Jump to content
SLĂBIM ÎMPREUNĂ, MÂNCÂND ORDONAT💗💗.
  • Bun venit!

    Pentru a vizualiza in intregime continutul din topicurile existente si pentru a participa la discutiile din cadrul forumului, trebuie sa te înregistrezi GRATUIT, sau te poti autentifica cu contul tau facebook, acesta fiind un proces extrem de simplu si care necesită doar cateva informații minime.

Pranzul - ora 13 Fix


46 topics in this forum

    • 0 replies
    • 11 views
    • 0 replies
    • 44 views
    • 0 replies
    • 34 views
    • 0 replies
    • 34 views
    • 0 replies
    • 34 views
    • 0 replies
    • 33 views
    • 0 replies
    • 40 views
    • 0 replies
    • 41 views
    • 0 replies
    • 35 views
    • 0 replies
    • 44 views
  1. Pranz..

    • 0 replies
    • 37 views
    • 0 replies
    • 27 views
    • 0 replies
    • 22 views
    • 0 replies
    • 52 views
    • 0 replies
    • 36 views
    • 0 replies
    • 19 views
    • 0 replies
    • 27 views
  2. supa crema de ciuperci 🍄 cu piper.

    • 0 replies
    • 29 views
    • 0 replies
    • 20 views
    • 0 replies
    • 19 views
  3. sandwich 🥪

    • 0 replies
    • 22 views
    • 0 replies
    • 34 views
  4. ciuperci trase la tigaie

    • 0 replies
    • 17 views
    • 0 replies
    • 25 views
  5. supa de pui cu legume.

    • 0 replies
    • 25 views
  • Posts

    • Ficatul gras si bolile cardiovasculare Ficatul, cel mai mare organ din corp, are o serie de functii vitale – acesta transforma hrana in energie, proceseaza colesterolul, curata sangele de toxine si produce proteine care contribuie la coagularea sangelui. Insa, odata ce apare steatoza hepatica, adica acumularea de grasimi la nivelul ficatului, acest organ functioneaza din ce in ce mai anevoios si, astfel, pot aparea o serie de alte probleme. Pana in anul 1980, boala de ficat gras era rareori diagnosticata la pacientii care nu consumau alcool in exces. Oamenii de stiinta, insa, au descoperit ca grasimile in exces si diabetul pot, de asemenea, sa cauzeze steatoza hepatica, chiar si la persoanele care nu sufera de alcoolism. Mai mult decat atat, boala de ficat gras poate cauza, in timp, probleme cardiovasculare. Acest lucru este valabil si invers – adica bolile cardiovasculare cresc riscul de steatoza hepatica. Tot mai multe dovezi stiintifica indica o legatura puternica intre boala de ficat gras si aparitia placii pe artere. Compusii inflamatorii si substantele produse de steatoza hepatica pot favoriza procesul aterosclerotic care afecteaza interiorul arterelor si creste riscul de coagulare a sangelui. Aceasta combinatie creste riscul de infarct sau accident vascular cerebral. In 2016, cercetatatorii au sugerat relatia bi-directionala existenta intre ficatul gras si bolile cardiovasculare. Ficatul gras poate duce la boli cardiovasculare si viceversa. Din cauza prevalentei obezitatii, ficatul gras nonalcoolic a devenit o afectiune extrem de frecventa. Obezitatea este si ea un factor independent, major, pentru bolile cardiovasculare, astfel incat ambele afectiuni pot coexista la multi pacienti. Desi multe studii anterioare au incercat sa arate aceasta relatie dintre ficatul gras si afectiunile cardiovasculare, acestea nu au reusit sa demonstreze secventa de producere - ficatul gras precede sau se dezvolta dupa aparitia unei afectiuni cardiovasculare. -cercetatorii au observat ca pacientii care sufereau de ficat gras au dezvoltat afectiuni ca hipertensiune arteriala si diabet zaharat de tip 2 in urmatorii 6 ani care au urmat diagnosticului de ficat gras. O alta analiza a demonstrat ca pacientii cunoscuti cu hipertensiune arteriala, diabet zaharat de tip 2 sau hipertrigliceridemie au sanse mai mari de a dezvolta ficat gras. Astfel, acest studiu subliniaza importanta prevenirii aparitiei ficatului gras pentru a evita dezvoltarea sau agravarea afectiunilor cardiovasculare. Cum previi sau combati boala de ficat gras Steatoza hepatica poate fi prevenita prin adoptarea unei diete echilibrate, dar si a unui stil de viata sanatos. Nu exista tratament medicamentos care sa vindece boala de ficat gras, de aceea modificarile la nivelul stilului de viata sunt necesare. Scaderea in greutate este, de asemenea, necesara pentru reducerea steatozei hepatice, mai ales la pacientii supraponderali sau obezi. Scaderea in greutate poate face o diferenta semnificativa. Pentru reducerea steatozei hepatice se fac urmatoarele recomandari: Adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate, bazata pe alimente sanatoase precum cerealele integrale, legumele si fructele ori proteinele de calitate (in cantitati reduse). Evitarea alimentelor care favorizeaza acumularea de grasimi la nivelul ficatului precum: mezeluri, alimente procesate, carne grasa, prajeli, dulciuri, produse de patiserie, bauturi bogate in continutul de zahar. Evitarea/ limitarea consumului de alcool, care favorizeaza steatoza hepatica. Adoptarea unui stil de viata activ – practicarea a cel putin 30 de minute de sport pe zi. Tratarea afectiunilor asociate, precum diabetul sau hipertensiunea, care ar putea favoriza evolutia steatozei hepatice. Controale medicale periodice, pentru monitorizarea si tinerea sub control a steatozei hepatice, precum si pentru depistarea timpurie a afectiunilor asociate, cum ar fi cele cardiovasculare.   sursa
    • Ingrediente: -2 dovlecei dați pe răzătoarea mică și bine scurși -4 oua -200 gr telemea data pe răzătoare. -1 ardei tocat mărunt -1 ceapa tocata mărunt -sare,condimente -2 linguri de ulei Mod de preparare -se pun toate Ingredientele într-un bol și se amesteca bine,dacă doriți puteți pune și praf de copt(eu nu am pus) de asemenea puteți adauga si alte legume. Se pune compozitia in tava pe hârtie de copt si se coace la 180 gr pana când se rumenește. Se taie doar rece si este perfecta pentru orice masa principala.
    • Consumul de calorii mai târziu în timpul zilei este asociat cu obezitatea și sindromul metabolic, arată rezultatele unui studiu¹ recent. Dacă obișnuiești să iei masa de seară la ore înaintate, acest obicei te poate costa: cina târzie este asociată cu creșterea în greutate și cu creșterea nivelului de zahăr din sânge Se estimează că peste 2,1 miliarde de adulți din întreaga lume sunt supraponderali sau suferă de obezitate, ceea ce face ca probleme de sănătate precum diabetul și hipertensiunea să fie în continuă creștere. În ceea ce privește obiceiurile de masă, și alte studii sugerează că un consum mare de calorii mai târziu în timpul zilei este asociat cu obezitatea și cu sindromul metabolic. Efectul consumului caloric la ore târzii variază foarte mult de la o persoană la alta și depinde și de ora de culcare, afirmă autorii studiului. Acest lucru înseamnă că unii oameni ar putea fi mai vulnerabili la efectele negative ale unei cine târzii decât alții. Dacă efectele metabolice pe care oamenii de știință le-au observat la o singură masă continuă să apară în mod cronic, atunci masa de seară luată la ore prea târzii ar putea duce la consecințe precum diabetul sau obezitatea. Cina la ore târzii diminuează procesul de ardere a grăsimilor Cercetătorii au studiat 20 de voluntari sănătoși (10 bărbați și 10 femei) pentru a vedea cum au metabolizat cina mâncată la ora 22:00, comparativ cu cina luată la ora 18:00. Voluntarii au mers la culcare la ora 23:00. Cantitatea de grăsime ingerată „arsă” a fost mai mică pe măsură ce masa de seară a fost luată mai târziu, chiar și atunci când aceeași masă a fost oferită la două ore diferite. În medie, nivelul maxim de glucoză după cina târzie a fost cu aproximativ 18% mai mare, iar cantitatea de grăsime arsă peste noapte a scăzut cu aproximativ 10% comparativ cu cazul în care cina a fost luată mai devreme. Efectele care au fost observate la voluntarii sănătoși ar putea fi mai pronunțate la persoane care suferă deja de boli metabolice, deci care au deja un metabolism compromis. Acesta nu este primul studiu care arată efectele nocive ale mâncatului la ore târzii, dar este unul dintre cele mai detaliate. Cina târzie poate influența negativ și alegerea alimentelor Problema cea mai mare cu cina la ore târzii este nu numai că persoanele care mănâncă seara târziu tind să consume mai multă mâncare, ci faptul că fac adesea și alegeri mai nefericite (alimente nesănătoase, bogate în calorii, cu valoare nutritivă redusă, cum ar fi burgeri, chipsuri, bomboane etc.). Oamenii care lucrează în schimburi de noapte sunt un bun exemplu în acest sens. Multe studii² sugerează că persoanele cu locuri de muncă nocturne tind să mănânce alimente nesănătoase din comoditate, deoarece poate exista o lipsă de opțiuni sănătoase disponibile la serviciu noaptea. Consumul emoțional este un alt factor care duce la alegeri nepotrivite de alimente în timpul serii. Este important să facem diferența între foamea adevărată și mâncatul pe fond de stres, anxietate, plictiseală sau tristețe. Mai mult, oboseala a fost asociată cu aportul crescut de alimente și cu pofta de alimente bogate în calorii. Acest lucru poate fi cauzat de schimbările hormonale care influențează apetitul în timpul privării de somn. Contează mai mult cât mănânci decât când mănânci Când vine vorba de creșterea în greutate, ceea ce mănânci contează mai mult decât momentul la care mănânci. Dacă te încadrezi ca număr de calorii în recomandările zilnice necesare, faptul că iei masa de seară mai târziu nu va avea un efect neapărat dăunător. Dacă ai luat cina devreme și totuși ți se face cu adevărat foame mai târziu, poți opta pentru combinații ușoare de alimente, precum: Batoane de morcov și țelină cu puțin humus Felii de mere, pere, kiwi sau portocale O mână de popcorn simplu O mână de fistic. Un mic dejun mai bogat poate preveni consumul unei cine târzii și bogate Deși numărul total de calorii pe care le consumăm este cel care afectează în cele din urmă greutatea, cercetările arată că pot exista modalități de a regla apetitul prin sincronizarea și frecvența meselor. De exemplu, mai multe lucrări științifice indică faptul că un mic dejun cu conținut ridicat de calorii poate menține senzația de sațietate pentru mai mult timp și poate preveni supraalimentarea seara sau noaptea. Trebuie reținut, spun savanții, că este posibil ca micul dejun să nu fie necesar a doua zi dacă cina din seara precedentă a fost bogată și luată prea târziu. În acest caz, e bine să ne ascultăm corpul și să nu ne forțăm să mâncăm dimineața, chiar dacă așa eram obișnuiți, ci puțin mai târziu decât de obicei. De asemenea, e posibil ca mesele mai mici și mai dese să fie de ajutor persoanelor care se luptă cu pofte de-a lungul zilei. Deși există rezultate contradictorii, unele studii sugerează că această împărțire a meselor poate ajuta la controlul poftei de mâncare și la diminuarea senzației de foame pe tot parcursul zilei. sursa
    • Se vorbeste foarte mult in ultimul timp despre efectele negative ale excesului de sare, mai ales in cazul persoanelor hipertensive ori cu alte probleme cardiace. Exista insa si situatii in care organismul primeste mai putina sare decat are nevoie si apar tot felul de dezechilibre – iata cum se manifesta nevoia organismului de sare! Organismul are nevoie de sare, insa cantitatea si calitatea acestuia conteaza. Specialistii de origine americana recomanda consumul zilnic de maximul 2.300 de mg de sodiu, insa aportul ideal ar fi de 1.500 mg, ceea ce inseamna 5,75 de grame, adica 1 lingurita si un sfert. Studiile facute in domeniu sugereaza insa ca persoanale sanatoase care vor sa evite afectiunile cardiace sau alte complicatii ar trebui sa limiteze consumul de sare la 8-15 grame zilnic, adica in jur de 1,5 – 3 lingurite, ceea ce inseamna pana la 6.000 mg de sodiu. Specialistii in nutritie vorbesc, de asemenea, si despre tipul de sare consumat. Acestia sunt de parere ca sarea de masa este cea pe care trebuie sa o evitam cu orice pret intrucat contine atat cantitati mari de iod, cat si derivati de aluminiu sau poate chiar zahar procesat. Sarea de Himalaya este o alegere pe placul nutritionistilor. Rolul pe care il are sarea in organism Organismul are nevoie de sare din mai multe puncte de vedere, printre care si pentru controlul volumului de sange, buna functionare a sistemului nervos dar si pentru digestie, sarea avand abilitatea de a atrage si retine apa. Sarea in exces insa este extrem de nesanatoasa iar riscul de a intrece masura cu cantitatea de sare consumata este destul de mare intrucat aceasta se regaseste in cantitati foarte mari intr-o serie de produse la care nu te astepti precum: Carnea cruda Supe Paine Snacksuri Branza Cereale din comert Condimente si dressinguri de salate Cum iti dai seama daca consumi suficienta sare Atunci cand consumi sodiu in exces, sanatatea cardiovasculara se afla in pericol. Pe de alta parte, deficitul de sodiu se manifesta prin simptome precum: depresia, rezistenta la insulina si chiar si afectiuni cardiace, oricat de aberant ar suna. O cantitate insuficienta de sare poate sa scada tensiunea arteriala si sa creeze probleme cardiace, Deficitul de sodiu poate sa creasca si nivelul de colesterol si trigliceride din sange, creascand de asemenea riscul de afectiuni cardiace.  Simptome ale deficitului de sare Transpiratie excesiva in timpul practicarii sportului ori in timpul expunerii la temperaturi usor crescute Sete accentuata Pofte de alimente sarate Declin cognitiv (in special in cazul copiilor si al varstinicilor) Colesterol si trigliceride marite Ameteli (in special in cazul varstnicilor) Surse sanatoase de sodiu Daca iti doresti sa suplimentezi aportul de sodiu ori consideri ca e cazul sa inlocuiesti sursele nesanatoase de sare cu unele mai sanatoase, iata cateva recomandari: Sarea roz de Himalaya – contine 2,3 g de sodiu/ lingurita Muraturile – contin 1,9 g de sodiu/ portie Supa de oase – contine 0.6 g de sodiu/ portie Varza murata – contine 0,4 g de sodiu/ portie sursa
    • Alimentele procesate: toate sunt la fel de rele? Consumul de alimente procesate nu este neapărat un lucru rău. Procesarea înseamnă orice schimbare a stării naturale a alimentelor, inclusiv murarea, congelarea sau coacerea, aceste procese fiind chiar benefice. Congelarea fructelor, a legumelor și a cărnii Congelarea este un proces benefic, care ajută la păstrarea prospețimii unor alimente pentru mai mult mult timp. Poți cumpăra alimente direct congelate, pe care să le păstrezi acasă în congelator în funcție de data de expirare sau îți poți congela chiar tu alimentele preferate, în pachete de diverse dimensiuni, pe care să le scoți și să le folosești când ai nevoie. Pasteurizarea și ambalarea în vid Pasteurizarea laptelui și a brânzei prelungește durata de valabilitate a acestor produse. În mod similar, ambalarea în vid poate împiedica alterarea cărnii, a miezului de nucă etc. Conservele de alimente în suc propriu Conservele de fructe în apă sau în sucul propriu păstrează prospețimea și nutrimentele. Ingredientele adăugate, cum ar fi fibrele, calciul și vitamina D, pot îmbunătăți valoarea nutritivă a alimentelor conservate. Pe lângă fructe și legume, alte alimente procesate care pot face parte dintr-o dietă sănătoasă includ tonul și somonul în conserve, iaurtul și brânza cottage. Care sunt alimentele procesate nerecomandate? Alimentele ultraprocesate sunt cele nocive pentru sănătate, deoarece au adaosuri de ingrediente nesănătoase pentru a le face mai atrăgătoare sau pentru a le face să dureze mai mult timp. Aceste ingrediente includ sarea, zahărul și aditivii alimentari precum coloranții artficiali, aromele și conservanții. Un studiu a constatat că alimentele ultraprocesate constituie aproximativ 60% din totalul de calorii asociate cu dieta vestică. Cele mai nocive alimente procesate sunt cele gata de consum și sărace în nutrimente: fursecurile, acadelele și alte dulciuri din comerț, mezelurile, supele instant, băuturile zaharoase, pizza congelată și alte semipreparate, pâinea albă, popcornul, chipsurile, covrigeii, majoritatea cerealelor pentru micul dejun. Aceste alimente pot avea un gust bun, dar sunt încărcate cu ingrediente care contribuie la deteriorarea sănătății. Alimente procesate cu prea multă sare Sarea este adesea folosită în exces pentru a menține alimentele proaspete. Orice produs care are mai mult de 600 de miligrame de sare la 100 de grame are prea multă sare. E bine de știut că sodiul poate apărea pe etichete și cu alte denumiri, cum ar fi glutamatul monosodic sau fosfatul disodic. Specialiștii în sănătate recomandă să fim atenți la cât de mult și de des consumăm aceste alimente, deoarece au foarte multă sare: Pizza: o felie cu multe topping-uri poate oferi jumătate din cantitatea de sare recomandată zilnic. Pâine și alte produse de panificație: chiar dacă într-o felie de pâine nu există foarte multă sare, cantitatea se mărește dacă obișnuiești să consumi multă pâine zilnic Sandvișuri din comerț: Un sandviș mare din comerț sau un burger poate furniza doza completă de sare recomandată zilnic. Mezelurile: 6 felii subțiri de mezel conțin jumătate din cantitatea de sare recomandată zilnic. Supa instant: o astfel de supă la plic poate conține jumătate din cantitatea de sare de care ai nevoie într-o zi. Brânza topită și diverse sosuri din comerț. Alimente procesate cu prea mult zahăr La fel ca sarea, zahărul este adesea adăugat în timpul procesării. Este folosit pentru a face ca alimentele procesate să aibă un gust mai bun sau pentru a le îmbunătăți textura. Zahărul se găsește nu doar în dulciuri și băuturi, ci și în alte alimente în care poate nu te-ai aștepta să îl găsești (cereale, sos de paste, anumite conserve etc.). Ca și în cazul sării, poți controla cât zahăr consumi citind etichetele. Pentru o dietă de 2.000 de calorii (tipică pentru adulți), trebuie să ai în vedere mai puțin de 2 linguri de zahăr adăugat pe zi. Caută pe etichete și alți îndulcitori, precum siropul de porumb, fructoza, mierea, nectarul de agave, zahărul de trestie, zahărul de cocos, dextroza, siropul de malț, melasa, pentru că și acestea îți aduc calorii multe. Alimente procesate cu grăsimi trans Grăsimile trans se regăsesc în margarină și alimente care pot fi preparate cu margarină (produse de patiserie, aluaturi din comerț, pizza congelată etc.). Acestea pot afecta colesterolul și pot duce la inflamații corelate cu bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale și alte afecțiuni. Mâncarea pregătită în casă, mai sănătoasă Pregătirea propriei mâncări îți permite să decizi ce ingrediente și cantități adaugi în ea. De asemenea, îți poți face propriile conserve sărate sau dulci din ingrediente proaspete și cu cantități mai mici de zahăr sau de sare (murături, ketchup, dulcețuri etc.). Caută ca ingredientele pe care le cumperi să fie din surse cât mai sigure. Îndreaptă-te spre fructe și legume crescute fără substanțe nocive, lactate simple (nu brânzeturi topite sau sosuri de brânză din comerț), păsări de curte și pește sălbatic luate de la o sursă pe care o cunoști sau din magazine specializate. sursa
×
×
  • Create New...