Jump to content
  • Bun venit!

    Pentru a putea beneficia de toate funcţiile forumului, este necesar să vă înregistraţi un cont de membru. Pentru înregistrare aveţi nevoie doar de o adresă de email validă. Completaţi cu mare atenţie adresa dvs. de email, întrucât aceasta este necesară pentru validarea contului de membru.

Ceaiul de Scorțișoara ajuta la slăbit și la pastrarea sănătății!


Monica Badea

Recommended Posts

Aroma dulce a scorțișoarei ne duce cu gândul la bunătățile dulci bogate în acest condiment. Puțini știu, însă, că scorțișoara este un condiment excelent pentru infuzii de ceaiuri, deoarece, pe lângă gustul delicios, are nenumărate proprietăți benefice pentru organism.

Ceaiul de scorțișoară se obține din scoarța arborelui de scorțișoară, care se rulează în formă de batoane atunci când este uscat – de aici și forma binecunoscută a batoanelor de scorțișoară din comerț. Aceste batoane se pot infuza, direct, în apă fierbinte, sau se pot măcina și pune în săculeți de ceai, pentru infuzie. Ceaiul de scorțișoară este plin de beneficii, motiv pentru care este bine să îl consumăm pe parcursul întregului an. Mai jos, găsești câteva dintre cele mai importante proprietăți ale acestuia.

Este o sursă bogată de antioxidanți

Ceaiul de scorțișoară este bogat în antioxidanți benefici pentru sănătatea noastră. Antioxidanții ne protejează de procesul de oxidare cauzat de radicalii liberi. Aceștia sunt molecule ce pot deteriora celulele corpului și pot contribui la apariția anumitor boli, precum diabet, cancer și afecțiuni cardiovasculare. Scorțișoara conține, din plin, polifenoli, o clasă de antioxidanți care se regăsesc și în cuișoare și oregano. Mai mult, consumul de scorțișoară ne îmbunătățește și capacitatea proprie de a lupta împotriva radicalilor liberi, datorită conținutului ridicat de antioxidanți.

Susține sănătatea cardiovasculară
Ultimele cercetări arată faptul că anumiți compuși din scorțișoară pot reduce markerii care cauzează inflamații din corp, ceea ce poate reduce considerabil riscul de boli cronice, precum bolile cardiovasculare. De asemenea, consumul de scorțișoară poate îmbunătăți tensiunea arterială, precum și nivelul trigliceridelor și al colesterolului LDL, ceea ce contribuie, în plus, la sănătatea sistemului cardiovascular și ne poate feri de atacuri de cord sau de accidente vasculare cerebrale.

În plus, scorțișoara poate crește nivelul de colesterol HDL, cel bun, ceea ce ajută la eliminarea surplusului de colesterol LDL din sânge.
Scorțișoara este bogată în cumarină, un compus care poate contribui la sănătatea vaselor sangvine și la prevenirea formării de cheaguri de sânge. Este important de reținut, însă, faptul că un consum excesiv de cumarină poate declanșa anumite boli ale ficatului și poate crește riscul de sângerare, prin urmare consumul de scorțișoară trebuie controlat.

Poate echilibra indexul glicemic în sânge

Scorțișoara poate avea efecte antidiabetice, prin scăderea zahărului din sânge și echilibrarea indexului glicemic. Condimentul pare să aibă aceeași acțiune în corp ca insulina, hormonul responsabil pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge și țesuturi.  Mai mult, compușii din scorțișoară pot contribui la scăderea nivelului de zahăr din sânge prin reducerea rezistenței la insulină, ceea ce sporește eficiența acțiunii insulinei în corp. Scorțișoara ne poate ajuta și prin încetinirea descompunerii carbohidraților în tractul intestinal, ceea ce ajută, la rândul său, la menținerea unui nivel echilibrat de zahăr în sânge după fiecare masă.

Poate ajuta în lupta cu kilogramele în plus

Ceaiul de scorțișoară este adesea recomandat în curele de slăbire, deoarece consumul regulat susține arderea caloriilor și, deci, pierderea în greutate. Pentru a vă bucura de acest beneficiu puteți opta pentru un ceai simplu, cu scorțișoară, sau pentru un amestec de plante de ceai care conține și scorțișoară.

Are proprietăți antibacteriene și antifungice

Scorțișoara are puternice proprietăți antibacteriene și antifungice, datorate, în special, ingredientului activ principal din scorțișoară, și anume cinnamaldehyde. Acest compus previne dezvoltarea bacteriilor, a fungilor și a mucegaiului. Printre bacteriile de care ne putem feri cu ajutorul scorțișoarei se numără bacteriile de tip stafilococ, salmonella și E.coli. În plus, efectul antibacterian al scorțișoarei poate avea și alte beneficii, și anume reducerea mirosului neplăcut al gurii și al riscului apariției cariilor.

Poate diminua crampele menstruale și alte simptome ale PMS-ului

Ceaiul de scorțișoară poate reduce din simptomele neplăcute ale sindromului premenstrual, precum dismenoreea, starea de irascibilitate și de amețeală. În plus, cercetările arată că un consum moderat de scorțișoară poate reduce fluxul sângerării din timpul menstruației, precum și starea de greață asociată cu perioada de ciclu, un simptom adesea întâlnit la femei.

120973403_1688680311289510_1158931748021242008_n.jpg.daaa114facfd2cd3f1649da314f411ea.jpg

sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Posts

    • Ingrediente : -2 kg ardei (capia sau gogoșari ) - 3 kg morcovi -1,5 kg ceapă -2 kg roşii -300 ulei de care doriți -1 kg dovlecei (Opțional ..eu am pus pt ca ii aveam in casă) -500 ml apa -sare,piper și alte condimente Mod de preparare : Curățăm morcovii și ii dam pe răzătoare …într-un vas încăpător punem uleiul la încins și adăugăm morcovii și in același timp și apa(călim mai mult la apa decât la ulei )..lăsam la foc mic și amestecam frecvent . Intre timp tocam și ceapa marunt,după care o adăugăm peste morcovi ,lăsam sa se gătească la foc mic pana când sunt moi ..dacă mai e nevoie mai  adăugăm apa Adăugăm și ardeii tocati marunt (ii puteți coace sau ii puteți pune cruzi ..eu i-am pus cruzi ),după care adăugăm și roșiile tăiate cuburi ,de asemenea și dovleceii tocati marunt . Lăsam legumele sa se gătească la foc mic pana când sunt pătrunse bine ,potrivim de sare și condimente și oprim focul ! Punem zacusca in borcane ,punem capacele și sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim 1 ora!
    • Ingrediente: -1,5 kg ceapă -1 ,5 kg morcov -2  kg ardei copți (pot fi capia sau gogoșari ) -2,5 kilograme de ghebe fierte pana când sunt gătite in proporție de 90%..adăugăm in apa in care fierb și putina sare -250 ml ulei (eu am pus de masline ) -1 l de suc de roșii sau 2 kg de rosii tocate marunt -sare și alte condimente după gust -500 ml apa  Am tocat marunt ceapa ,morcovii i-am dat pe răzătoare si le-am pus împreuna intr-un vas încăpător ,am pus uleiul si de 2 ori mai multă apa(decât uleiul ..adică 500 ml) Lăsăm să se gătească la foc mic până scade apa după care adăugăm sucul de roșii sau roșiile tocate marunt După ce am copt ardeii si i-am curățat ,ii punem la blender sau ii tocam foarte marunt cu un cuțit de Bucătărie ..la fel procedam si cu ghebele care au fost gătite (fierte )..si le adăugăm in vasul in care am “călit “ si celelalte legume ! Potrivim de sare, piper și alte condimente. Amestecăm și lăsăm să se gătească lent, la foc mic până când scade zeama.(dacă nu exista suficientă zeama ,mai putem adauga o cana cu apa pentru a da posibilitate tuturor legumelor sa se gătească perfect ) Cand ajunge la Consistența dorita ,oprim focul si punem zacusca in borcane ,punem capacele si sterilizăm la bain marie sau la cuptor pt minim o ora (sterilizarea borcanelor este foarte importantă )!
    • Ingrediente : -300 gr făina integrală -1 lingurița bicarbonat stins cu puțin oțet -30 ml ulei -apa fierbinte -sare Pentru toping(umplutura ) puteți folosi orice va place ,eu am pus următoarele : -1 ceapa tăiată marunt -50 gr cascaval vegan -100 gr zacusca dar puteți pune doar rosii simple -oregano -sare -boia iute -50 gr soia granule (fierte pt 10 minute și scurse bine ) Mod de preparare : Am pus într-un bol faina cu bicarbonatul stins si uleiul ..am încorporat bine si am adăugat si un praf de sare Puțin câte puțin am adăugat apa fierbinte si am amestecat cu o lingura ! Adăugăm apa pana când obținem un aluat bun de întins (nici prea tare nici prea moale )..eu am pus 150 ml apa dar depinde de faina folosită ,așadar adăugăm treptat si ne oprim exact când obținem un aluat puțin mai moale decât cel pt pâine ! Am întins aluatul (l-am făcut rotund ) într-o tava cu hârtie de copt si l-am lăsat deoparte(învelit ) timp in care am pregătit umplutura ! Am pus o cratiță pe aragaz in care am adăugat ceapa ,zacusca ,granulele de soia și o ceașca cu apa Am lăsat la foc mic pana a scăzut toată apa,am adăugat sare ,oregano și boia după gust si am oprit focul ! Am asezat compoziția peste blatul din tava si am pus cascaval  ras ,după care am pus la cuptor pt 35 de minute la 180 gr.
    • -1,5 kg vinete coapte (cantitatea e după coacere ,curățare și scurse) -1,5 kg ardei capia copți -750 gr morcovi dați pe răzătoare -100 ml ulei (eu am pus de masline ) -100 ml oțet -100 gr îndulcitor eritritol sau 50 gr zahăr - 2 lingurițe sare -condimente după gust Am copt și curățat legumele, (morcovii i-am dat pe răzătoare )..cat timp acestea se răcesc  pregătim soluția pentru marinarea lor. Pe aragaz punem o cratiță și turnam în ea uleiul și oțetul. Adăugăm  sarea, indulcitorul și condimentele și amestecăm cu o lingura de lemn  până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe ușor! Fierbem timp de 5-6 minute, . Stingem focul și lasăm lichidul să se tempereze în timp ce pregătim borcanele și legumele coapte. Călim in putina apa(mai mult fiert),morcovii Tocam vinetele și ardeii în cuburi mici și amestecam într-un bol încăpător împreuna cu morcovii bine gatiti ! Punem compoziția in borcane ,punem capacele si sterilizăm pt minim o ora..ori la bain marie ori la cuptor!
    • -1,8kg ardei iute rosu curatat de seminte  și tocat marunt -1 kg ardei capia -tocat cât mai marunt -1,5 l l otet de 9 grade -700 gr îndulcitor (eritritol )..puteți adauga pana la 1 kg dacă doriți sa iasa mai dulce sau dacă ardeii iuți sunt prea iuți (dacă folosiți zahăr ,500 gr ar fi suficient ) Mod de preparare Le-am scos semintele(ardeilor iuți ,am folosit o pereche de mănuși chirurgicale )apoi i-am taiat bucatele mai mici….ardeiul capia trebuie sa fie  mai carnos ,de asemenea tăiat și el in cubulete marunte. Într- o cratita punem otetul si îndulcitorul  si lasam la foc mic aproximativ  30 min sa fiarbă ,apoi punem ardeiul iute si ardeiul capia si lasam sa fiarba aproximativ 60-65 de minute la foc foarte mic. Punem dulceața in borcane ,punem capacele si punem la bain marie pentru minim 1 ora …sterilizarea borcanelor (cu orice fel de dulceața ,zacusca ,gem )este foarte importantă si ne asigura ca produsele se vor păstra foarte bine luni sau ani întregi !
×
×
  • Create New...