Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Semne alarmante că ești în prag de diabet —ce măsuri să iei !


Monica Badea

Recommended Posts

Una din cinci persoane trecute de vârsta de 20 de ani sunt în faza de prediabet, iar majoritatea dintre ele nici  măcar nu ştiu acest lucru. Din păcate, prediabetul ridică riscul de a dezvolta diabet în următorii 10 ani în majoritatea cazurilor, însă există măsuri care se pot lua, acestea vizând în special regimul alimentar, menţinerea greutăţii corporale şi mişcarea zilnică.

Prediabetul cuprinde un grup de afecţiuni premergătoare diabetului zaharat de tip 2, caracterizat prin valori ale glicemiei între cele normale şi cele caracteristice diabetului manifest. Nu are simptome şi nu poate fi diagnosticat decât prin determinarea unor analize specifice (glicemia, test de toleranţă la glucoză, hemoglobina glicozilată). Este descoperit în general la analizele de rutină.

Sunt predispuşi cei obezi, sedentari, hipertensivi, dislipidemici (cu valori crescute ale grăsimilor în sânge), cu diabet zaharat de tip 2 în familie, etc. Netratat, de multe ori evoluează către diabet plin, manifest, cu riscuri majore pentru sănătate. De exemplu, o glicemie de 115mg/dl, aparent normală, ignorată de pacient şi uneori chiar de medici, ascunde acest mare pericol  pentru sănătate

Atunci când diagnosticăm prediabetul, avem o mare şansă de a preveni evoluţia lui prin modificarea rapidă şi consistentă a stilului de viaţă. Efortul fizic regulat (min 4 ore pe săptămână) şi o dieta echilibrată care să favorizeze controlul greutăţii (scădere 5-10%) pot conduce la scăderea riscului de diabet cu mai mult de 50%. Aceste indicaţii pot fi personalizate în urma consultului unui specialist.

Acordă mare atenţie următoarelor 5 simptome, deoarece astfel vei putea acţiona preventiv şi vei putea ţine la distanţă mult temuta maladie a secolului 21 – diabetul:

Somnolenţa de după masă

Abia ce ai luat cina şi deja simţi că vrei să tragi un pui de somn?  Trebuie să ştii că aceasta este o reacţie normală a organismului la o cantitate prea mare de carbohidraţi. Dacă întâmpini frecvent astfel de senzaţii de oboseală şi moleşeală după masă, ar putea fi un semnal de alarmă că toţi carbohidraţii ajung în fluxul sangvin ca glucoză, forţând astfel pancreasul să producă insulină. Însă, mâncând în cantităţi mari alimente bogate în carbohidraţi nu facem decât să suprasolicităm acest organ, drept urmare apare somnolenţa iar corpul este lipsit de energie.

Pentru a evita aceste situaţii este suficient să consumi alimente sănătoase precum cereale integrale, legume şi fructe, care necesită mai mult timp pentru a fi digerate iar astfel nivelul zahărului din sânge va fi stabil pentru mai mult timp. De asemenea, după masă fă o scurtă plimbare, chiar şi spălatul vaselor se pune, în loc să te aşezi pe canapea la televizor.

Poftele alimentare

Principalele categorii de alimente, dacă le putem numi aşa, de care ne e tot timpul poftă sunt: ciocolata, chips-urile şi cartofii prăjiţi. Acestea sunt pline de zahăr, sare şi grăsimi – 3 ingrediente care au gust atât de bun. E demonstrat ştiinţific că acestea dau dependenţă deoarece odată stimulează centrul de recompensare al creierului, creându-se astfel un cerc vicios: vom vrea din ce în ce mai mult şi niciodată nu va fi de ajuns.
Însă nu te gândi că doar silueta are de suferit de pe urma acestor pofte, ci şi interiorul tău se poate resimţi.

Pe măsură ce îţi vei suprasolicita pancreasul să producă insulină, cu atât nivelul de glucoză din sânge va scădea şi vei resimţi o stare generală de oboseală, astfel că vei fi tentat să apelezi iarăşi la un energizant de tipul unei prăjituri sau o pungă de chips-uri pentru a-ţi recăpăta, atenţie – pe termen foarte scurt, energie pierdută.

Astfel, creierul devine dependent de aceste alimente iar tu victima perfectă pentru kilogramele în plus şi candidatul ideal pentru diabet.
În loc să dai iama la raftul de dulciuri, potoleşte-ţi poftele cu fructe în coajă lemnoasă, cum sunt migdalele, fisticul sau nucile, mănâncă un fruct proaspăt sau ronţăie un morcov. Sunt opţiuni mult mai sănătoase iar saţietatea şi energie sunt asigurate pe termen mult mai lung.

Kilograme în plus

Majoritatea persoanelor în fază de prediabet sunt supraponderale iar acest aspect al kilogramelor în plus faţă de cât ar fi normal este un factor de risc major în dezvoltarea diabetului. Încearcă să faci paşi mici pentru a obţine rezultate vizibile. Poate că dieta nu dă rezultate excelente chiar din prima lună, însă trebuie să fii perseverentă şi să îţi stabileşti obiective realiste.

Nu te mai gândi că trebuie să dai jos 25 de kilograme în 2 luni pentru că acest exces ponderal cu siguranţă nu a apărut pe parcursul a doar 2 luni. Organismul are nevoie de timp pentru a percepe acţiunile care sa fac asupra lui. Studiile arată că atunci când pierdem între 5-7% din grăsimea corporală ne reducem cu peste jumătate riscul de diabet, deci ai răbdare, fii încrezătoare şi motivată că vei reuşi.

Corpul în formă de măr

Kilogramele depuse în zona abdominală sunt asociate cu rezistenţa la insulină şi prediabetul, deci dacă ai corpul în formă de măr iar grăsimea se depune în special de la talie în jos ar trebui să iei urgent măsuri. Aşa numita grăsime abdominală are mare legătură cu riscul crescut de hipertensiune arterială, boli de inimă, accident vascular cerebral şi niveluri crescute de colesterol – toţi fiind factori de risc în dezvoltarea diabetului. De asemenea, a fost observat şi un risc crescut de Alzheimer în rândul persoanelor plinuţe în zona viscerală.
Soluţia pentru a evita aceste afecţiuni este alimentaţia echilibrată, greutatea ponderală normală şi exerciţiile fizice practicate regulat.

Tensiune crescută

Hipertensiunea este cauza multor afecţiuni, printre care şi a prediabetului. Aceasta apare ca urmare a inflamaţiilor din corp, care determină îngroşarea şi vâscozitatea sângelui, ceea ce creşte riscul de formare a cheagurilor de sânge şi a fluxului sangvin defectuos către organele majore din organism.
Şi în acest caz, regimul alimentar sănătos, reducerea cantităţii de sare, mişcarea şi menţinerea greutăţii corporale sunt soluţii reale şi eficiente de evitare a apariţiei hipertensiunii arteriale.

Ce e de făcut

Cel mai important lucru este să ai grijă la greutatea corporală. Persoanele care iau în greutate la maturitate au riscuri mai mari să dezvolte prediabet sau diabet. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard au descoperit că o femeie care s-a îngrăşat cu 4-7 kilograme de la vârsta de 18 ani are risc dublu de a face diabet.
Prediabetul sau diabetul pot fi prevenite şi dacă vei include în rutina ta zilnică sportul, mişcarea în aer liber sau câte o jumătate de oră de mers pe jos.
Dacă ai fost diagnosticat cu prediabet, este indicat să faci unele modificări în dietă. Secretul unei alimentaţii sănătoase stă în consumul ponderat de grăsimi, dar bogate în fructe şi legume. Alimentele bogate în fibre, cum sunt fructele, legumele, cerealele, nucile sunt ideale pentru consumul zilnic. Bea cu moderaţie sau renunţă la băuturi care conţin alcool sau zahăr. Renunţă la fumat, unul dintre principalii factori de risc pentru a face prediabet şi diabet.

 Testează-ţi anual glicemia, mai ales dacă ai peste 40 de ani!

Sursa

Untitled.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...