Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Menține-ți sănătatea și greutatea !


Monica Badea

Recommended Posts

De la tradiție, la invovatie în detrimentul sănătății

În timp, principiile de bază din dieta mediteraneană au fost din păcate modificate și astăzi există multe zone ale globului unde se consumă produse din această dietă, dar sub forma unor prânzuri absolut deloc dietetice.

Un exemplu de metamorfoză nedorită este cel al pastelor făinoase: dacă în mod clasic ele se consumau în sudul Italiei asezonate cu ulei de măsline, plante aromate, sos proaspăt de roșii și eventual o cantitate extrem de mică de parmezan, în restul lumii sunt foarte populare spaghetele la care se adaugă doze mari de brânzeturi bogate în grăsimi săturate și colesterol, carne grasă tocată și prăjită, unt etc. Ceea ce aș vrea să subliniez este că binefacerile sanogenetice ale dietei originale sunt reale, ele au fost confirmate de numeroase studii și modificarea obiceiurilor noastre alimentare în sensul adoptării (măcar parțiale) ale obiceiurilor culinare de mai sus este realmente avantajoasă

Reducerea colesterolului, de necontestat în dieta mediteraneană

Unul din principalele avantaje al dietei mediteraneene îl reprezintă echilibrarea grăsimilor circulante cu scăderea “grăsimilor rele”, a LDL-colesterolului și cu creșterea celor ”bune”, a HDL colesterolul. Consecința o reprezintă o incidența mai scăzută a bolilor de inimă, o elasticitate mai bună a arterelor, o tensiune arterială mai apropiată de normal, toate păstrate până târziu în viață.

Elementele de bază ale dietei mediteraneene sunt considerate a fi pozitive chiar de către American Heart Association (Asociația Americană a Inimii). Într-un studiu numit “The Lyon Diet Heart”, care a inclus persoane care aveau deja probleme cardiace, s-a folosit o dietă similară cu cea mediteraneeană, foarte bogată în acid alfa–linolenic (acid gras omega-3) cu următoarele caracteristici:

consum crescut de pâine, rădăcinoase, legume verzi, pește;
consum foarte scăzut de carne de vită și porc (eventual înlocuite cu pasăre) ;
consum zilnic de fructe;
înlocuirea untului și smântânii cu margarina bogată în acid alfa-linoleic.
Influența asupra stării de sănătate a dietei mediteraneene a fost evaluată pe o durată de 4 ani și comparată cu ceea ce s-a putut constata la persoane care au urmat o dietă obișnuită pentru Europa de astăzi. S-a observat că riscul de boală de inimă recurentă a scăzut cu procente foarte mari, de 50-70%, la persoanele care au urmat dieta mediteraneană.

De la acest studiu au urmat și altele care au confirmat că un stil de viață sănătos, care cuprinde și elementele de bază ale dietei mediteraneene, este benefic pentru organism. O cercetare recentă a arătat că și în ceea ce privește frecvența accidentelor vasculare cerebrale, efectele dietei de slăbire mediteraneene sunt pozitive.

Care ar fi concluziile pe care le putem trage? Chiar dacă Mediterana este la oarecare distanță, putem mânca “mediteraneean” și la noi în țară. Iar dacă adăugăm și un nivel adecvat de mișcare, de efort fizic, efectele binefăcătoare ale dietei mediteraneene vor fi și mai pregnante.

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...