii, mai atrag atenția specialiștii. Un antrenament a doua zi după o masă copioasă este oricând bine-venit, dar nu trebuie să fie un scop în sine să „arzi” ceea ce ai mâncat pentru că există tendința de a exagera voit mai apoi.

sursa

1810448967_WhatsAppImage2023-02-01at22_22_56.thumb.jpeg.be9cc37a8c1dfe04f8662e680ce8b2ba.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...