Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Dieta persoanelor cu cardiopatie(boala de inimă)!


Monica Badea

Recommended Posts

O substanta groasa numita placa ateromatoasa se poate depune pe peretii arterelor coronare (cele care aduc sangele catre muschiul inimii) si le face sa se ingusteze, sa devina rigide, astfel incat o cantitate mai mica de sange ajunge la inima. Aceasta este numita cardiopatie ischemica sau boala arteriala coronariana.

Cardiopatia ischemica poate duce la probleme grave de sanatate, cum ar fi angina pectorala (durerea sau presiunea in piept) si infarctul miocardic, asa ca daca esti diagnosticat cu cardiopatie, dieta ta este extrem de importanta de acum inainte.

In ce consta dieta unui pacient cu cardiopatie ischemica
Pentru a-ti reduce riscul de boala coronariana, cum este cazul cardiopatiei ischemice, medicul iti va recomanda o serie de masuri, pentru ca tu sa poti, in timp, sa iti imbunatatesti dieta. Pentru a reduce substantial riscul de a dezvolta cardiopatie ischemica, respecta aceste masuri:

Evita alimentele prajite de la fast food si alimentele procesate care contin multe grasimi "rele"
Alege o gama cat mai variata de uleiuri (ulei de masline, ulei de rapita) si de alimente care contin grasimi naturale (nuci, seminte, avocado, masline, soia, peste gras)
Inlocuieste produsele lactate cu cele degresate sau cu cele care nu contin deloc grasimi.
Creste cantitatea de alimente de origine vegetala pe care le consumi: mananca mai multe legume (neprocesate), fructe si cereale integrale. Redu aportul de surse de carbohidrati rafinati, care sunt de fapt alimente cu un indice glicemic ridicat.
Include leguminoasele (fasolea boabe, boabele de soia, lintea, nautul, tofu) in alimentatia ta.
Mananca o mana de nuci nesarate si neprajite in timpul mai multor zile din saptamana (nuci si migdale).
Mananca peste gras cel putin o data pe saptamana. Expertii americani recomanda cel putin doua portii de peste pe saptamana.
Daca bei alcool, alege sa nu consumi mai mult de doua bauturi alcoolice pe zi, pentru a nu avea probleme.
Taie toata grasimea care este vizibila pe carnea pe care o cumperi, inainte de a o gati.
Indeparteaza pielea de pe carnea de pui (si alte pasari de curte) si mananca doar carnea.
Evita alimentele sarate, pe cele cu adaos mare de sare si nu gati mancaruri sarate. Verifica pe etichetele produselor pe care le cumperi care este continutul de sare (sodiu) al acelor alimente.
Cum poti sa mananci mai bine si mai sanatos

Chiar daca ai cardiopatie ischemica, medicul iti va spune ca este important ca dieta ta sa fie una saraca in grasimi si colesterol si ca va trebui sa incluzi mai multe legume si cereale integrale in alimentatie. Iata cateva recomandari simple pe care le poti urma si tu:

Alege paine din grau integral, cereale integrale, paste integrale si orez integral si incearca sa gatesti mai des folosind cereale ingrale precum fulgii de ovaz si orzul.

Elimina din alimentatia ta produse precum cartofii prajiti de la fast food, burgerii, sendvisurile pentru micul dejun din comert, gogosile si produsele de la patiserie, pentru ca acesta este un mod perfect prin care poti reduce aportul de grasimi saturate (care iti cresc colesterolul).

Mananca 5 portii de fructe si legume pe zi - Daca nu ai timp sa prepari ceva din legume proaspete, cumpara legume congelate sau la conserva (atentie, acestea trebuie sa aiba un continut redus de sare).

Renunta la sare sau redu consumul de sare - Cauta variante ale alimentelor tale preferate care sa contina cat mai putina sare, iar atunci cand esti la masa, incearca sa nu adaugi sare in mancarea din farfurie.

Alimente care te ajuta sa previi bolile de inima

Chiar daca nu exista un aliment "magic" care sa iti poata reduce sau elimina riscul de a dezvolta cardiopatie ischemica, este important sa adopti o dieta sanatoasa si sa faci multa miscare. Alimentele care te protejeaza cel mai bine impotriva bolilor de inima includ
Pestele gras (precum macrou, sardinele, tonul si somonu, care contin acizi grasi esentiali Omega 3); Omega 3 este un tip de grasime despre care s-a aratat ca scade nivelul trigliceridelor si creste valorile colesterolului HDL (colesterolul "bun"), imbunatateste elasticitatea vaselor de sange si subtiaza sangele;

Anumite uleiuri vegetale - precum cel de soia, care contin acizi grasi Omega 6 - si uleiurile care contin acizi grasi Omega 3 (precum uleiul de rapita si cel de masline) au beneficii; uleiurile de acest tip pot sa ajute la scaderea colesterolului LDL cand sunt folosite pentru a inlocui grasimile saturate "rele" (untul, de pilda).

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.856bbad3dd21af76ba7dfefd4ec366e2.jpg

sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...