Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Deserturi permise pentru boala ficatului gras !


Monica Badea

Recommended Posts

Dulciurile sunt contraindicate pacienților care suferă de boala de ficat gras, deoarece zahărul contribuie la acumularea depozitelor de grăsime la nivelul ficatului. Ce deserturi sunt, deci, permise acestor persoane?

Boala ficatului gras este o acumulare de grăsimi în ficat care poate afecta organul și poate duce la complicații grave. Factorii de risc pentru această afecțiune includ obezitatea, o alimentație bogată în grăsimi, consumul ridicat de alcool și diabetul zaharat.

Un diagnostic de ficat gras (steatoză hepatică) nu este un capăt de lume; deși nu există tratamente medicale sau chirurgicale pentru ficatul gras, boala poate fi combătută prin schimbări ale stilului de viață, cum ar fi o alimentație sănătoasă, activitate fizică regulată și evitarea alcoolului.

Ficatul gras nu este incompatibil cu deserturile

În ceea ce privește alimentația, daca ai fost diagnosticat cu boala de ficat gras, nu înseamnă că trebuie să iți iei gândul de la deserturi, ci că trebuie să le înlocuiești cu alternative mai sănătoase, fară zahăr și, de preferat, pregătite chiar de tine, acasă. Acestea trebuie consumate în calități limitate, strict pentru a-ți satisface pofta de dulce.

3 rețete pentru deserturi potrivite în boala de ficat gras

Iată câteva idei pentru deserturi care pot fi preparate și consumate și de pacienții care suferă de boala de ficat gras:

Budincă de banane

Ingrediente de care ai nevoie:

10 migdale
2 linguri de amidon de porumb
un praf de sare
3 linguri de zahăr de cocos sau îndulcitor natural pe bază de stevia
1 gălbenuș de ou, bătut bine
¾ cană de lapte de orez sau soia
½ linguriță de esență de vanilie
2 banane tăiate felii subțiri
Frunze de mentă, opțional
recipiente mici, pentru budincă

Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Coace migdalele timp de 12 minute, apoi lasă-le la răcit. După ce migdalele se răcesc complet, mărunțește-le fie cu un cuțit, fie cu ajutorul unui blender sau a unei râșnite.

Într-o crăticioară, amestecă amidonul de porumb, sarea și zahărul de cocos sau îndulcitorul natural, apoi gălbenușul de ou. Lasă focul la minimum. Încorporează apoi, treptat, laptele. După ce preparatul a căpătat textura unei budinci, ia cratița de pe foc și adaugă și esența de vanilie. Pune câteva felii de banană în fiecare recipient pentru desert, apoi adaugă deasupra budinca înainte de a se răci. Decorează budinca de banane cu migdale mărunțite și, opțional, cu frunze de mentă, și consumă preparatul fie cald, fie după ce se răcește.

Bulete de curmale cu cocos

Ingrediente de care ai nevoie:
2 căni de nuci
1 cană de cocos ras, fară zahăr
2 căni de curmale fără sâmburi
2 linguri de lapte de cocos
½ linguriță de sare
1 linguriță de esență de vanilie

Într-un blender, pune nucile alături de cocosul ras și pornește-l. După ce obții un amestec cu textura sfărâmicioasă, adaugă curmalele, laptele de cocos, esența de vanilie, dar și sarea și pornește iar blenderul.

Folosește o lingură pentru a lua câte puțină compoziție din blender, pe care o vei forma apoi între palme, oferindu-i aspect de bilă. Așază buletele într-o tavă acoperită cu hârtie de copt și introdu la final tava în frigider, unde o vei lăsa cel puțin o oră, înainte de a le consuma.

Plăcintă de mere raw vegană

Ingrediente de care ai nevoie:

½ cană de nuci
100 g de curmale fară sâmburi
6 mere mărunțite
3 linguri de zeamă de lămâie
¼ cană de stafide
¼ linguriță de scorțișoară
¼ linguriță de nucșoară măcinată

Pentru a prepara toppingul sfărămicios, pune nucile și 30 g de curmale în blender pentru a se mărunți, apoi lasă amestecul obținut într-un bol.

Pentru a prepara umplutura, pune 4 mere mărunțite și 1 lingură de lămâie într-un bol.

Prepară apoi sosul de mere, punând 2 mere mărunțite, curmalele rămase, stafidele, cele 2 linguri de zeamă de lămâie rămase, scorțișoara și nucșoara în blender. Adaugă apă daca simți că este nevoie. După ce capătă textura unui sos, pune amestecul obținut în bolul cu mere și zeama de lămâie. Deasupra, pune toppingul sfărămicios și apoi poți consuma desertul.

Ce fel de alimentație este recomandă în caz de ficat gras?

Cum spuneam, nu există tratamente medicale pentru boala ficatului gras ca atare, dar o dietă sănătoasă (inclusiv cu deserturi potrivite în caz de ficat gras) și exercițiile fizice regulate sunt cele mai bune modalități de a preveni declanșarea leziunilor hepatice sau de a inversa boala hepatică odată ce aceasta s-a instalat.
O dietă potrivită pentru combaterea ficatului gras este cea mediteraneeană, mai ales dieta mediteraneeană verde,  deoarece pune acentul pe consumul de legume, fructe, cereale integrale (pâine integrală, paste integrale), leguminoase (fasole, mazăre, năut, linte), nuci și semințe, ulei de măsline, ierburi aromate și condimente. De asemenea, de câteva ori pe săptămână sunt indicate peștele și fructele de mare. Se pot consuma și carne de pasăre, ouă, brânzeturi slabe și iaurt, dar cu moderație, iar dulciurile și carnea roșie se păstrează doar pentru ocazii speciale.

sursa

WhatsApp Image 2023-02-01 at 22.22.56.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...