Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

10 proteine animale care te ajuta să slăbești!


Monica Badea

Recommended Posts

Proteinele ne ajuta sa ne simtim satuli si ni se pare dificil sa renuntam la ele cand tinem o dieta.Proteinele si respectiv cei 20 de aminoacizi esentiali reprezinta baza importanta a regenerarii tesuturilor de la orice nivel organic, dar si "caramizile" sistemului imunitar. Atunci cand le consumam, creierul nostru primeste semnale de la nivelul sistemului digestiv prin care este instiintat ca exista un aport suficient din acest grup de nutrienti. Astfel ar putea fi descrisa pe scurt  instalarea senzatiei de satietate. Si acest mecansim functioneaza si in cazul aportului de proteine de origine vegetale- leguminoase( naut, fasole, mazare, linte, seminte, quinoa, edamame, soia). O tema controversata ramane  cea legata de aportul proteineor de origine vegetala, despre care se considera in trecut ca ar fi  proteine incomplete sau parțial complete intrucat nu ar conține toți aminoacizii esențiali sau în cantități limitate, dar ca  singurele proteine complete de origine vegetală s-ar regasi totusi in soia.

in realitate o dietă vegetariană bazată pe oricare dintre proteinele vegetale in  combinație cu amidonuri neprelucrate (orez, porumb, cartofi, fasole), cu adaos de legume și fructe, seminte si uleiuri vegetale diverse  pot furniza toate proteinele, aminoacizii, grăsimile esențiale, mineralele și vitaminele necesare, mai putin  vitamina B12.

In plus, proteinele din leguminoase  nu cresc nivelul IGF-1 la fel de mult ca proteinele din carnea de vită, de exemplu, motiv pentru care se considera ca proteinele din surse animale pot reprezenta atunci cand sunt consumate zilnic sau in exces, un posibil factor  cancerigen, pe cand  consumul de leguminoase este asociat cu un risc mai scăzut de cancer. Proteinele de origine vegetala sunt mai benefice  și pentru rinichi, precum și pentru longevitate.

Insa cum echilibram nevoia de proteine cu aportul scazut de grasimi necesar unui regim de slabit? Solutia poate fi reprezentata de  proteinele slabe, de origine animala pe care sa le alternam cu cele de origine vegetala. Proteinele de calitate le gasim in mai multe produse de origine animala decat v-ati astepta si le putem consuma de exemplu dimineata- ou, lactate slabe si apoi, intr-o singura masa, pranz sau cina.  Trebuie doar sa stim sa alegem corect si sa nu le consumam in exces atunci cand ne planificam o dieta corectoare din punct de vedere al siluetei si trebuie sa eliminam excesul de grasime. In plus, pe principiul alegerii calitatii,in defavoarea cantitatii, sa incercam sa alegem proteine animale din surse cat mai biologice pentru a evita introducerea in organism de hormoni si pesticide rezultate din cresterea intensiva industriala a animalelor.

1. Carnea de vita care provine de la picioarele din spate ale animalului

Orice friptura din soldul vitei este mai slaba decat una care provine din partea din fata a animalului. Asadar, cereti-i macelarului sa va pastreze aceste bucati de carne si preparati-le la gratar sau la cuptor, cu multe condimente savuroase.

2. Carnea de porc care provine din partea din spate a animalului

Ca si in cazul vitei, si carnea de porc este mai slaba in zona picioarelor si soldurilor din spate.

3. Albusurile de ou
Un albus de ou mediu contine aproximativ 17 calorii, zero grasimi si peste 3,5 grame de proteine. De altfel, in albus se gasesc mai mult de jumatate dintre proteinele din ou, dar si majoritatea cantitatii de potasiu, magneziu si riboflavina. Putem opta la micul dejun pentru o omleta dietetica, gatita fara ulei  in care sa sacrificam galbenusurile, pastrand doar unul singur, eventual.

4. Scoici

O portie medie de scoici gatite la abur are mai putin de 100 de calorii, dar este o sursa excelenta de proteine: 17 grame.

5. Pieptul de pui

Carnea de pui de tara este una dintre cele mai accesibile variante de proteina animala sanatoasa. Un piept de pui mic, fara piele, are aproximativ 128 de calorii si 26 de grame de proteine.
6. Pastrav

Un pastrav curcubeu mic, sau o jumatate de pastrav mai mare, contine aproximativ 128 de calorii, 1,3 grame de grasimi naturate, 1,5 grame de grasimi polinesaturate (inclusiv omega 3) si 20 de grame de proteine de calitate.

7. Creveti

O portie mica de creveti (70 - 80 de grame), pe care o puteti combina cu o salata, contine aproximatic 84 de calorii si 20 de grame de proteine.

8. Midii

Si midiile sunt o sursa excelenta de proteine de origine animala. 100 de grame de midii contin aproximativ 145 de calorii si 16 grame de proteine.

9. Piept de curcan

Desi nu este inca atat de populara, carnea de curcan este putin mai slaba decat cea de pui. Comparativ, puteti obtine cam aceeasi cantitate de proteine din ambele tipuri de carne, daca le gatiti corect, fara prajeala si grasimi.

10. Somonul
Somonul este unul dintre cei mai sanatosi pesti, in special datorita aportului de grasimi sanatoase, respectiv acizi grasi esentiali omega3, DHA si EPA. 80 de grame de somon contin 156 calorii, 1,7 grame de grasimi saturate, 1,4 grame de grasimi polinesaturate (inclusiv omega 3) si 23 de grame de proteine.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.563048f1382eb665298c6a9c92e73709.jpg

sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente -50 gr făina integrala (sau de care doriți ) -50 gr amidon de porumb -4 oua -1 praf de sare -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare : Am mixat albușurile spuma (cu un praf de sare),apoi am adăugat îndulcitorul sau zaharul și am mixat pana când am obținut o bezea tare ! Am incorporat și gălbenușurile ,apoi am adăugat amidonul de porumb și făina ! Am pus compozitia in tava pe hârtie de copt si am copt la 200 gr pt 15 minute (verificăm periodic ) Iese o foaie de pișcot subțire (nu se adauga niciun agent de creștere ) Crema : -600 gr Brânza dulce (Riccota sau mascarpone ) -5 linguri miere -esența de vanilie Crema de oua -2 oua întregi -2 gălbenușuri -100 gr îndulcitor eritritol sau 80 gr zahăr Preparare crema de oua : Am amestecat bine ouale cu îndulcitorul si le-am pus la bain marie ..am ținut pe foc ,pana când au început sa facă o spuma (nu le gătim prea mult pt ca nu ne dorim o omleta ) Am pus crema de oua la rece (20 de minute )după care am amestecat-o cu crema de brânza ! Am început apoi sa montez prăjitura :- 1 strat de blat (am taiat in doua blatul de piscot),unul de crema ,apoi iar un strat de blat și iar unul de crema ..deasupra am presărat cacao !
    • Sunt Magda din București. Foarte interesante rețetele si extrem de folositoare pentru mine, avand diabet tip 2.
    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
×
×
  • Create New...